Za luksuz je treba čez južno mejo

Misel, da so zobje (poleg obleke seveda) najpomembnejše ogledalo človeka, mi je vcepila babica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Še v času precej okornih zobnih protez ji je uspelo nekaj neverjetnega. Takrat je večina njenih sovrstnikov izgubljala zobe že pred 60. letom, za kar sta verjetno kriva druga svetovna vojna in vsesplošno pomanjkanje, ki so ga ljudje takrat trpeli, protetika je bila še v povojih. Večina njenih prijateljic je imela proteze z zelo krepkimi zobmi nekoliko rumenkaste barve. Nasmehi so bili vsi enaki - veličastno rumeno zobovje je risalo širok nasmeh, oči pa nekako niso sledile. Ne vem, ali je bila to posledica neukih protetikov in okorne tehnologije ali je tedanja oblast pač želela, da tisto, kar plača - da, to so bili še časi, ko je zobarske storitve plačevala država -, tudi traja večno, in so pač povečali robustnost grizal. No, naša babi, ki sicer ni bila nikoli in v nobenem primeru nečimrna, je pa težila. Pravzaprav prosila. S skromnimi, a radoživimi rjavimi očmi in drobcenimi koraki je hodila v zobno ambulanto in moledovala: "Samo ne tistih konjskih zob, prosim." In ko je dobila nove novcate zobe, je bil to poseben praznik. Bili so najbolj sijoči, biserni in ravni zobje v Mariboru! In kar je še pomembneje, bili so podobni pravim pravcatim človeškim zobem! Ob vsaki priliki smo videli cel veličastni izdelek, drugim pa je radodarno delila nasmeške ob vsaki priložnosti. In da, sledile so tudi oči, bila je čista sreča. Tako sem kot otrok neštetokrat slišala, da naj pazim na svoje zobe, in k sreči je takrat veljala doktrina zalivk, ki začuda držijo še danes.
Dobro stanje zobovja današnjih generacij je vsekakor treba pripisati tudi fluoridu. Čeprav se ga predvsem v sekti mladih mamic radi izogibajo, fluoridi res učinkovito zavirajo razvoj kariesa. Še en primer, ko lahko že vseprisotno načelo nazaj k naravi, torej k zeliščnim zobnim pastam, napravi več škode kot koristi. Ali vsaj lukenj v zobeh. Seveda je treba upoštevati letom primerne količine in navodila, a o koristi fluoridov vemo dovolj, da lahko mirno trdimo, da je zdrav za zobe, ne smemo pa ga goltati. Pa da ne zaidem preveč v teorije zarote, naj omenim le, da vsebujejo Adolfa Hitlerja, svetovno zaroto za obvladovanje množic in "največjo zaroto 20. stoletja", česar itak ne sme manjkati. A kar brez skrbi, proizvajalci so se že prilagodili - imamo naravni fluorid, karkoli že to pomeni, saj gre za atom.
A nazaj k protezam, kasneje se je situacija s protezami nekoliko spremenila. Novi zobje so postali prestiž, nekateri s plitvejšimi denarnicami so pričeli iskati variante v tujini, najpogosteje čez južno mejo. Takrat se je komentiranje in primerjanje zobnih protez nekako prenehalo, a nekateri izdelki so bili res nenavadni. Kako je s tem danes, ne vem, a za zdaj kaže, da zaradi zalivkanja in fluoridov ne bom šla čisto po poti prednikov.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta