Vse to so zdravilni čudeži velikega trpotca

Borut Cerkvenič
03.02.2019 02:13

Veliki trpotec je razširjen po vsej Sloveniji, enako razprostranjena je njegova uporaba v zdravilne namene. Blaži posledice osjih in čebeljih pikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladi listi so dobri za čaj, juhe, prikuhe, sok.
Wikipedia

Veliki trpotec (Plantago major L.) je član družine trpotčevk. Domača imena zanj so celnik, mačica, makovec, potnjak, pripotec, širokolistni trpotec, škrepotec, trponik, žilnjek, žilnik ... Veliki trpotec je trajna zelika s širokimi, jajčastimi listi v pritlični rozeti. Listi so celorobi in so pogosto sedmerožilnati. Cvetno steblo je pokončno in okroglo, cvetni klas je na vrhu stebla in je valjast. Rastlina cveti od maja do septembra. Raste tudi na slabših travnikih, ob stezah, puščah in poteh. Razširjen je po vsej Sloveniji. Pomaga pri gnojnih ranah, slabo celečih ranah, odrgninah, podkožnih vnetjih, pri čiru na želodcu in dvanajsterniku, vnetju želodčne sluznice, pri zdravljenju kurjega očesa. Blaži posledice pikov žuželk (zlasti os in čebel), vnetja očes. Zdravilen je pri golenskih razjedah in raku na ustnicah. Obloga iz listov blagodejno deluje na utrujene noge, jih hladi in pomirja pekoč občutek v nogah. priporočajo ga pri težavah s hemoroidi, belim tokom in pri driski ter slabostih mehurja.

Cveti od maja do septembra.
Natalija Jurše

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta