Vodnik na dlani: Odkrivanje Nove Gorice s pametnim telefonom

Alenka Ožbot
01.10.2023 02:30

Bevkov trg, Rusjanov spomenik, železniška postaja, Ruski bloki, Delpinova ulica in še dvanajst zanimivosti v Novi Gorici si lahko odslej ogledamo tudi brez vodnika, z brezplačno spletno aplikacijo, ki jo je pripravil Goriški muzej.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brezplačna trijezična spletna aplikacija ponuja nov način spoznavanja mesta in njegove zgodovine.
Alenka Ožbot

V Goriškem muzeju si že leta prizadevajo, da bi v centru mesta našli prostor za stalno pripoved o Novi Gorici, poudarja njegov direktor Vladimir Peruničič. "O tem, kako je mesto nastalo, kako je raslo, saj ugotavljamo, da si to želijo naši obiskovalci," pravi. Razstave ali priložnostna srečanja o Novi Gorici so namreč vedno zelo obiskani in odziv je vedno zelo pozitiven, pristavi. "Po drugi strani pa so take razstave prava ali edina popotnica za to, da se vzgoji odnos do mesta, ne nazadnje tudi ljubezen," je prepričan. Projekt Obujamo spomine - puščamo sledi, v okviru katerega so z novogoriškim visokotehnološkim podjetjem Arctur razvili brezplačno trijezično spletno aplikacijo z obogateno resničnostjo, ki domačinom in tujim obiskovalcem ponuja nov način spoznavanja znamenitosti mesta, jemlje kot pomemben korak v smeri, da bo mesto vsem v ponos.

S projektom Obujamo spomine - puščamo sledi se je Goriški muzej uspešno prijavil na mednarodni projekt DOORS - Digitalni inkubator za muzeje. "Ob prijavi smo razmišljali, kaj lahko ponudimo v smislu digitalizacije. Ravno takrat smo na gradu Kromberk začeli snovati razstavo GO S50-60, Mesto in prebivalci v 50. in 60. letih, in pomislili smo, koliko je dobrih fotografij, ki jih ne moremo pokazati na gradu Kromberk, ker ni dovolj prostora. Pa smo razmišljali, da bi del fotografij, ki jih hranimo, predvsem na etnološkem pa tudi na zgodovinskem oddelku, predstavili v mestu. S tem bi opozorili tudi tiste, ki ne zahajajo v muzej, da muzej je v mestu, in to bogato dediščino ponudili domačim obiskovalcem in tujcem," razloži David Kožuh iz Goriškega muzeja, ki je skupaj Rokom Bavčarjem izpeljal projekt, plod katerega je spletna aplikacija MALT.

Na plano s starimi fotografijami

Zbirala sta fotografije, ki so jih prispevali posamezniki pa tudi Pokrajinski arhiv v Novi Gorici, Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije in Goriška knjižnica Franceta Bevka. "Pri vsaki točki smo izbirali stare fotografije, na katerih se vidi natanko tista lokacija. Ob tej priložnosti pozivamo posameznike, če imajo kakšne zanimive fotografije ali videoposnetke Nove Gorice, tudi iz 70., 80. let, da se oglasijo pri nas, ker se bo morda to razvijalo naprej," k nadaljnjemu sodelovanju vabi soavtor projekta Rok Bavčar.

Opise posameznih stavb so poleg Kožuha prispevali še Simon Kerševan in Matej Štanta iz Društva primorskih arhitektov ter umetnostna zgodovinarka Alenka Di Battista, uvodne misli o mestu je zapisal urbanist Tomaž Vuga.

Kako arhivska gradiva prikazati oziroma približati uporabnikom brez posegov v prostor in zamudnih nalaganj aplikacij je bil za podjetje Arctur precejšen izziv. Z muzejem so se odločili za spletno aplikacijo v slovenščini, italijanščini in angleščini, ki je dosegljiva preko brskalnika. "Ker so tovrstni projekti, vezani na digitalizacijo, za naš muzej novost, je bila to za naš muzej zanimiva, koristna in poučna izkušnja tudi za vse ustvarjalce, ki smo po testnem obdobju navdušeni, da lahko to edinstveno doživljanje Nove Gorice - evropske prestolnice kulture 2025 odslej delimo z vsemi, ki v njej živijo oziroma jo bodo obiskali in želijo vzporedno z aktualno sliko tudi vpogled v preteklost ter morda pustiti svoje sledi," sta ob zagonu aplikacije MALT.si dejala Bavčar in Kožuh.

Na sedemnajstih izbranih točkah so postavili tudi talne nalepke z napisom aplikacije. Ko jo obiskovalec odpre, se mu na ekranu telefona pokaže zemljevid mesta, na njem pa njegova lokacija in zanimivosti v okolici. Na izbrani točki se na ekranu pojavi fotografija v obogateni resničnosti, lahko si ogleda galerijo starih fotografij s podnapisi, prebere kratek tekst o lokaciji, stavbi in svojo izkušnjo ali spomine zabeleži s komentarjem. Če stoji pred znamenitim novogoriškim nebotičnikom, si denimo vzporedno na telefonu pogleda še stare fotografije o njegovi gradnji. "Nekaterih točk nismo vključili, ker smo videli, da stara fotografija ne ponuja nekega velikega efekta oziroma bistvene spremembe v primerjavi s sedanjo sliko," pojasni David Kožuh. "Tujci lahko skozi stare fotografije spoznajo naše mesto, kot je bilo nekoč, in izvejo več o spomenikih, domačini pa lahko obujajo spomine in komentirajo, kako je bilo včasih," še doda. Promociji nove aplikacije služi kratek predstavitveni video, ki ga je posnela mlada ekipa iz podjetja Production Lair.

Rozni vrt pri samostanu Kostanjevica nad Novo gorico
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta