V ličilih našli smrtonosne bakterije

Nedavno so testirali ličila iz 467 kozmetičnih torbic, ki so jih prinesli ljudje iz Velike Britanije, da bi preverili prisotnost bakterij in glivic v njih. V kar 90 odstotkih so našli potencialno smrtonosne bakterije. Ti izdelki, vključno s šminkami in maskarami, lahko tako predstavljajo veliko nevarnost za zdravje ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Canstockphoto

V črtalu za oči in maskarah smo našli bakterijo E. coli in stafilokoke, ki lahko povzročajo draženje in konjuktivitis (vnetje veznice očesa). Čeprav so simptomi konjunktivitisa blagi - srbenje in solzenje oči -, lahko v ekstremnih okoliščinah povzročijo izgubo vida. Mikrobi, ki povzročijo konjunktivitis, pa se lahko prenesejo še na druge dele telesa, kjer lahko nastane resna sekundarna okužba.
Šminke in sredstva za sijaj ustnic so v naši raziskavi vsebovali stafiloke in različne bakterije, povezane s fekalijami. Te bakterije bi lahko povzročile rdečico, oteklino in vnetje ustnic, kar lahko zdravimo z antibiotiki ali antibiotičnimi kremami. Če pa se razširijo v kri ali v globlje v tkiva, lahko postane okužba zelo nevarna.
Tudi nekateri sevi stafilokoka, kot je Staphylococcus aureus, so postali odpornejši - in antibiotiki ne pomagajo več. S. aureus je precej nalezljiv in lahko povzroči okužbe kože, tudi impetigo - gnojno okužbo vrhnjega sloja kože. Ličila, ki smo jih pregledali (šminke, sredstva za sijaj ustnic, črtala za oči in maskare), so vsebovala od sto do tisoč posameznih bakterij, gobice za nanašanje ličil pa povprečno celo milijon bakterij. Že sto celic ene bakterije pa lahko povzroči okužbo.
Prejšnje študije so preučevale neoporečnost gobic za nanašanje ličil v drugih državah, na primer v Iranu, Savdski Arabiji in Italiji. Poročali so o visoki stopnji bakterij, ki povzročajo številne bolezni, med drugimi E. coli, salmonela, klebsiella in citrobacter. Zelo malo tovrstnih raziskav pa je potekalo v Veliki Britaniji. Naša raziskava je tako prva, ki je pregledala vsebino torbic za ličila in gobice za nanašanje ličil, ki jih je po svetu prodanih več kot 6,5 milijarde. Ugotovili smo, da so ti izdelki še posebno na udaru, saj jih uporabniki pogosto še vlažne pustijo kar v torbici, kjer so idealne razmere za razvoj bakterij. Kar 93 odstotkov kozmetičnih gobic, ki smo jih testirali, ni bilo še nikoli očiščenih, za dve tretjini pa so njihovi uporabniki priznali, da so jim že padle na tla. Pravzaprav se je enostavno izogniti tem težavam. Kozmetične gobice lahko operemo s toplo milnico. Pri šminkah enostavno obrišemo zgornjo plast in jo nato za okrog 30 sekund potopimo v alkoholno raztopino, nato pustimo, da se šminka posuši na zraku. Ta postopek šminke ne bo poškodoval, jo bo pa očistil. Maskare žal ni mogoče očistiti, zato je najbolje, da jo vsak mesec zamenjamo.
Vsi kozmetični izdelki so izdelani pod strogim nadzorom za preprečevanje nastanka bakterij med uporabo. Konzervansi so uporabljeni za zaustavitev rasti bakterij, a imajo seveda omejen rok uporabe. Zato je na embalaži izdelka zapisan datum poteka uporabe, izračunan na osnovi tega, koliko časa lahko konzervansi v izdelku preprečujejo rast bakterij. Če je datum izteka uporabe napisan na embalaži, je običajno v obliki simbola za odprt lonček, označen pa je z 3M, 6M, 12M, 18M, 24M ali 36M, kar je natisnjeno na sredini, ustreza pa številu mesecev, ko lahko izdelek uporabljate. Večina izdelkov ima rok uporabe 12 mesecev, s čimer proizvajalec zagotavlja, da v tem času uporabnik ni v nevarnosti zaradi okužbe. A naša zadnja raziskava je pokazala, da ljudje uporabljajo kozmetične izdelke tudi po iztečenem roku uporabe, s čimer tvegajo okužbo in resne zdravstvene težave. Da bi se temu izognili, preverite, ali so kozmetični izdelki še primerni za uporabo, kdaj se izteče rok uporabe, nikakor pa jih ne nanašajte na poškodovano ali vneto kožo, nikoli jih ne posojajte prijateljem, v nobenem primeru pa ne nanašajte na svojo kožo testnih izdelkov, ki jih ponujajo v drogerijah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta