Tudi luksuzno križarjenje se lahko sprevrže v nočno moro: Na ladjah se dogajajo umori, posilstva, tatvine ...

Zora Štok
21.02.2021 06:00
Policije na križarkah ni, varnostne službe na plovilih pa v interesu lastnika ladje skušajo čim več neprijetn ih dogodkov prikriti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velike križarke so mesto v malem, zato tudi prizorišča kaznivih dejanj. Foto: Epa
Epa

Križarjenje na bolj ali manj luksuzni ladji, kar si pač kdo lahko privošči, velja pri mnogih za sanjski dopust. Valovanje morja, ki zaziba v spanec, poležavanje na palubi in pomirjujoč pogled na modrino morja in zvečer na prelep sončni zahod, pijača v enem od številnih barov, kopanje v bazenih, sprehod po ladijski promenadi, v večerni obleki na večerjo in še kaj so tisto, kar si mnogi želijo doživeti. A tudi križarjenja imajo temno plat, saj se tudi na ladjah dogajajo zločini, od manjših tatvin pa do najhujših, kot so umori. Statistika kaže, da je med kaznivimi dejanji na ladjah že nekaj let zapored največ spolnih deliktov, od spolnega napada do posilstev.

Skupinska posilstva

Eden od primerov posilstva, ki se je zgodil leta 2015, je na koncu pokazal tudi na odgovornost ladijske družbe oziroma posadk na ladjah pri preprečevanju tovrstnih kaznivih dejanj. Primer je izzval veliko zanimanje javnosti, saj je šlo za skupinsko posilstvo 15-letnega dekleta na prestižni ladji Oasis of the Seas. Skupina moških je dekle v enem od barov na ladji pripravila do tega, da je spila več alkohola, kot ga prenese, in potem so jo omamljeno odpeljali v eno izmed kabin, kjer jo je dvanajst moških posililo.

"Ladje so mesto v malem, z bari, fitnesi, frizerskimi in masažnimi saloni, a brez policije," je dejal odvetnik, ki zagovarja žrtve zločinov na križarkah. Tudi v opisanem primeru sodišče sprva ni upoštevalo zahteve odvetnikov dekleta po ugotavljanju odgovornosti posadke za dejanje, saj je ladijska družba vztrajala pri tem, da ne more biti odgovorna za ravnanja gostov na ladji. A je pritožbeno sodišče menilo, da če je natakar v baru videl, da moški namenoma opijajo dekle in so jo ti isti moški potem odpeljali iz ladijskega bara - potem bi moral nekako ukrepati. Sodnik je na koncu še pripomnil, da je ladijska družba dolžna poskrbeti za varno okolje, sploh ker spolni napadi na ladjah sploh niso redkost.

Skupinsko posilstvo se je leta 2016 zgodilo tudi na ladji Carnival Breeze, žrtev je bila 15-letna šolarka. Dekle se je zadrževalo v delu ladje, namenjenem najstnikom med 15. in 17. letom starosti. Tam je bilo tudi pet moških, že nekoliko vinjenih, ki so se neprimerno vedli, in osebje jih je odstranilo iz prostora, tudi zato, ker tam sploh ne bi smeli biti. Dekle je že pred tem zapustilo klub in šlo sladoled iskat na drugo palubo. A so jo moški potem srečali na hodniku, jo odvlekli najprej do dvigala in potem po hodniku do kabine enega od njih, nakar so dekle najprej prisilili v oralni seks, potem pa jo je vseh pet posililo.

Pogosti spolni delikti

Podatki o kriminalnem početju na križarkah za leto 2020 še niso popolni, pa tudi prave podobe ne bodo kazali, saj je korona krepko premešala štrene tudi organizatorjem križarjenj. So pa zato zgovorne nekatere številke iz leta prej. Na portalu Forbes.com je novinar Michael Goldstein zapisal, da je FBI v samo treh mesecih, od 1. julija do 30. septembra 2019, obravnaval 35 spolnih napadov na ladjah, ki sodijo v pristojnost ameriških organov pregona. To je za tretjino primerov več kot v prejšnjem tromesečju istega leta in kar dve tretjini več kot v primerljivem obdobju v letu 2018.

Skupno popivanje s preveč alkohola ima včasih, sploh za ženske, pogubne posledice. Foto: Profimedia
Profimedia
V množici se znajdejo tudi potniki s slabimi nameni. Foto: Profimedia
Profimedia

Spolni delikti so se zgodili na petih ladjah različnih družb (skupno 20 na ladjah Carnival Cruises Line, dva na ladjah družbe Disney, tri na MSC Cruises, štiri na Norwegian Cruises Lines in dva napada na ladji družbe Celebrity.). Zagrešilo jih je 27 potnikov, pet članov posadke in trije ladijski častniki. Posebej zaskrbljujoče je, da je omenjenih 35 spolnih napadov večina od skupno 46 obravnavanih kaznivih dejanj na ladjah, ki so v omenjenem obdobju pristale v pristaniščih v ZDA ali iz njih izplule. Preostali primeri so bili izginotje dveh potnikov, državljanov ZDA, v nepojasnjenih okoliščinah, pet tatvin v vrednosti več kot deset tisoč dolarjev, dve hudi telesni poškodbi in streljanje ter ogrožanje varnosti na ladji.

Največ incidentov, kar 28, se je zgodilo na ladjah družbe Carnival Cruises, od tega je bilo 20 spolnih napadov. Z enajstimi kaznivimi dejanji sledi družba Royal Caribbean, od tega je bilo osem spolnih deliktov in tri tatvine. Obe družbi sta medijem zagotovili, da je varnost njihovih potnikov najpomembnejši element križarjenja, da za to skrbijo tudi njihovi visoko usposobljeni varnostniki. Navsezadnje ima družba Carnival Cruises 25 ladij in opravi letno 1500 križarjenj, potnikov naštejejo skoraj šest milijonov.

Da so križarke menda relativno varne, pritrjuje tudi primerjava števila kaznivih dejanja na ladjah in na kopnem, objavljena v glasilu združenja ameriških ladijskih prevoznikov. Poudarjajo, da se na ladjah na majhnem prostoru nahaja zelo veliko ljudi, da je prostor omejen, da je v veliki meri prisoten alkohol, kar so vse elementi, ki pripomorejo k ogrožanju varnosti. Goldstein tako tudi zapiše, da je glede na podatek, da je v enem letu križarilo 14,7 milijona Američanov, število zločinov pravzaprav res majhno. A ob tem doda, da vsak zločin negativno vpliva na žrtev in njeno družino, in da tudi če se zgodi en sam zločin, je ta preveč.

Vpleteni mladostniki

Ne glede na to, da je varnost na ladjah glede na število potnikov in druge okoliščine na visoki ravni, pa ladijske družbe tega ne oglašujejo. Še manj pa sploh govorijo o neprijetnih dogodkih zanje, kar spolni napadi in posilstva, velike tatvine in druga kazniva dejanja seveda so.

Poleg tega poznavalci dogajanja ocenjujejo, kot na primer preiskovalna novinarka Hanna Kozlowska na portalu Quartz.com, da veliko spolnih napadov ostaja prikritih oziroma jih ladijske družbe sploh ne prijavijo, niti žrtve ne. Slednje se večinoma bojijo stigmatizacije, pa tudi zapletov po prijavi. Ti se začnejo že pri začetku kakršnegakoli postopka, saj ladje plujejo pod različnimi zastavami in v mednarodnih vodah in je najprej treba ugotoviti, katera država je sploh pristojna za pregon storilca oziroma kje prijaviti kaznivo dejanje. Poleg tega se storilci zavedajo, da so kazni za spolne napade na ladjah zelo redke, in tako opogumljeni izkoristijo žrtve.

V barih na križarkah se sklepajo številna znanstva, a vsi, ki navezujejo stike s sopotniki, nimajo poštenih namenov. Foto: Profimedia
Profimedia

Tudi osebje na ladjah včasih zagreši spolni napad in ladijske družbe storilca ne prijavijo oblastem, ampak ga odpustijo in pošljejo domov.

Poleg tega je prijava odvisna tudi od ravnanja varnostne službe na ladji in ta seveda skuša spolne napade minimalizirati in žrtve odvrniti od prijave. Lahek plen so tudi mladostniki, ki se na križarjenje odpravijo sami in se na ladji znajdejo v okoliščinah, ki jih ne obvladajo povsem, ter so tako še bolj ogroženi. Dostopni podatki kažejo, da so mladostniki kar tretjina žrtev spolnih napadov na križarkah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.