To zimo bomo smučali doma

NR
20.09.2020 03:30

V Kranjski Gori več umetnega zasneževanja in ugodnosti za družine. Prva smuka konec novembra ali v začetku decembra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Kranjskogorski žičničarji se po relativno dobrem obisku v poletnih mesecih in ob iztekajoči se poletni sezoni že pripravljajo na zimo. Letos so še okrepili sistem umetnega zasneževanja in upajo, da bodo smuko začeli konec novembra. Posebno pozornost pa z novo ponudbo in ugodnejšimi cenami vozovnic namenjajo tudi družinam. V RTC Žičnicah Kranjska Gora so s predprodajo vozovnic začeli že 17. avgusta, do konca septembra pa ponujajo poseben 15-odstotni popust. V ponudbo so poleg skupnih vozovnic z drugimi slovenskimi smučišči dodali še novo sezonsko vozovnico posebej za Kranjsko Goro, s čimer računajo tudi na več stacionarnih gostov.

Kot je povedal zastopnik RTC Žičnice Kranjska Gora Anders Rydelius, imajo posebej privlačno ponudbo za družine, ki si jih želijo v prihodnje privabiti še več. Upajo tudi, da bodo letošnjo zimo Slovenci smučali doma, k čemur bi poleg epidemiološke situacije lahko prispevalo to, da se, kot je povedal Rydelius, v okoliških državah cene smučarskih vozovnic dražijo.
Julija in avgusta so s pomočjo slovenskih gostov, ki so v Kranjski Gori množično koristili turistične bone, na žičnicah zabeležili približno enak obisk kot lani. Se je pa poletna sezona zaradi epidemije začela kasneje kot običajno. To so močno občutili tudi v kolesarskem parku, ki ga vodi Jure Culiberg. "Namesto ob koncu aprila smo začeli šele junija, malo preplašeni, kaj bo. Vendar je bil obisk dober, julij je bil celo boljši kot lani, avgust pa zaradi vremena podoben lanskemu. Manjkajo pa nam meseci, ko nismo obratovali," je strnil Culiberg, ki ima glede letošnje sezone mešane občutke, a vendar je bil izplen veliko boljši od prvotnih pričakovanj. Park in sedežnica septembra obratujeta še vsak dan, v oktobru pa predvidoma med vikendi.

V sodelovanju z žičnicami tudi v kolesarskem parku krepijo ponudbo za družine. Urejajo nove, lažje proge, ki so primerne za začetnike. Običajno je namreč v družini en dober kolesar, drugi pa ga čakajo. Če bi jim ponudili proge, primerne tudi za njih, bi lahko v park privabili celo družino. "To je trend v tujini in tudi mi imamo že nekaj časa to idejo, gre pa za drag in zahteven poseg, ki ga je treba tudi zaradi trase in zemljišč dobro pripraviti," je pojasnil Culiberg.

Tudi v Žičnicah Kranjska Gora iz leta v leto izboljšujejo ponudbo za družine. Tako so v zadnjih letih uredili tematski park za otroke, pred zimo pa bodo pripravili otroško deželo in nove aktivnosti tudi v Veliki dolini. Največ investirajo v sistem zasneževanja, ki ga sestavlja okoli 160 snežnih topov in žiraf, pri čemer so letos kupili dvanajst novih topov. Skupaj so v zasneževanje v tem letu vložili okoli 400.000 evrov. "Ključno je, da bomo ob dovolj nizkih temperaturah lahko zelo hitro zasnežili pobočja in pripravili proge," je poudaril Rydelius in še dodal, da tako "destinaciji zagotavljajo snežno garancijo". Tudi letos si bodo prizadevali, da bi lahko smuko ponudili že konec novembra ali v začetku decembra.


Kot je izpostavil Rydelius, je vsaka pomoč države v takšnih razmerah dobrodošla, saj žičničarska dejavnost zahteva velike vložke v delovanje, vzdrževanje in posodabljanje infrastrukture. Posebej težak projekt, ki so si ga zastavili v Kranjski Gori, je gondola na vrh Vitranca, kjer so težave tudi s pridobivanjem soglasij. Tako bi bilo morda lažje le zamenjati staro sedežnico, ki je nekoč že vozila na Vitranc, z novo, razmišlja Rydelius. Še vedno pa je težava financiranje. (sta)

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta