To so mesta, ki so najbolj nevarna. Na evropski lestvici se je znašlo tudi eno slovensko

Zora Štok
20.12.2020 06:00
Eden izmed kriterijev je število umorov na sto tisoč prebivalcev in po tem merilu so štiri mesta, ki presegajo število 100. Preden odpotujete tja, se pozanimajte o številu umorov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pokrita trupla žrtev vojn med narkokarteli na mehiški strani meje z ZDA. Obmejna mesta sodijo med najbolj nevarna na svetu. Foto: Profimedia
Profimedia

Omejitev potovanj je bila ena izmed posledic zloglasnega virusa, ki nam je življenje skorajda obrnil na glavo. Posebno omejene v svojih željah so se počutili večni popotniki, po drugi strani pa je bilo tudi manj raziskovanja, v katerih mestih na svetu velja biti še zlasti previden zaradi kriminala - kje so torej varnostne razmere takšne, da ne kaže izzivati usode po nepotrebnem. Izkušeni popotniki že vedo, kako ravnati zaradi lastne varnosti, statistike pa na podlagi določenih kriterijev tudi kažejo, katera so najbolj nevarna mesta na svetu. Eden izmed kriterijev je število umorov na sto tisoč prebivalcev in po tem merilu so štiri mesta, ki presegajo število 100.

Los Cabos

Mehiški Los Cabos, mesto v Kalifornijskem zalivu, je na vrhu neslavne lestvice, po podatkih portala statista.com beleži 111,3 umora na sto tisoč prebivalcev. Sledi Caracas (Venezuela) s 111,2 umora, tretje na neslavni lestvici je znova mehiško mesto, Acapulco, s 107 umori in na četrtem brazilsko mesto Natal s 102,6 umora na sto tisoč prebivalcev v enem letu. Vsa ta mesta, kot tudi tista, ki sledijo, Tijuana, La Paz (Mehika) ..., imajo eno skupno značilnost - so na območju, kjer poteka intenzivna trgovina z drogo in zato nenehno divjajo vojne med klani narkokartelov. In v teh vojnah padajo tudi naključne žrtve, ki se ob nepravem času znajdejo na mestu obračuna in jih zadene krogla, namenjena kriminalcu.

Za živopisnim uličnim dogajanjem v Los Cabosu potekajo brutalni kriminalni obračuni, ki so mesto popeljali na vrh mest z največ umori. Foto: Profimedia
Profimedia

St. Louis

Kako nevarna so mesta v državah Južne Amerike, kaže tudi podatek, da je južnoafriški Cape Town, ki se je prej uvrščal med najbolj nevarna, zdaj z 62 umori na sto tisoč prebivalcev "šele" na 16. mestu. Visoko pa je uvrščen St. Louis (ameriška zvezna država Missouri) s 65,8 umora na sto tisoč prebivalcev. To ameriško mesto se v minulih desetih letih, tudi po statistikah FBI, ameriškega zveznega preiskovalnega urada, uvršča med tri najbolj nevarna mesta v ZDA. Poleg umorov beleži tudi veliko posilstev in premoženjskih deliktov, in vodstvo policije si z različnimi ukrepi že več let prizadeva izboljšati varnostne razmere v njem. A za zdaj neuspešno, saj je St. Louis tudi v letu 2020 prepričljivo na vrhu lestvice ameriških mest glede na razsežnost najhujših oblik kriminala.

St. Louis je lep, a zaseda vrh med najbolj nevarnimi ameriškimi mesti. Foto: Profimedia
Profimedia

Med 30 najbolj nevarnimi mesti na svetu po številu umorov je še eno ameriško, in sicer Baltimore (Maryland), z indeksom 55,5 umora. Američani skrbno vodijo statistiko svojih najbolj nevarnih mest in poleg omenjenih St. Louisa in Baltimora je med takimi še Detroit (zvezna država Michigan), predvsem zaradi nenehnih spopadov uličnih tolp v posameznih delih mesta. Kot Američani radi poudarjajo, so njihova mesta za turiste varna, seveda pa se ti morajo izogniti nevarnim soseskam. Kot povsod svetu.

Tijuana

Nekoliko drugačen vrstni red pokaže lestvica z največ umori v mestih, ki imajo več kot 300 tisoč prebivalcev. Na tej se že pojavljajo znana imena, predvsem Tijuana in Juarez, mesti, v katerih potekajo nenehni obračuni tolp, vpletenih v trgovino z drogo. V Tijuani so v letu 2019 obravnavali 2367 umorov (mesto ima 1,8 milijona prebivalcev), v Juarezu pa 1522 (1,5 milijona prebivalcev). S 3065 umori oba presega južnoafriški Cape Town, pri čemer ima to mesto bistveno več prebivalcev, okoli 4,5 milijona; torej so obravnavali okoli 400 umorov več, a ob več kot dvakratnem številu prebivalcev. Iz Južne Afrike je na lestvici tudi Durban s 1577 umori in 3,9 milijona prebivalcev.

Tijuana, mehiško mesto z rekordnim številom umorov Foto: Reuters
Reuters

Kaunas

In kako je z varnostjo v evropskih mestih in državah? Med prvimi 50 mesti na svetu po številu umorov na sto tisoč prebivalcev ni niti enega evropskega, kaže statistika. Ameriška medijska hiša Foxnews je letos zbrala nekatere podatke in pokazalo se je, da ima najbolj nevarno evropsko mesto komaj desetino umorov na sto tisoč prebivalcev v primerjavi z najbolj nevarnim ameriškim. V Evropi, ki tudi po prepričanju Američanov velja za veliko bolj varno, kot so ZDA, zaseda prvo mesto litovski Kaunas z indeksom 5,4 umora na sto tisoč prebivalcev (mesto jih sicer šteje okoli 400 tisoč). Na drugem in tretjem sta prav tako litovski mesti, prestolnica Vilna (indeks 3,9 in skoraj 800 tisoč prebivalcev) in Klaipeda z enakim indeksom in 180 tisoč prebivalci.

Celje

Četrto mesto na tej lestvici zaseda francoski Marseille. Eno najpomembnejših pristaniških mest v Sredozemlju, včasih glavna luka na poti droge iz Turčije preko Francije v ZDA in Kanado, šteje okoli milijon prebivalcev, stopnja umorov znaša 3,5. Na lestvici sledita madžarski Debrecen pa naše Celje, a je tamkajšnja policijska uprava takoj po objavi vesti na spletu negirala, da je Celje eno najbolj nevarnih mest v Evropi. Foxnews je, kot pri vseh drugih, uporabil le suhoparne številke, ki so ob 38 tisoč prebivalcih Celja in enem umoru v letu 2017 pokazale indeks 2,6. Foxnews je odgovor policije seveda objavil.

Glede na številke je celo severnoirski Belfast bolj varen od Celja, prav tako Tampere, Budimpešta in Amsterdam. A, kot rečeno, gre pri teh navedbah zgolj za številke, dejanska varnost v mestih je ob upoštevanju več okoliščin bistveno drugačna. Seveda je še veliko več varnostnih vidikov, na podlagi katerih lahko ocenjujemo varnost posameznih držav in mest. Mesta z visoko stopnjo umorov so verjetno bolj nevarna za domačine kot za tujce, če slednji upoštevajo pravila, ki veljajo za popotnike in tujce nasploh. Države, v katerih na ulicah vladajo tolpe in med sabo obračunavajo, so veliko bolj nevarne kot tiste, v katerih je tega vsaj na videz manj. A pri varnosti ne gre zgolj za nasilna dejanja, ampak še za kaj drugega - žeparjenje marsikateremu tujcu zagreni obisk na videz zelo varnega mesta (Barcelona, Milano), tatvine denarnic, mobilnih telefonov in drugega, kar turisti nosijo v nahrbtnikih, prav tako. Ko načrtujemo pot kamorkoli, se je zato nujno pozanimati o izkušnjah drugih. Splet ponuja veliko uporabnih informacij, od zapisov popotnikov o svojih izkušnjah do napotkov in opozoril, ki jih dajejo ministrstva posameznih držav. Vse te možnosti lahko izkoristimo, da varno potujemo - ko bomo lahko.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta