(TEMNA PLAT) Mož je obtožen umora, čeprav truplo pogrešane še iščejo. Bodo otroci morali v rejništvo?

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
12.03.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Brian Walshe je obtožen, da je umoril svojo ženo in nato razkosal njeno truplo. 
Profimedia

Eden trenutno najbolj razvpitih primerov iskanja pogrešane osebe v ZDA je zgodba, katere osrednji lik je 39-letna nepremičninska agentka Ana Walshe, Srbkinja, ki je živela v mestu Cohasset v ameriški zvezni državi Massachusetts. Ana Walshe, ki je v ZDA prišla iz Beograda, je izginila v jutranjih urah prvega dne tega leta. Žensko je kot pogrešano policiji prijavil njen delodajalec Tishman Speyer, lastnik nepremičninske družbe, katere sedež je v Washingtonu, saj Ane Walshe 4. januarja letos ni bilo v službo.

Ana Walshe je izginila prve dni letošnjega leta. 
Facebook

Policija je pričela iskati pogrešano, njen mož, 47-letni Brian Walshe, pa je preiskovalcem dejal, da je ženo zadnjič videl 1. januarja zjutraj, ko naj bi se bila odpravila na letališče, ker naj bi zaradi nujnih službenih zadev letela v Washington. Par je imel sicer poleg stanovanja v Cahassetu (okoli 30 kilometrov od Bostona) najeto tudi stanovanje v Washingtonu, zato se je mati treh otrok med tednom zaradi službe pogosto odpravila tudi v ameriško glavno mesto in tam ostajala nekaj dni. A ko so preiskovalci preverili njegovo zgodbo, so ugotovili, da se Ana Walshe ni vkrcala na nobeno letalo in da na nobeni njeni kreditni kartici nekaj dni ni bilo nobenega prometa. Ko so preko mobilnega operaterja preverili, kje naj bi se gibala, so dobili podatke, da je bila glede na lokacijo telefona vse od silvestrovega v okolici doma, dokler 2. januarja telefon ni bil izklopljen.

Nadaljevalo se je iskanje pogrešane Ane, a policisti so vse bolj sumili, da je izginotje 39-letnice posledica zločina, zato so preiskovali tudi to možnost. In mož Brian je postal prvi osumljenec.

Na smetišču našli kup reči, tudi sledi krvi

Njenega moža so osumili, potem ko policisti telefona, ki naj bi bil glede na lokacijo doma, niso našli. Ugotovili so, da je Brian Walshe dan po tem, ko je bila njegova žena nazadnje videna živa, odšel v trgovino z opremo za dom in kupil več krp, veder, ponjav, lepilnih trakov in druge podobne opreme. Okoli 450 dolarjev je plačal za različna čistila (pri nakupu ga je posnela varnostna kamera v prodajalni). Walshe​ je policistom sicer dejal, da je bil tistega dne v živilski trgovini in lekarni, kjer pa ga nihče ni videl in menda ni nobenega dokaza, da je tam res bil, obisk trgovine z opremo za dom pa je zamolčal. Zaradi tega so ga policisti sprva ovadili zaradi oviranja preiskave. Ko pa so policisti preiskali dom Walshevih, so v kleti naleteli na zlomljen nož in kri. Zaradi domneve, da bi Brian Walshe lahko ženino truplo odvrgel v smetnjak, to pa je bilo nato odpeljano na deponijo smeti, so preiskovalci pregledali tudi tega. Na posmrtne ostanke pogrešane niso naleteli, so pa v vrečah za smeti našli del ogrlice, ki jo je nosila Ana, njeno Pradino torbico, kartico za cepljenje proti covidu in nekaj drugih predmetov, pa tudi Anin in Brianov DNK, kar je potrdilo, da so to predmeti pogrešane. V rokah preiskovalcev naj bi bili tudi žaga in krvava preproga, prav tako najdeni med smetmi. Med najdenimi rečmi pa so bila tudi oblačila, ki naj bi jih ženska nosila zadnjič, ko so jo videli živo.

Preiskovalci so podrobno preiskali drago posest Walshevih v Cohassetu. 
Google Maps

Briana Walsha so aretirali 8. januarja zaradi obtožb o oviranju preiskave, slaba dva tedna kasneje so dodali obtožbe o umoru. Tožilstvo je prepričano, da je Ana Walshe izginila zaradi ravnanj svojega moža. Uradno tožilstvo motiva za zločin ni predstavilo, a neuradno naj bi bili spori med zakoncema vedno hujši. Tako naj bi po pripovedih njenih prijateljev Ana zadnje mesece svoje premoženje prodajala za gotovino. Menda z namenom, da si nabere denar za ločitev.

Policisti so - ko so pregledali komunikacijo elektronskih naprav, zaseženih iz hiše Walshevih - na ipadu enega od otrok odkrili, da je 27. decembra nekdo na Googlu iskal odgovor na vprašanje, v kateri ameriški državi je ločitev najlažja. A bolj skrb vzbujajoča so bila kasnejša iskanja, ki so datirala v čas po izginotju Ane. Kako dogo traja, preden truplo začne zaudarjati? Kako preprečiti, da bi truplo razpadalo? Kako balzamirati truplo? Kako dolgo traja, da je nekdo proglašen za pogrešanega? Kaj naredi formaldehid? Lahko nekoga identificirajo, če najdejo zgolj dele trupla? Kakšni so najboljši načini, da se znebiš trupla? Kako odstraniš kri z lesenih tal? Si lahko obtožen umora, če truplo žrtve ni najdeno? Vse to so bila vprašanja, ki so jih preiskovalci med iskanjem odkrili na tabličnem računalniku.

Obsodba mogoča tudi brez trupla

Brian Walshe je na zaslišanju pred sodiščem, ki je odločalo o tem, ali bo na sojenje čakal za rešetkami ali pa bo izpuščen na prostost proti plačilu varščine - sodišče se je odločilo, da 47-letnik ostaja za rešetkami -, le na kratko dejal, da ni kriv za umor žene in razkosanje njenega trupla.

Njegova zagovornica, odvetnica Tracy Miner, je napovedala, da bodo primer pred sodiščem spodbijali, češ da so vsi dokazi zgolj posredni in da Briana Walsheja ni mogoče obtožiti umora. Še posebno ne, ker ni potrjeno niti, da je Ana Walshe zares mrtva, saj njenega trupla niso našli.

Milanka Ljubičić, mati pograšane, trdi, da so se težave med zakoncem pojavljale že dalj časa.
Profimedia

Toda primerov, ko so zločinci obsojeni, četudi truplo žrtve ni najdeno, v ZDA niso redki. Kot je za medije povedal nekdanji newyorški tožilec, zdaj kazenski odvetnik Duncan Levin, ni zgolj truplo dokaz, ki potrjujejo zločin. Po njegovem mnenju so dokazi zoper Briana Walsheja močni. Nekdanji washingtonski tožilec Thomas Tad DiBiase je opozoril na svojo raziskavo, ki je pokazala, da imajo primeru, v katerih truplo žrtve ni najdeno, 86-odstotno uspešnost z obsodbo, kar je več, kot velja za vse primere umorov v državi, ko je uspešnost 70-odstotna.

Izginotje in očitni umor Ane Welshe pa v ZDA dviguje veliko prahu tudi zato, ker naj bi bil medijsko razvpit zgolj zato, ker je pogrešana lepa in uspešna ženska. Nekateri medijski analitiki opozarjajo, da je v ZDA podobnih primerov kar nekaj, a ker so žrtve iz marginalnih skupin, temnopolte in revne, tovrstne medijske pozornosti niso deležne.

Mati je izgubila upanje

Za srbske medije se je oglasila tudi mati izginule Ane​ Milanka Ljubičić, ki živi v Beogradu. "Najprej sem upala in čakala, potem pa sem pričela šteti dneve. A ko sem slišala, da Brian na sodišču ne želi povedati, kaj se je zgodilo z mojo hčerko, me je zapustilo vsako upanje, da jo bom kdaj lahko dostojno pokopala." Da si ne bo odpustila, ker 25. decembra lani ni odpotovala v ZDA, čeprav jo je hčerka prosila, naj čim prej pripotuje v Washington, je dodala. "Morebiti bi se potem vse drugače končalo," pravi. Z Ano naj bi si bili izmenjali zadnja sporočila, tik preden je izginila. Hčerka ji je dejala, je mati pojasnila novinarjem, da se želi ločiti od moža, ki ga je leta in leta financirala, glavno težavo med zakoncema pa naj bi povzročala Brianova mati Diana Walshe. Ta naj bi sinu govorila, da ta ženska ni primerna zanj, da njuni otroci niso njegovi in podobno. "Če je ubil mojo hčerko, si zanj želim smrtno kazen. A ker v tej zvezni državi smrtna kazen ni mogoča, želim, da za rešetkami preživi vse svoje življenje," je še dejala užaloščena mati.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?