Strelski napad: Zbeži, skrij se, bori se

Reuters
08.12.2019 05:04

Ameriška študija: S prepovedjo orožja z magazini, ki vsebujejo veliko nabojev, bi morda lahko zmanjšali število smrtnih žrtev med množičnimi streljanji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Preveč je žalostnih prizorov.
Epa

Nova ameriška študija je pokazala, da bi lahko s prepovedjo orožja z magazini, ki vsebujejo veliko nabojev, zmanjšali število smrtnih žrtev med množičnimi streljanji. Raziskovalci so v reviji American Journal of Public Health zapisali, da so napadi, pri katerih so strelci uporabili orožje z velikimi magazini, zahtevali v povprečju kar 60 odstotkov več smrtnih žrtev. "Ena od strategij za preživetje strelskega napada je 'zbeži, skrij se, bori se'. Za ljudi, ki se znajdejo na strelni črti, se možnosti, da zbežijo, se skrijejo ali napadejo nazaj, precej povečajo, če strelec streljanje prekine," meni vodja raziskave Louis Klarevas z učiteljskega kolidža na Univerzi Columbia v New Yorku.
Magazini z velikim številom nabojev so podajalniki streliva, ki vsebujejo več kot deset nabojev. Leta 1994 je ameriški kongres sprejel prepoved jurišnega orožja, s katero je omejil tudi uporabo velikih magazinov. Toda desetletje pozneje je ta prepoved nehala veljati. Danes devet ameriških zveznih držav in zvezno okrožje Kolumbija omejuje posest teh visoko zmogljivih magazinov, toda prepovedi se med seboj razlikujejo, kar zadeva maksimalno dovoljeno število nabojev in vrsto strelnega orožja.
"Vsakič, ko je strelec prisiljen prekiniti svoj napad, da bi v orožje vstavil nov magazin, pridobijo žrtve dragocen čas, da ukrepajo in si rešijo življenje. To se seveda dogaja pogosteje, če je v magazinu največ deset nabojev, namesto trideset, petdeset ali celo sto," pojasnjuje Klarevas.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta