Strelka Živa Dvoršak sledi sebi in svojemu ritmu - vse do Tokia

Zmago Gomzi
11.04.2021 04:25
Živa Dvoršak je z zmago na tekmi za svetovni pokal v New Delhiju ujela zadnji vlak za svoj tretji olimpijski nastop.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Živa Dvoršak je po letu premora spet tekmovala na najvišji mednarodni ravni. Foto: Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Najboljše slovenske strelke z zračno in malokalibrsko puško Živa Dvoršak, Urška Kuharič in Klavdija Jerovšek s trenerko Polono Sladič in selektorico Andrejo Vlah so se z nedavnega tekmovanja za svetovni pokal v New Delhiju domov vrnile zelo zadovoljne. Po evropskem prvenstvu konec lanskega februarja in prekinitvi zaradi epidemije je bila to za slovensko strelsko odpravo prva mednarodna preizkušnja. V Indiji je manjkalo nekaj najboljših strelk in strelcev, ki že imajo zagotovljeno kvoto za nastop na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu, kar pa ne zmanjšuje odličnih dosežkov slovenske strelske trojke.

Sanjski nastop je v Indiji uspel Živi Dvoršak, ki je v disciplini malokalibrska puška, trojni položaj zasenčila tekmice, osvojila prvo mesto in si pristreljala kvoto za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu. Dvoršakova je dosegla svojo prvo zmago na tekmah za svetovni pokal in si z njo tlakovala pot na svoje tretje olimpijske igre po Londonu 2012 in Rio de Janeiru 2016. Uspeh 29-letne Ljubljančanke je dopolnila tri leta mlajša Ormožanka Urška Kuharič, ki v Indiji prav tako dosegla svoj najboljši izid na tekmah za svetovni pokal in v kraljevski strelski disciplini osvojila odlično šesto mesto, za spoznanje slabše pa je streljala Klavdija Jerovšek. Slovenija je nazadnje imela dva predstavnika v finalu svetovnega pokala pred 15 leti v Münchnu, ko sta se vanj prebila Rajmond Debevec in Robi Markoja.

Na pot z veliko skrbmi

Slovenska strelska trojka se je s trenerko in selektorico z mešanimi občutki odpravila na prvo veliko mednarodno tekmo po lanskem marčevskem evropskem prvenstvu v Vroclavu. Zaradi pandemije novega koronavirusa so bile eno leto povsem brez mednarodnih tekmovanj in v tem obdobju niso imele nobenih neposrednih primerjav s svojimi tekmicami, ob tem pa tudi treningov z malokalibrsko puško v zimskem času niso opravile na optimalni ravni, saj Slovenija še vedno ne premore tovrstnega zaprtega strelišča. Pred odhodom v Indijo je dodatne skrbi povzročala tudi stalna negotovost glede izvidov testiranj na novi koronavirus, dolgo potovanje in tudi samo bivanje na prvem prizorišču za svetovni pokal. "Imam mešane občutke. Po eni strani sem vesela, da se bodo po enem letu končno začela tekmovanja na najvišji mednarodni ravni, hkrati pa je tudi veliko negotovosti in neznank pred strelsko preizkušnjo v okolju, ki je nekoliko drugačno od evropskega," je pred potjo v New Delhi dejala Dvoršakova. A je ves strah, pomešan z negotovostjo, ki jo je preveval, zasenčil njen sijajni dosežek. Strelka se lahko pohvali z več zmagami z zračno puško na prestižnih mednarodnih tekmovanjih Strelskega društva I. Pohorskega bataljona v Rušah.

Pot do zmage v New Delhiju je Živa Dvoršak tlakovala z visoko uvrstitvijo v klečečem položaju. Foto: SZS
SZS

Tekmovanje na malokalibrskem strelišču na prostem, ki je izpostavljeno vremenskim vplivom, se je začelo s kvalifikacijami. Desna stran, na kateri je streljala tudi Živa Dvoršak, je bila pod precejšnjim vplivom vetra, na levi pa vetra skoraj ni bilo čutiti. Naša strelka je bila po klečečem položaju uvrščena visoko. Sledil je ležeči položaj, v katerem strelka ljubljanske Olimpije ni bila nikoli prepričljiva, tokrat pa je pokazala izvrstno predstavo in si pred stoječim položajem pristreljala peto mesto, po zadnjem položaju pa se je s skupnim rezultatom 1170 krogov kot peta uvrstila v finale, Urška Kuharič pa je s skupnim rezultatom 1167 v finale uvrstila kot šesta.

V finalu razred zase

Slovenki sta finale začeli z možnostmi za osvojitvijo kolajne. Dvoršakova je streljala imenitno in povsem zasenčila tekmice, se hitro prebila na prvo mesto in si pred odločilnimi streli tudi pristreljala občutno prednost, tekmice pa so po vsakem strelu odpadale ena za drugo. Ljubljančanka je v finalu zadela 457,1 kroga, kleče 153,9 kroga, neulovljivo prednost pa si je izborila v ležečem položaju, ko je zadela 157 krogov. Njena prednost je občasno znašala že več kot štiri kroge, na koncu pa je drugouvrščeno Švicarko Nino Christen ugnala za dva kroga. Tretje mesto je osvojila Poljakinja Aneta Stankiewicz (443,5).

Kolajna, ki je prinesla vstopnico za Tokio Foto: SZS
SZS

Uspeh 29-letne Dvoršakove je dopolnila Urška Kuharič, ki je v velikem finalu osmih najboljših strelk iz kvalifikacijskega dela zasedla šesto mesto (410,8). Tudi 26-letna strelka iz Ormoža se je prvič v svoji karieri prebila v veliki finale, njen doslej najboljši izid je bilo 26. mesto na tekmi v Pekingu 2019. Klavdija Jerovšek se ni prebila v finale, v kvalifikacijah je s 1154 krogi zasedla 29. mesto. "To je bila ena od tekem, ko se povsem prepustiš svojim strelskim občutkom in te ne zanima drugo dogajanje na tekmovališču. Tovrstnih trenutkov na strelišču ne doživiš pogosto, na tekmi v New Delhiju pa sem od prvega do zadnjega strela enostavno sledila sebi in svojemu ritmu," je pot do zmage v Indiji opisala Živa Dvoršak, ki je bila v finalu razred zase. "Vedela sem, da imam pred odločilnimi streli v boju za kolajno pred Švicarko in Poljakinjo precejšnjo prednost. Kljub temu sem v zadnjih dveh strelih ohranila mirne živce, in čeprav sem v zadnjemu strelu dosegla le 8,8 kroga, sem se veselila zmage," je po tekmi povedala Živa Dvoršak in s širokim nasmehom ponosno stopila s strelne črte kot zmagovalka.

Ob bok legendarnemu Debevcu

Živi Dvoršak se je po sijajnem nastopu še dolgo smejalo. Kot da ne verjame, kaj je dosegla. V znak velikega zadovoljstva je v zrak dvignila tudi puško. "Z dosežkom sem pregnala vsakršne dvome glede uvrstitve na svetovni lestvici, saj sem suvereno premagala tekmice in si pristreljala tudi vstopnico za olimpijske igre v Tokiu," je po zmagoslavju dejala naša odlična strelka, nosilka bronastega odličja z zračno puško iz Odenseja 2013 in še trikratna finalistka v tej disciplini na tekmovanjih v Vierumaekiju 2012, Moskvi 2014 in Györu 2016 ter leta 2014 na Pragerskem, kjer je s petim mestom dosegla svoj najboljši izid na tekmah za svetovni pokal. V New Delhiju je ta dosežek močno presegla, se prvič v svoji karieri povzpela na najvišjo stopničko na odru za zmagovalce in se na tem seznamu pridružila legendarnemu in še vedno aktivnemu 57-letnemu Rajmondu Debevcu, ki je dosegel 27 zmag na tekmah za svetovni pokal in osvojil kar tri kolajne na olimpijskih igrah.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.