Stanje šole

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
16.08.2020 03:00

Bi 1. septembra morali odpreti šole?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Simona Božič

Po stanju šoka, ki se je začel marca s poukom na daljavo (tako je približno tudi znanje učencev in dijakov - daleč od odličnega), se še med počitnicami vleče stanje šole. Šoloobvezni otroci se sicer sproščajo ob klasičnih prostočasovnih aktivnostih - smisel življenja je ležanje na plaži, z možgani na off in s telefonom na straži -, ampak v podzavesti jim kljuva enigma, kako bo v torek, 1. septembra. Bodo šli v šole? Bodo sami doma? Bodo dva tedna gledali učitelja na ekranu, druga dva pa sedeli v učilnici? Če vprašate mene in moja dva, osmošolko in devetošolca, je nujno treba nazaj, v šole, ne za vsako ceno, za ceno kake vročine ali prehlada pač. Če poslušamo ravnatelje, je enako. Socialna omrežja ne morejo nadomestiti socialnih stikov med mladimi.
Britanski premier Boris Johnson je dejal, da "je odprtje vseh šol po počitnicah nacionalna prioriteta". Če vprašate naše pristojne za epidemiološke in druge slike, ne dobite jasnega odgovora o prioriteti, kako in kaj, ko bo pouk. Samo govoričenje: tudi o poredni Hrvaški in še bolj poredni slovenski mladini, ki da - kaj si ti nor! - zahaja v hrvaške nočne klube! A so ti odločevalci naših usod sploh kdaj imeli sedemnajst let? Potem bi najbrž vedeli, da najstniku ne moreš ukazati, naj počaka s stiskanjem med počasnim plesom v diskoteki za naslednjih pet mesecev ali pet let. Zato smo starši šoloobveznih otrok na trnih še med dopustom - je to sploh dopust? -, zaposleni v šolah (tudi tajnice, kuharice, snažilke, hišniki) še toliko bolj. Da bi karkoli v šolah šlo na boljše, magari preventivno - tega ni zaslediti. Od čakanja na rešitev smo dobili dodatne čakalne vrste v zdravstvu. Da ne bo v naših šolah podobno!
V šolah na Irskem, denimo, bodo za dodatno varnost ob odprtju namenili 370 milijonov evrov (v vrednosti naših turističnih bonov torej). Zmanjšali bodo število učencev v razredih in zato zaposlili dodatnih tisoč učiteljev! Koliko smo jih v šolah zaradi strašnega virusa na novo zaposlili v Sloveniji? Koliko medicinskih sester smo od marca dodatno zaposlili za delo v bolnišnicah in domovih za starejše? Malo več od nič, tu nekje. Priprošnje, naj učenci zadnjih 14 dni počitnic ne hodijo na hrvaško morje, so mlatenje prazne slame, nič več in nič manj - nič konkretnega. Prvega pa bo šok!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta