Sramotna zgodovina jedrskih poskusov v Tihem oceanu

Kar 315 jedrskih bomb in neskončno trpljenje ljudi, ki še traja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ameriška jedrska testiranja so se začela leta 1946 na atolu Bikini.
Profimedia

Mednarodno pogodbo o prepovedi jedrskega orožja je 24. oktobra kot petdeseta država ratificiral še Honduras, zato bo januarja 2021 končno začela veljati. To bo zgodovinski korak, saj ta novi mednarodni zakon prepoveduje uporabo, razvoj, proizvodnjo, testiranje, nameščanje in hrambo jedrskega orožja in grožnje z njim.

Na žalost pogodbe niso podpisale velike jedrske sile: Velika Britanija, Francija, ZDA, Rusija, Kitajska, Izrael, Indija, Pakistan in Severna Koreja.

To pomeni, da pravzaprav niso dolžne pomagati žrtvam in sanirati okolja zaradi radioaktivne kontaminacije, medtem ko države podpisnice so. Toda zaradi spremenjenih pravil bodo države, ki izvajajo jedrske poskuse, pod še večjim pritiskom, da o njih poročajo ter tudi prevzamejo odgovornost za njihove posledice.

Za ljudi, ki živijo na območju Tihega oceana, zlasti tiste, ki so utrpeli najhujšo škodo zaradi testiranja jedrskega orožja v 20. stoletju, pomeni to novo priložnost, da spregovorijo o dolgoročni ceni tega jedrskega nasilja. Pogodba o prepovedi jedrskega orožja je prvi dokument, ki vključuje tudi dolgoročno dolžnost odškodovanja vseh prizadetih.

Od leta 1946 so ZDA, Velika Britanija in Francija na območju Tihega oceana izvedle vsaj 315 jedrskih testov. Najobsežnejša jedrska testiranja teh držav so potekala na koloniziranih ozemljih in vodah, od Avstralije do Marshallovih otokov, Kiribatija in Francoske Polinezije. Posledice teh testiranj tam čutijo še danes.

Vsak jedrski poskus povzroči škodo

Študije, v okviru katerih raziskovalci preučujejo zdravstveno stanje izvajalcev jedrskih poskusov in pripadnikov ljudstev, ki živijo blizu prizorišč testov po vsem svetu, nenehno kažejo, da imajo ti škodljive posledice za zdravje, med katerimi je najpogostejše povečano tveganje za raka.

Skupno je zaradi rakastih obolenj, ki so bila posledica radioaktivne kontaminacije ozračja zaradi poskusnih jedrskih eksplozij, doslej umrlo od dva do 2,4 milijona ljudi, pri čemer so raziskovalci do teh številk prišli ob upoštevanju ocen nevarnosti sevanja, ki so danes že zastarele in najverjetneje temeljijo na prenizkem ovrednotenju tveganja.

Castle Bravo 1954: atomska goba ob največjem atmosferskem jedrskem preizkusu, kar so jih izvedle ZDA
Wikipedia

Podobno veliko je število primerov rakavih obolenj, ki so bila posledica poskusnih jedrskih eksplozij, vendar se niso končala s smrtjo. Nedavna obsežna študija, v katero so bili vključeni zaposleni v jedrski industriji v Franciji, Veliki Britaniji in ZDA, je potrdila, da je ogromno teh ljudi umrlo tudi zaradi drugih bolezni, kot so denimo srčni napadi ali kapi, ki so bili posledica radioaktivnega sevanja.

"Vsem nam je postalo slabo"

Velika Britanija je med letoma 1952 in 1957 nad Avstralijo izvedla dvanajst poskusnih jedrskih eksplozij, do leta 1963 pa še na stotine manjših testov radioaktivnih in strupenih materialov za izdelavo bomb. Ti so pri prvotnih avstralskih prebivalcih aboriginih, ki so bili izpostavljeni najhujšemu sevanju, povzročili neizmerno zdravstveno škodo. Številnih sploh niso evakuirali z izpostavljenih območij, nekaterih niso niti obvestili o izvedbi testiranj.

Vseh posledic, ki so jih pustile te eksplozije, morda ne bomo nikoli poznali, piše v poročilu Kraljeve komisije o britanskih jedrskih testih v Avstraliji iz leta 1985: "Znesek, namenjen za dobrobit in varnost aboriginov, je naravnost smešen in ne pomeni nič več kot simbolno gesto." Toda zdaj lahko prisluhnemo preživelim žrtvam.

Yami Lester je na svoji lastni koži občutil posledice jedrskega orožja. Lester, starešina plemena Yankunytjatjara, je bil še otrok, ko so Britanci oktobra 1953 izvedli jedrski test na planoti Emu v Južni Avstraliji. V spominu mu je ostala "črna meglica", ki se je dvignila po eksploziji bombe. "Ni trajalo dolgo, ko nas je dosegel črn dim. Nenavaden črn dim, sijoč in masten. Nekaj ur pozneje je vsem, prav vsem postalo slabo. Vsi smo bruhali, imeli smo drisko, na koži se nam je pojavil izpuščaj, bolele so nas oči. Mene so tako zelo bolele oči, da jih dva ali tri tedne sploh nisem mogel odpreti. Nekateri starejši ljudje so umrli. Bili so prešibki, da bi preživeli nenehno bruhanje. Najbližja bolnišnica je bila oddaljena približno 650 kilometrov," je povedal Yami Lester.

Njegova hčerka Karina Lester je ambasadorka Mednarodne kampanje za odpravo jedrskega orožja v Avstraliji. Pri njenih prizadevanjih jo ženejo izkušnje njene družine. "Moja družina, ki je na lastni koži izkusila posledice britanskih jedrskih testov, že desetletja opozarja na škodo, ki jo povzroča jedrsko orožje, in se bori proti njemu. Mnogi aborigini so utrpeli hude posledice zaradi britanskih jedrskih poskusov, ki so na tem območju potekali v petdesetih in šestdesetih letih preteklega stoletja. Mnogi te posledice čutijo še danes," pravi Lesterjeva.

Zastrupljeni delavci, strupene ribe

Radioaktivnemu sevanju je bilo med jedrskimi testi izpostavljenih tudi več kot 16 tisoč avstralskih delavcev. Raziskovalci so v okviru študije, ki jo je naročila avstralska vlada, leta 1982 začeli spremljati te delavce in so jih spremljali več kot 18 let. Čeprav je bilo toliko let pozneje študijo zelo težko izvesti, zlasti zaradi nepopolnih podatkov, se je pokazalo, da je obstajala pri teh ljudeh v primerjavi z drugimi prebivalci za 23 odstotkov večja verjetnost, da zbolijo za rakom, in 18 odstotkov večja verjetnost, da zaradi njega umrejo.

Še ena negativna posledica jedrskih testov v tihomorskih državah je bolezen ciguatera, zastrupitev z ribami, katerih tkiva vsebujejo toksine. Bolezen povzroča mikroskopski plankton, prvi člen morske prehranjevalne verige, ki živi na poškodovanih koralnih grebenih. Ljudje, ki pojedo te strupene ribe, hudo zbolijo, nekateri tudi umrejo. Izbruhe ciguatere med lokalnim prebivalstvom na Marshallovih otokih, Kiritimatiju in Francoski Polineziji povezujejo s škodo, ki so jo na koralnih grebenih povzročili poskusne jedrske eksplozije ter obsežna vojaška in pomorska infrastruktura, nujna za njihovo izvedbo.

Ljudje, ki so utrpeli škodo zaradi jedrskih testov na območju Tihega oceana in zdaj glasno opozarjajo na njihove posledice, ne iščejo samo pravice zase, ampak bi radi na tak način dosegli, da ne bi bilo več nikoli nikomur treba pretrpeti, kar so pretrpeli oni. Zato si tako neumorno prizadevajo za prepoved jedrskega orožja. Nobeno presenečenje ni, da so prav neodvisne tihomorske otoške države najodločnejše zagovornice nove pogodbe in so bile tudi med prvimi desetimi podpisnicami.

Malomarnost in skoraj popolna neodgovornost

Nekatere države so delavcem, ki so zanje izvajali jedrske teste, zagotovile zdravstveno oskrbo in jim izplačale ustrezne odškodnine. Tudi ZDA so izplačale odškodnine, vendar le ameriškim državljanom, ki so živeli v bližini prizorišča jedrskih testiranj v Nevadi. Nobena država pa ni še nikoli izplačala odškodnine prebivalcem zunaj svojih meja oziroma pripadnikom manjšin in tistim, ki živijo na koloniziranih ozemljih. Prav tako ni še nobena od teh držav objavila dokumentov o številu, poteku in posledicah svojih jedrskih testov za lokalne prebivalce in okolje.

Človeštvo tega na more preživeti.
Wikipedia

Te države so ravnale zelo malomarno in so prizorišča jedrskih testov zapustile, ne da bi jih temeljito očistile. Prav tako niso poskrbele za ustrezen dolgoročni nadzor nad temi območji, na podlagi katerega bi lahko zaznale morebitno uhajanje radioaktivnih snovi s prizorišč podzemnih jedrskih testov v podtalnico, prst in zrak. Eno takih prizorišč je denimo otok Runit, ki je del Marshallovega otočja. Na njem stoji betonska kupola, v kateri je shranjen radioaktivni material. To so ostanki ameriških jedrskih testov v štiridesetih in petdesetih letih preteklega stoletja. Ta kupola je začela zdaj zaradi naraščajoče morske gladine puščati.

Svetla točka v mračnih časih

Pogodba o prepovedi jedrskega orožja je svetla točka v teh mračnih časih. Vsebuje namreč edini mednarodno sprejeti okvir za preverljivo in nepovratno odpravo jedrskega orožja za vse države.

Države podpisnice upajo, da bo pogodba zaznamovala začetek nujne odprave jedrskega orožja. Med državami, ki pogodbe še niso ratificirale, je tudi Avstralija. Toda prav bridke izkušnje z izvajanjem jedrskih testov na njenem ozemlju in območjih, ki jo obdajajo, bi jo morale spodbuditi, da se čim prej pridruži tej novi globalni pobudi.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta