Spoznavanje slovenske narave in družbe s turističnimi boni

Marko Crnkovič Marko Crnkovič
02.08.2020 04:00

Po ovinkih z Goričkega v Piran.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Več kot dva meseca po veseli novici, da bo vlada obdarila državljane s turističnimi boni, pri polni zavesti na višku turistične sezone izjavljam, da mi še vedno ni jasno - niti po več kot 150.000 izkoriščenih bonih v vrednosti čez 20 milijonov evrov do sredine julija -, zakaj nas častijo samo s prenočiščem (z eventualnim zajtrkom), ne pa tudi z drugimi, ne nujno turističnimi in gostinskimi storitvami.
Vprašanje je seveda retorično. Še predobro mi je jasno, zakaj.

Prostor za vse

Vlada se je za to potezo že mogoče odločila zato, da bi pomagala dotičnemu sektorju - konkretno "gostinskim nastanitvenim dejavnostim" pod šifro I55 v Standardni klasifikaciji dejavnosti -, vendar je obenem hotela na državljane delovati vzgojno. Uvedba turističnih bonov za vse ni samo ekonomski ukrep, ki bo nekaterim gostincem pomagal nadomestiti izpad prihodkov med koronakrizo, temveč je tudi državljanska vzgoja za fizkulturo, domoljubje in lifestyle.
To vem iz lastnih izkušenj. Prejšnji teden sem namreč izkoristil svoj bon - in bon, ki mi ga je odstopila moja nemočna mama - za počitnice v Kraljestvu Zlatoroga. Bil sem v Bohinju. V apartmaju. Z obema sinovoma.
Alpe so mi ljubše od morja. Vsaj slovenske gore od slovenskega morja. Naša obala se mi ne zdi privlačna destinacija. Vsaj ne za več dni. V gorah je dovolj prostora za vse, na obali pa ne.

Slovenske preference

Lokalci iz Ribčevega laza so mi povedali, da so bohinjske kapacitete od hotelov do apartmajev dobro zasedene - in s sočutno zaskrbljenim odtenkom gorenjske privoščljivosti pripomnili, da pa je na Bledu precej drugače, saj da sta vsaj hotela Park in Toplice zaprta.
Izbira destinacij za unovčenje bonov je priložnost za ugotavljanje prostočasnih navad Slovencev, pa tudi lekcija iz narodnega gospodarstva in podjetniške iznajdljivosti. Nastanitvene gostinske dejavnosti so po Sloveniji seveda zelo neenakomerno porazdeljene. Če spremljamo podatke o dosedanjem unovčevanju bonov po posameznih občinah, opažamo, da imajo nekateri naši rojaki bizarne preference glede svojih destinacij in da s tem tudi sledijo ponudbi na bizarnih lokacijah.
Tako recimo v Večeru berem, da je ne več ne manj kot sedem ljudi unovčilo bone v Rušah, osem v Miklavžu na Dravskem polju in manj kot pet v Staršah. In čeprav lokalnemu prebivalstvu tega nikakor ne privoščim, sem glede slovenskih turističnih navad le nekoliko pomirjen, ko vidim, da nihče ni unovčil bona v Poljčanah, Oplotnici, Dupleku in Makolah.

Slovenijo Slovencem!

Uvedba turističnih bonov in sámo unovčevanje bonov dokazujeta, da je med vsemi vrstami ali tipi turizma zmaguje tako imenovani aktivni, zdravi, rekreativni, kmečki, trajnostni, ekološki, narodnjaški, krajinski, pejsažni turizem. Vlada kot operativno in ideološko poosebljenje države varuške nas je z boni napeljala k uresničenju tega, kar nam je s pomočjo ne vedno namernih in premišljenih turističnih in marketinških strategij vcepljala že dolgo.
To se je še definitivno pokazalo zdaj, ko tujih gostov skoraj ni. Na mojih kratkih, toda sladkih počitnicah v Bohinju sem z dolžno hvaležnostjo do te nepozabne vladne pogruntavščine opazoval rojake, kako zdravo živijo in spoznavajo naravo in družbo. Z maskami ali brez njih. Na distanci ali tesno grupirani na objezerski livadi. Trume so se valile proti slapu Savica in na Komno. Ceste in poti so bile polne rekreativcev na gorskih kolesih, ki sicer nikoli ne kolesarijo (po mestu). In vse skupaj je bilo nehote videti kot uresničitev tistega starega nacionalističnega gesla: "Slovenijo Slovencem!"

Kakšen bo izplen?

Kakšen bo izplen turističnih bonov? Po mojem bo bone izkoristila največ polovica državljanov. Ekonomski učinki torej ne bodo taki, kot jih je vlada čez palec predvidela. Res pa je, da je treba k izkupičku prišteti še izvenpenzionsko potrošnjo, ki ne bo majhna. To je bila v bistvu zvita in do drugih na videz prikrajšanih dejavnosti poštena domislica te geste z boni.
Kar zadeva politične aspekte, pa bo manj premožni in/ali bolj preprosti del naroda seveda zadovoljen ali najverjetneje celo hvaležen Počivalšku ali magari Janši. Da so nam omogočili šnelkurs iz spoznavanja slovenske narave in družbe in državljanske vzgoje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.