SP v pikadu z mariborsko udeležbo: Kot da si na pustnem rajanju na Ptuju

Miha Dajčman Miha Dajčman
29.12.2019 05:33

Londonski pikado karneval: prvič v 27 letih tekmovanja je na svetovnem prvenstvu v pikadu ženska premagala moškega, Mariborčan Benjamin Pratnemer pa je v prvem krogu zapravil tri puščice za zmago.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na svetovnem prvenstvu je že bil.
Profimedia

Za Britance so praznični dnevi rezervirani za svetovno prvenstvo profesionalcev v pikadu (Professional Darts Corporation, PDC), ki bo do 1. januarja, ko sledi veliki finale, v kultnem kompleksu Alexandra Palace. Med 96 najboljšimi v tej igri na svetu je letos drugič nastopil tudi Slovenec. Leta 2010 je Kamničan Osmann Kijamet izpadel v prvem krogu, pred dnevi je na enaki stopnički izgubil Mariborčan Benjamin Pratnemer.
Najboljši v športu, ki ga pogosto povezujejo z gostilnami, služijo velike vsote denarja. Nagradni sklad tega SP je kar 2,5 milijona britanskih funtov. Pratnemer bo prejel 7500 funtov (po obdavčitvi in plačanih stroških bo ta znesek znatno nižji), v primeru preboja v drugi krog bi prejel dvakrat več. Svetovni prvak bo v žep pospravil pol milijona funtov.

Profimedia
Po desetih letih je bil Mariborčan Benjamin Pratnemer drugi Slovenec na svetovnem prvenstvu.
Profimedia
Profimedia

Še lahko napreduje

Na lestvici najboljših na svetu ga do tega svetovnega prvenstva ni bilo, saj lestvica beleži zaslužke na najmočnejših turnirjih, odslej bo drugače, saj mu je uspel preboj. Mariborčan trenira po dve uri na dan, včasih manj, drugič več, odvisno od dneva, pove. Najboljši se s pikadom ukvarjajo po šest do osem ur na dan. "Še veliko prostora za napredovanje imam," nam je dejal v pogovoru po porazu v prvem krogu svetovnega prvenstva z rezultatom 2:3 proti domačinu Justinu Pipu (43. na svetovni lestvici).
Pratnemer pravi, da je trenutno na pol poti med amaterji in profesionalci. "Za kaj več bo treba trenirati več, mu je pa sodelovanje na svetovnem prvenstvu vlilo dodatno motivacijo," prizna. Profesionalci se posvečajo le temu športu, pove Mariborčan in razloži, da so na svetovnem prvenstvu najboljši s seboj imeli še nekaj ljudi, ki so skrbeli za njih.
Debitant na največjem tekmovanju je imel proti Britancu, za katerega je navijalo več tisoč ljudi, v četrti igri tri puščice za zmago, a se ni izšlo: "Vsi meti so bili zelo blizu, milimeter levo ali desno. Nič drugega ni odločilo kot izkušenost. Bil sem slabši, če bi igral bolje, bi imel več priložnosti in bi katero zagotovo izkoristil."
Dogajanje v dvorani Alexandra Palace, ki je spominjalo na nogometne tekme, ga ni zmotilo: "Logično je bilo, da navijajo za svojega. Angleži svoje podpirajo na vsakem koraku. Ko sem metal, sem se osredotočil le na tarčo." Napet dvoboj, poln preobratov, je trajal uro in 20 minut.

Ni gostilniški šport

Po mnenju Pratnemerja je slovenski pikado na kolektivni ravni daleč za drugimi evropskimi državami, a se v zadnjih letih razvija. Pod okriljem Pikado zveze Slovenije potekajo turnirji v elektronskem pikadu, pred dnevi je bilo v Mariboru državno prvenstvo v klasičnem. Pratnemer v Sloveniji prednjači v obeh različicah. "Na mojem nivoju je v Sloveniji še nekaj igralcev, a so problem službe in cel sistem. Pikado se je pri nas komaj začel dvigovati," razloži Pratnemer, ki veliko zasluženega denarja od nagrad porabi za stroške potovanj na močnejša tekmovanja po Evropi.

Zgodovinski dosežek Britanke

Je pa Pratnemer dejal, da je na svetovnem prvenstvu pričakoval višji nivo igranja, da bo več povprečij nad 100 točkami s tremi meti, kar se je začelo bolj pogosto dogajati po prvem krogu prvenstva. Med favorite, tako kot stavnice, šteje 30-letnega Nizozemca Michaela van Gerwena (trije naslovi svetovnega prvaka), ki je številka ena v pikadu v zadnjih letih. Našteje pa tudi nekaj "starih mačkov", kot večino Britancev imenuje Pratnemer. "Bomo pa videli, kaj bo naredila Sherrockova," v šali omeni Britanko Fallon Sherrock, ki je postala prva ženska z zmago v rednem delu svetovnega prvenstva. "Iz vsake njene zmage naredijo 'ohoho'. Že to, da ji je uspelo izločiti dva vrhunska igralca, je top dosežek," pove.

Fallon Sherrock je v času prvenstva ena bolj popularnik Otočank.
Profimedia
Ženske prodirajo tudi v pikado.
Matthew Childs
Fallon Sherrock po zgodovinski prvi zmagi ženske nad moškim v rednem delu svetvovnega prvenstva na 27. izvedbi tekmovanja.
Profimedia

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta