Soči poganja ruski turizem, vse bolj tudi pozimi

Branka Bezjak Branka Bezjak
19.04.2020 01:20

Tudi po zimskih olimpijskih igrah ostaja Soči glavno rusko letno letovišče, v katerem turisti vse leto kaj počnejo. Tukaj je tudi eno od adrenalinskih središč A. J. Hacketta, pionirja bungee jumpinga.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Namesto značilne ruske babuške je mogoče za spominek kupiti in nato doma sestavljati kar predsednika Vladimirja Putina.
Branka Bezjak

Niste izbrali pravega dneva za obisk, nas je nekoliko prezeble pozdravil Graham Whorskey, direktor Skyparka AJ Hackett v Sočiju. Tistega januarskega hladnega, oblačnega dne smo v skupini novinarjev, ki smo sicer bili v Sočiju na srečanju in tekmovanjih Mednarodnega kluba novinarjev smučarjev (SCIJ), res težko verjeli, da ima ta največji ruski resort kar 300 sončnih dni. Veter je bril, občasno je deževalo, ko smo prispeli v ta park adrenalina. V središču Skyparka je 439 metrov dolg viseči most, ki se pne nad kanjonom na višini 207 metrov. Na sredini je tudi izhodišče za bungee jumping, s katerim izkusite sedem sekund prostega pada, mogoče se je spustiti s posebno gugalnico, po jekleni vrvi (zipline) in še marsikaj.

Adrenalinsko doživetje
Branka Bezjak

Zmeraj zmanjka časa

Za tiste, ki imajo težave s premagovanjem višine, pa bo že sprehod po mostu izziv. Se pa od tod ponuja lep pogled na eni strani na kavkaške gore, na drugi do obale Črnega morja. "Vsak na koncu ugotovi, da ima premalo časa, da bi preizkusil vse naše dogodivščine," nam je še povedal Whorskey, po rodu prav tako Novozelandec kakor lastnik A. J. Hackett, mednarodni podjetnik, nekoč ekstremni športnik, ki je populariziral skoke z elastično vrvjo (bugee jumping) na svetovni ravni. Leta 1987 je skočil z Eifflovega stolpa, leto za tem pa že postavil prvo lokacijo za skoke z vrvjo v komercialne namene. Hackett in njegov avanturistični prijatelj Chris Sigglekow sta v sodelovanju z novozelandskimi raziskovalci naštudirala, kako narediti bungee skoke varne. Hackett ​je kasneje torej razširil svoje podjetje in sedaj ima adrenalinske parke - poleg Sočija - še v Avstraliji, Franciji, Nemčiji, ZDA, Mehiki, Indoneziji, Singapurju in na Kitajskem.

Ob guganju nad prepadom se razlegajo kriki.
Branka Bezjak

​Ugodne letalske vozovnice za notranje lete

Rusko državno vodstvo se zlasti po olimpijskih igrah trudi v Soči pripeljati čim več obiskovalcev, da vse investicije, zlasti v zimski turizem, ne bi samevale. Prirejajo številne konference, športne dogodke. K bolj polnemu turističnemu središču prispeva tudi redna letalska linija z Moskvo. Med našim obiskom so bili leti večkrat dnevno po ceni 95 evrov v obe smeri.

Kazino v Roza Hutorju je vaba za turiste.
Branka Bezjak
Mihail Rusalev nam je dovolil fotografirati na točki, ki je sicer rezervirana za plačljive fotografije.
Branka Bezjak

Nudistom ni nič nerodno

Med junijem in septembrom se v Soči oziroma Črno morje zgrne veliko večja množica obiskovalcev. Ena od večjih atrakcij za obiskovalce je zabaviščni park Soči (neke vrste Disneyland). In ne nazadnje je za obisk zanimivo tudi območje z dvoranami in parkom, kjer je bila otvoritev olimpijskih iger. Sicer pa se mesto razteza kar na 145 kilometrih ob obali. Ki pa se nam, kolikor smo pač lahko videli, ni zdela ravno najbolj mamljiva. Plaža je sicer posuta s kamenčki, a kakšnih dvajset metrov nad njo je že železniška proga in nato zraven cesta. A to domačinov oziroma obiskovalcev ne moti, nam je še povedala naša vodička: "Določeni deli plaže so namenjeni nudistom. In tako je nekaterim potnikom na vlaku, ki tega niso vajeni, kar nekoliko nerodno, ko se peljejo mimo."

Pristanišče v Sočiju z dragimi jahtami in jadrnicami
Branka Bezjak

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta