Slovenec Slovencu skakalec

Aljoša Stojič
13.12.2020 05:00
Skupaj letimo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bilo je nekoč v Planici.
Andrej Petelinšek

Kako čas leti! V Planici pa sploh, tam naši orli (rezultatsko) poletijo, in to ne glede na minule dosežke na manjših skakalnicah. Slabih šest let je minilo, odkar sta se pod Poncami v dvoboju za zmago v svetovnem pokalu Peter Prevc in Severin Freund razšla z enakim številom točk, veliki kristalni globus pa je odromal v Nemčijo. Vsega je bil naposled "kriv" Jurij Tepeš, ker je v nedeljski drugi seriji zmagal in Prevcu iz rok iztrgal trofejo. Slovenija je bila - kot že tolikokrat prej in kasneje - razklana, ampak ne na dvoje: večina je po družbenih omrežjih udrihala po Juriju, ker da je totalen butelj, največja sramota slovenskega športa; še marsikaj drugega podlega in neokusnega so mu prišili, ker je kao onemogočil Prevca. Argument, da nemška skakalna ekipa Freundu česa takega nikoli ne bi naredila, je obvisel v zraku. Nihče med "kritiki" ni pomislil, da pa si je morda bil Pero sam "kriv"; dva, tri metre dlje bi morala poleteti in bi Slovenija slavila oba - tudi Jurija Tepeša, a le, če bi bil on takrat drugi (in bi tako ostal pri eni samcati zmagi v svetovnem pokalu, tako pa ima dve, obe planiški). Nič ni pomagalo, da je šef Goran Janus miril: "V smučarskih poletih se ne da 'štelati'." Olje na ogenj je prilil še Jani Grilc, Prevčev klubski trener in Janusov reprezentančni pomočnik: "Da se bo zgodilo kaj takega, da Slovenec zaustavi Slovenca, se lahko zgodi le v tem športu." Brezveze.

​Naslednje leto je Prevc vzel, kar je njegovega, razprodana planiška evforija je kulminirala z dvojno nedeljsko slovensko zmago: prvi Prevc, drugi Kranjec, v skupnem seštevku pa več kot 800 točk razlike med Perom in Severinom. Tista sezona 2015/16 je bila za Prevca fantastična, dobil je vsako drugo tekmo svetovnega pokala, na kateri je nastopil (skupno 15 zmag!), vmes je vzel še novoletno turnejo. Zdelo se je, da ima Pero še ohoho zmag pred seboj, ampak v smučarskih skokih nikoli ne veš, kako bo jutri. Pero je od planiških poletov 2016 zmagal samo še dvakrat. Danes ga gotovo ne bi čisto nič bolelo, če bi mu skupno zmago v svetovnem pokalu na zadnji tekmi speljal kdo od naših. V drugih časih je lahko tudi drugo mesto enako prvemu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.