Simbol božiča: Jelka varuje pred vsem slabim

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
22.12.2019 06:03

Bolj kot katerokoli drugo drevo se odločno vzpenja proti nebu, soncu in zvezdam, zato je jelka postala tudi božično in novoletno drevo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Praznovanja ob zimskem solsticiju je od nekdaj spremljal kult zelenja, iz tega se je razvila navada krašenja božičnih dreves.
Reuters

V pradavnini so ljudje vsako leto znova s strahom opazovali, kako se dnevi krajšajo in noči daljšajo, in se nato po zimskem sončnem obratu vsako leto znova veselili ob spoznanju, da je svetloba vendarle premagala temo, da je sonce zmagalo nad nočjo. Na te poganske tradicije se je kasneje navezalo izročilo krščanskega božiča, ki so ga v krščanski cerkvi kot spomin na Kristusovo rojstvo začeli obhajati v 3. stoletju. Nanj so, podobno kot ob drugih krščanskih praznikih, nalepili celo paleto najrazličnejših kulturnih prvin, šeg, navad in verovanj predkrščanskega izvora. Praznovanje je od nekdaj spremljal kult zelenja, iz tega pa se je razvila navada krašenja božičnih dreves.

Kdo je bil prvi?

Poganska ljudstva, zlasti germanska, so drevesa častila kot simbol življenja in jih krasila. Kelti so v zahvalo za dobro letino in svetlobo s sadeži in svečami krasili hraste. Podobno navado pritrjevanja sadežev in svečk na drevesa so ohranili tudi stari Rimljani. Druga ljudstva so jih nato začela okraševati še z raznovrstnimi okraski, ki so ponazarjali darove stvarstva - darove polj in sadovnjakov, gozdov in morja. V krščanstvu so bili prvi okraski na drevescu rdeča jabolka -, z njimi je božično drevo simboliziralo rajsko drevo.
Še danes ni znano, kdo je prvi okrasil božično jelko. Po eni razlagi naj bi bil to Martin Luther, po drugi pa pripadniki cehovskih združenj baltskih dežel. Legenda o Luthru pravi, da se je nekega božičnega večera sprehajal po zasneženem gozdu, ko ga je pogled na zasnežene mlade jelke popolnoma prevzel. Veje, ki so bile pokrite s snegom, so se čarobno svetlikale v mesečini. V navdušenju je posekal jelko, jo odnesel domov in postavil v sobo, da bi to čudovito doživetje lahko delil s svojimi otroki. Nato pa je jelko še okrasil s svečami, kar naj bi simboliziralo zvezdno nebo in božansko luč.

Okrašena jelka, kup daril in po možnosti sneg, to je podoba božiča, ki smo jo ponotranjili v mladosti.
Pixabay

Zakaj prav jelka?

Že starodavna ljudstva so častila drevesa in njihovo moč, ki so jo razlagali kot delovanje gozdnih duhov in božanstev. Čaščenje dreves se je v različnih ritualih in običajih ohranilo tudi po tem, ko so se Evropejci obrnili h krščanstvu, med drugim tudi v običaju, da se med zimskimi prazniki postavlja božično drevo pred vhodom v hišo ali v njej. Verjetno sta prav oblika jelke, ki se bolj kot katerokoli drugo drevo odločno vzpenja proti nebu, soncu in zvezdam, in njena simbolika razlog, da je postala tudi božično in novoletno drevo.

Božične jaslice v Malečniku
Anita Kirbiš

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta