Sem kaj zamudila? Je avokado zamenjala klobasa?

Andreja Kutin Lednik
04.08.2019 02:03

Smuti je res pri vsem, kar obljublja industrija življenjskega sloga, še najmanj škodljiv. Je palček med velikani in je res boljši obrok od hamburgerja z ocvrtki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera

Mala, kaj je zate smuti? "Nekaj z ananasom. Ja ananas mora bit, mi je sestrična rekla. Samo meni se je zdelo, da ima samo sok ... V bistvu je ... SOK!" E, bravo, mala. Ohrani prosim ta trezni pristop za vedno.
Ker smuti pač ni nič drugega kot sok. Pravzaprav naj bi bili v neki raziskavi dokazali, da toliko sladkorja, kot ga vsujemo vase z enim pravim smutijem, sicer težko pogoltnemo, sploh ker bi verjetno težko vase spravili toliko banan in sočivja ali pomaranč v eni rundi. Seveda je vse odvisno od sestavin, a najverjetneje smuti ni tako zelo zdrav kot nekaj okroglih marelic ali breskev, pa naj samooklicani prehranski guruji še tako poveličujejo špinačno-bananin miks, še posebej pa so sadne kisline znane po ne prav blagodejnem učinku na zobe.
Smutimejker (nikakor ga ne gre zamenjati z navadnim mikserjem, ker je specialist za smutije; predvsem po tem, da stane vsaj kakih sto evrov več od navadnega mikserja) sadje, s katerim se naš prebavni trakt ubada kar nekaj časa, lepo priročno zmelje tako, da doseže vsako morebitno razpoko v zobovju. Ampak dobro, verjetno je kepa zelenega zdravja čisto okej, če ne pričakujemo, da bomo z njim shujšali, prečistili telo ali postali fit, ne da bi kaj pospešili srčni utrip.
Ker smuti je zagotovo sinonim za newageevsko histerijo top fit teles, ki nam prodajajo instant zdravje in formo. Od influencerjev, revij, trendovskih spletnih strani, samooklicanih gurujev. Lepo, da vsi želijo, da smo zdravi in lepi, si mislim, in si ogledam nekaj posnetkov na youtube kanalu slovenske influencerke. Razsvetljenje pride kmalu po uvodnih minutah hvaljenja in afnanja z "Draaagi moji". Ampak ne, ni smuti, novi hit je očitno suha salama cenjenega slovenskega predelovalca mesnin! Hm, sem torej zamudila cel vlak kulskosti? Je med tem, ko živim neinfluencersko življenje matere, ki žonglira med službo, obšolskimi dejavnostmi, otroškimi rojstnimi dnevi in izleti, avokado zamenjala klobasa? Stevia ni več in? Kaj pa spirulina? Še enkrat pregledam profile gospodične. Ne, vse je v redu, kot kaže, je bila mesarija samo eden od boljših plačnikov in se je pač znašla med ljubkimi senčkami in glossi. (Res upam, da bodo začeli označevati te zadeve kot oglase, sicer me bodo pahnili v resno krizo.)
Ergo, vse je v redu, sicer je avokado že zamenjal matcha zeleni prašek, smutiji pa so še vedno tukaj in zeleno je zdravo. Še vedno odstranjujejo strupene snovi iz vaših teles, še vedno boste z njimi fit, najverjetneje vas bodo tudi takoj preslikali na kak eksotični otok za res dober selfie. Tako nekako. Dobro je vedeti, da bo smuti namesto ledvic očistil vaše telo po babičinem nedeljskem kosilu. Vseeno je bolj hranljiv kot čang šlang ali kateri od pripravkov s spleta. Ljudje bomo pač vedno naklonjeni instant rešitvam, pa naj bo za odvajanje odvečne vode iz telesa, čudežne blazine, terapije pri kozmetičarkah ali iskanja energije ali notranjega uvida pri zdravilcih. Pa naj gre država kamorkoli že, naj bo okolje plastično, tukaj je smuti. Smuti je res pri vsem, kar obljublja industrija življenjskega sloga, še najmanj škodljiv. Je palček med velikani in je res boljši obrok od hamburgerja z ocvrtki, ne bo pa ogljikovih hidratov in maščevja zradiral z vaših beder.
Ampak kot je rekla mala, pravzaprav je to sok. Kljub silni smuti "znanosti" in obljubam, ki jih ta ponuja, je še vedno le sok.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta