zadnje objavljene

pogledi

več
Lucrezia Reichlin, nekdanja direktorica za raziskave pri Evropski centralni banki, profesorica ekonomije na Londonski poslovni šoli, Project Syndicate

mnenje

več

Sejem ilustracije: Tri botre lisičice nazdravljajo decembru

Saša Britovšek Saša Britovšek
04.12.2022 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maša P. Žmitek, vodja galerije in projekta ter oblikovalka sejemske platforme, ob steni z ilustracijami Ane Zavadlav. Vse prodajne ilustracije, ki niso originali, so natisnjene v visoki resoluciji z barvami, ki ne zbledijo. ​  
Saša Britovšek

December se že tako ali tako trudi biti pravljičen. Vstopiti v svet, kjer v vsem svojem sijaju zažarijo podobe iz knjig, ki ustvarjajo domišljijski svet najmlajših in malo večjih bralcev, pa je popolno praznično doživetje. V Galeriji Vodnikove domačije v Ljubljani je te dni zaživel že osmi Decembrski sejem ilustracije. Na ogled in tudi v nakup prinaša najboljše, kar ta čas ponuja slovenska ilustracija, od del častitljivih starost ilustracije, kot so Marjanca Jemec Božič, Ančka Gošnik Godec in Jelka Reichman, do sijajnih mladih ustvarjalcev in seveda vseh izjemnih vmes.

"Na letošnjem sejmu sodeluje trideset avtorjev in avtoric. Na javni poziv se jih je odzvalo okoli osemdeset, naš odbor pa je pripravil ožji izbor tridesetih - in vsak je zastopan z največ dvanajstimi oziroma štirinajstimi motivi. Tokrat na glavni steni izpostavljamo dve avtorici - Ančko Gošnik Godec in Marjanco Jemec Božič. Tudi zato, ker prva letos praznuje petindevetdeseti rojstni dan, gospa Marjanca pa ga bo prihodnje leto." Nas je še dan pred otvoritvijo sejma v galeriji sprejela Maša P. Žmitek, vodja galerije in projekta ter oblikovalka sejemske platforme, ki je na spletu zaživela v kovidnih časih. "Opažamo namreč, da je vsako leto veliko povpraševanje po znamenitih ilustracijah teh avtoric in da te tudi najhitreje poidejo."

Lani je bilo veliko povpraševanje po ilustracijah boter lisičic Ančke Gošnik Godec.
Saša Britovšek

Na osrednji steni tako lahko srečamo znamenite knjižne like, kot so vse tri botre lisičice, malo čarovnico s svojimi zelišči, kozo Kunigundo, Pika dinozavra, Nano malo opico in afriške živali s Čurijem Murijem. Če je kdo morda pozabil ali pa si želi spoznati tudi knjigo, iz katere so "ušle" ilustracije, je v sejemski ponudbi tudi petdeset knjig, iz katerih dela srečamo na stenah. Nekatere od njih datirajo tudi več kot tri desetletja nazaj.

"Znamenite avtorice stare šole imajo svoje originale ilustracij knjižnih del še vedno shranjene, nikoli jih niso prodajale, niso želele. Izjema so ilustracije, ki so jih morda podarile avtorju knjige. In čeprav mnogi mislijo, da nekoč ni bilo zanimanja za nakup ilustracij, danes te ilustratorke pravijo, da so prodajale originale revijalnih ilustracij, periodike, kot je Ciciban, Kurirček ... Medtem ko so se na knjižne izdaje zelo navezale. Tudi založba Mladinska knjiga je dolga leta po izdaji še hranila njihove originale."

Sprehod med ilustracijami

Ko nadaljujemo ogled galerije, sledi kotiček z deli sodobnih avtoric Samire Kentrić, Zale Kalan, Eve Mlinar in Mance Krošelj. Tam so komentatorske ilustracije, kolaži, tudi naslovnice Beletrininih romanov. Ilustracije znamenite ilustratorke Jelke Reichman, ki kar nekaj let ni sodelovala, letos ponovno razveseljujejo ljubitelje njenih umetnin. Med drugim tudi muca Maca in maček Muri.

Sledi duhoviti Zvonko Čoh s svojo nekonvencionalno ilustracijo, ki nemalokrat nasmeji opazovalca. Tam je Ana Zavadlav s svojimi novejšimi ilustracijami medvedovega teka za rdečim klobukom in znamenitih italijanskih Calvinovih pravljic. Maja Kastelic je na svojo steno dodala tudi dva originala, eden teh je Pravljično potovanje Hansa Christiana Andersena, osupljivi so tudi motivi iz nagrajene knjige Žige X. Gombača Adam in Tuba.

Ilustracije Mete Wraber
Saša Britovšek

Na steni ilustratorke Hane Stupica srečam največ zajčkov, iz njenega Pravljičnega koledarja in iz Zajčkove hišice. Tam je tudi ptiček Robin, večina motivov pa je apliciranih na različne uporabne artikle, kar nam prikaže, kako vse lahko ilustracija vstopi v naše domove. Tukaj je tudi Meta Wraber s svojimi nežnimi pisanimi motivi, ki jih že nekaj let oblikuje v stenske koledarje. Z uokvirjenimi originali se predstavlja Silvan Omerzu, Tina Dobrajc s podobami iz z večernico nagrajene Lisičje lune in Baladnih pesmi. Letos prvič sodeluje ilustrator Gorazd Vahen. Nina Mršnik, ki se ukvarja tudi z industrijskim dizajnom, zraven sitotiska predstavlja tudi tapiserije, ki jih ustvarja z Ivano Blaž. Fascinantne so poljudno-znanstvene ilustracije ptic Lidija Plestenjak.

Decembrski sejem ilustracije v Galeriji Vodnikove domačije
Saša Britovšek

Tukaj so še ilustracije Trine Čuček Meršol, Tine Dobrajc, Marte Bartolj, Andreje Peklar, Klare Jan, Eme Kobal, Anke Kočevar, Nine Mršnik, Tereze Praprotnik, Mihe Hančiča, Petra Škerla, Matije Medveda, Ane Maraž, Petre Preželj in Polone Lovšin. Lovšinova je tudi za letošnji sejem pripravila originale, tokrat s podobami iz pred kratkim izdane prve otroške knjige Gorana Vojnoviča Siničica in Taščica.

Polona Lovšin z ilustracijami iz knjige Siničica in taščica
Saša Britovšek

Ilustratorka je tudi Maša P. Žmitek, ki nas je popeljala po sejmu ilustracij, a odkar je leta 2018 kot vodja galerije in projekta nasledila Petjo Grafenauer, s svojimi deli na sejmu ne sodeluje. Maša je avtorica izjemne znanstvene slikanice, ki je bila pred kratkim nagrajena z zlato hruško Po sledeh velikanov. V njej je upodobila devetnajst sesalce iz obdobja kenozoik, gre za gibljive analogne interaktivne knjižne ilustracije, ki oživijo s pomočjo priložene folije.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?