Še ena lepa (ne)resnična zgodba iz Alcatraza

Zora Štok Zora Štok
06.01.2019 06:07

Dobrih pet let je FBI držal v tajnosti skrivnostno pismo, potem pa sporočil, da biro znova odpira preiskavo spektakularnega bega iz leta 1962, ko so iz Alcatraza izginili zaporniki Frank Morris ter brata John in Clarence Anglin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Že 35 let je Alcatraz namenjen zgolj ogledom, nič več prestajanju kazni najhujših zločincev.
Profimedia

Hudo zanimivo preiskavo je znova odprl ameriški zvezni preiskovalni urad FBI. Potem ko so decembra leta 1979 zaprli primer preiskovanja bega treh zapornikov iz zloglasnega zapora Alcatraz, ki se nahaja na otočku pred San Franciscom, so leta 2013 prejeli pismo, v katerem nek moški sporoča, da je eden od trojice, ki so iz zapora pobegnili leta 1962 in jih nikdar niso našli. Zaradi izjemno močnih morskih tokov okoli otoka in mrzle vode v zalivu pred San Franciscom, predvsem pa, ker za njimi nikjer ni bilo nikakršne sledi, čeprav so jih iskali deset dni, so oblasti sklepale, da se je trojica pobeglih bančnih roparjev, tako kot mnogi ubežniki pred njimi, pač utopila. A je pismo to teorijo postavilo na glavo ter ovrglo tudi dejstvo, ki je veljalo doslej - da iz Alcatraza ni uspelo ubežati nobenemu zaporniku. Sicer pa nikoli ni bilo dokaza, da je trojica dejansko utonila.

"Sem John Anglin!"

Dobrih pet let je FBI držal v tajnosti pismo pobeglega zapornika, potem pa so o njem zadnji teden v decembru le obvestili javnost in sporočili, da znova odpirajo preiskavo bega iz leta 1962. Junija 1962 so iz Alcatraza izginili Frank Morris ter brata John in Clarence Anglin. Pismo je, kot trdi, napisal John, in v njem pravi: "Sem John Anglin. Iz Alcatraza sem pobegnil junija leta 1962, skupaj z bratom Clarencom in Frankom Morrisom. Star sem 83 let in slabega zdravja, zbolel sem za rakom. Vsi trije smo pobegnili v isti noči, a komaj ostali živi. Frank je umrl oktobra 2005, pokopan je v Alexandriji (predel Washingtona) pod lažnim imenom, moj brat pa je preminil leta 2011." Dodal je še, da se bo oglasil s še enim pismom in v njem odkril, kje se nahaja, če mu FBI prek televizije zagotovi, da bo v zaporu odsedel še leto dni in imel v tem času tudi ustrezno medicinsko oskrbo. Za konec je pisec pisma še navedel, da ne gre za nikakršno šalo, in poudaril, da je vse zapisano resnica.

Slavni zaporniki v Alcatrazu, Al Capone je drugi z leve
Marko Vanovšek

Vrtalnik iz pokvarjenega sesalca

V čakanju na najnovejše ugotovitve preiskave mediji obnavljajo zgodbo, kako je trojica izpeljala beg. Že kmalu po pobegu so preiskovalci ugotovili, da so se zaporniki na podvig pripravljali vsaj dve leti. Postopoma so shranjevali uporabne reči in si nabavili oziroma iz kupljenih ali ukradenih stvari izdelali preprosto orodje za kopanje rova - za vrtanje skozi steno so izdelali ročni vrtalnik iz pokvarjenega sesalca. Vsak iz svoje celice so počasi kopali jašek do prezračevalnega jaška. Kopali so ponoči, tiho in previdno. Luknjo v zidu celice so vsako jutro prekrili s plakatom ali s sliko, tako da pazniki ob pogledu v celico niso ničesar posumili.

Kot kaže na novo odprta preiskava, je trem zapornikom, bančnim roparjem, le uspelo pemagati mrzlo morje in močne tokove ob Alcatrazu.

Četrti se je zacementiral

Z omenjeno trojico bi moral bežati še en zapornik, Allen West. A je ta pri kopanju rova naredil usodno napako. Ker je v zidu izkopal preveliko luknjo, je opazil, da z zidu odpada omet - in se je ustrašil, da je ne bi mogel prekriti s plakatom. Zato jo je nekoliko zmanjšal, uporabil je cement. A ko se je ta strdil, je opazil, da je luknjo preveč zadelal in je postala preozka, da bi lahko splezal skoznjo. Ko mu jo je končno uspelo znova dovolj povečati, so bili njegovi sojetniki že daleč naprej. Štela je namreč vsaka minuta. Ko je končno tudi on priplezal na streho, je ugotovil, da ni več ne trojice pajdašev ne opreme, ki bi jo potreboval za beg. Spoznal je, da nima druge izbire, kot da se vrne v svojo celico. Kasneje je sodeloval s preiskovalci in jim povedal vse podrobnosti o pripravah na beg, tako da se je izognil kazni, ker je tudi sam nameraval pobegniti.
Zanimivo je, da so pazniki med begom trojice v jašku in potem na strehi slišali ropot, a ker je takoj za tem zavladala tišina, niso ukrepali, prepričani, da se ni zgodilo nič posebnega.

Brata Anglin, ki sta skupaj s sojetnikom Frankom Morrisom, tako vsaj kaže, ovrgla teorijo, da iz Alcatraza ni mogoče pobegniti.
Wikipedia

O bratih Anglin

John in Clarence Anglin sta rasla v družini s 13 otroki, starša sta večji del leta delala na plantažah paradižnika na Floridi, junija pa sta v Michiganu pomagala pri obiranju češenj. Fanta sta bila nadarjena plavalca in morda je prav dejstvo, da sta že iz otroštva bila vajena mrzle vode jezera Michigan, pripomoglo k temu, da sta kot odrasla moška zmogla preplavati mrzel preliv okoli Alcatraza.
Na kriminalno pot ju je bilo zaneslo v zgodnjih petdesetih. Ropala sta, a nikdar nikogar poškodovala. Najmočnejše orožje, ki sta ga bila kdaj uporabila, je bila puška v obliki igrače. Prijeli so ju leta 1956 in obsojena sta bila na 15 do 20 let zapora. Sprva sta kazen prestajala v državnem zaporu na Floridi, potem so ju premestili v Atlanto, po več poskusih bega pa so ju potem preselili v Alcatraz.
Njun soubežnik Morris je na kriva pota zašel že s 13 leti in je večji del mladosti preživel v popravnih domovih. Obsojen je bil zaradi ropov in posesti drog. Med prestajanjem desetletne zaporne kazni v Louisiani je pobegnil iz zapora in ko so ga znova prijeli, so ga napotili v Alcatraz.

Prazne celice so le še spomin na nekdaj najbolj varovan zapor na ameriških tleh.
Damijan Toplak

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta