S Petelinjega grebena do menihov, ki slovijo po nasadih strupenih rastlin

Srečko Klapš Srečko Klapš
11.02.2024 03:00

Štajersko smučišče Grebenzen navdušilo tudi Mikaelo Shiffrin in Lindsey Vonn. Tam je mogoče sankati navkreber, drsati po zaledenelih jezerih in obiskati samostan s strupenimi travami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Smučišče Grebenzen v St. Lambrechtu, v ozadju istoimenski dominikanski samostan
Tom Lamm

Smučišče Grebenzen (v prevodu Petelinji greben) se na zahodu avstrijske Štajerske razprostira nad idiličnim mestom St. Lambrecht. Za avstrijske razmere s 27 kilometri vrhunsko urejenih smučarskih prog in šestimi žičniškimi napravami sicer sodi med manjša smučišča. Od predlani se tam ponašajo z novo gondolo z desetimi sedeži, ki jo je s postkovidnim denarjem sofinancirala tudi avstrijska država. Čeprav je smučišče v solasti župana Fritza Sperla, se ponudniki namestitev in kulinaričnih dobrot zavedajo skupnega sodelovanja, saj so, po besedah vodje smučišča Bernharda Planka, za deset let zakupili oglase na steklih gondol in tako za razvoj smučišča Grebenzen prispevali okoli milijon evrov.

"Nova gondola je izjemna pridobitev, saj nas na 1600 metrov nadmorske višine pripelje v manj kot desetih minutah, medtem ko je vožnja s sedežnico trajala kar 35 minut," je dejal Plank in dodal, da je to pomembno tudi za poletni turizem. Naravni park Zirbitzkogel-Grebenzen je namreč znan tudi po pohodniških in kolesarskih poteh. Ljubiteljem golfa pa po 18-lukenjskem igrišču Mariahof, ki ga je dizajniral Wolfgang Haluschan; leži v osrčju naravnega parka Grebenzen in ponuja panoramske razglede na okoliške vršace. Naravni park se ponaša s štirimi kilometri in pol sankaških prog, ponuja tudi vodeno krpljanje po neokrnjeni naravi. Družinam z majhnimi otroki in sankaškim navdušencem priporočajo obisk turistične kmetije Tonnerhütte, od koder je v lepem vremenu jasen panoramski razgled vse do našega Triglava. Plankov sin je inženir, lani je sani priredil za vleko z žičnico, tako da je mogoče s to inovacijo sankati navkreber.  

 Mikaela Shiffrin dobro pozna Petelinji greben.
Andrej Petelinsek

Mi smo med obiskom preizkusili večinoma lažje in srednje težke smučarske proge, a premorejo tudi zahtevnejšo progo, na kateri se pripravljajo smučarske reprezentance in kamor sta velikokrat prišli tudi ameriški smučarki Lindsey Vonn in Mikaela Shiffrin. Ponujajo smučanje z nekdanjimi avstrijskimi smučarskimi asi, kot so Reinfried Herbst, Manfred Pranger, Hans Enn, Elisabeth Lizz Görgl, in avstrijski smučarski funkcionar, ki je rad prihajal v Maribor na Zlato lisico, Hans Pum. Smučišče se razprostira na nadmorski višini od 1000 do 1900 metrov, celodnevna vozovnica stane 49 evrov, kar je le šest evrov več kot na Mariborskem Pohorju med vikendi in prazniki. 

Sledil je obvezen postanek v Grebenzenhausu; na jedilniku ne manjkajo cesarski praženec in značilni kvašeni cmoki, imenovani Germknödel. Postregel nam je mlad par iz Pulja, ki je sprva z nami govoril nemško, a smo ju po naglasu takoj "locirali". Dejala sta, da sta zadovoljna z avstrijskimi delodajalci, saj cenijo prizadevno delovno silo iz bližnjih držav, še posebno ker delavci znajo tuje jezike. Na terasi je bilo nenavadno veliko Poljakov. Bernhard Plank nam je povedal, da prihajajo na smučišče Grebenzen že dve desetletji, da ji je tokrat kar okoli 600 in da imajo zvečer posebno gala zabavo zanje.  

Pozno popoldne smo se sprehodili po St. Lambrechtu, katerega največja znamenitost je ogromen benediktinski samostan, ki ga je videti tudi s smučarskih pobočij. Je eden največjih v Avstriji in že več kot 900 let daje pečat tem krajem. V samostanu z ogromnim posestvom, na katerem je mogoč tudi voden ogled, prebiva le še okoli 15 menihov. K samostanu sodijo cerkvi, pokopališče, v njem so sedež uprave, arhiv, muzej, galerija slik, dvorane za prireditve. Na spodnji strani ceste se pod samostanom razprostira velik park z vrtovi, sredi katerega stoji baročni paviljon. Posebnost vrtov je nasad strupenih rastlin, ki jih gojijo v poduk, da bi ljudi seznanili z njimi in bi se zavedali, da s šopkom travniških cvetic domov lahko prineseš tudi takšne, ki so človeku zelo nevarne.

Za ljubitelje piva sta posebno doživetje ogled varjenja in pokušnja piva v pol stoletja stari pivovarni Murauer v bližnjem mestu Murau. Med dvournim ogledom so nam razložili, kako iz vode, hmelja, ječmena in kvasa nastane pivo. Pri pokušnji so postregli še pivske preste in domače klobase. Čeprav sledijo novotarijam na tržišču, se tradicionalnemu pivu, ki ga varijo že pol stoletja, ne nameravajo odreči. Tiste, ki so želeli raziskovati pivo v manjših količinah, so napotili v tako imenovano pivsko lekarno (Bier Aphoteke).

Še zanimivost za ljubitelje skokov z mostov: Murau leži v dolini reke Mure in tod je v okviru prireditve Muracapulco ​​s starega kamnitega mosta mogoče ​skočiti 16 metrov v globino. Zaradi ozke struge. obdane s skalami, je to še večji izziv, nam je dejal krajan, ki je z mosta skočil več kot stokrat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta