(REPORTAŽA) Banksy je zdaj tržaška atrakcija, ki privablja ljudi od blizu in daleč

Matija Stepišnik Matija Stepišnik
12.03.2023 05:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Banksy je na letošnje valentinovo z novo umetnino opozoril na problem nasilja v družini. Grafit, ki ga je poimenoval Valentinova maskara m prikazuje žensko z modrico na obrazu in izbitim zobom.
Reuters

Svetovno najbolj znani, razvpiti, še vedno zagonetni, misteriozni grafitar iz Bristola je izmuzljiva figura. A v zadnjem času je ulični umetnik že drugič v naši bližini. Po Gradcu, kjer je bil lani, je sedaj v Trstu. No, v resnici je na ogled razstava njegovih stvaritev, seveda neavtorizirana. Veliki komunikator Banksy! Umetnik, performer, artist. Ja, v vsakem primeru komunikator. Gostuje v stari ribarnici v tržaškem pristanišču, na rivi, v veliki dvorani Salona dražb (Salone Degli Incanti). Če vas pot vodi v Tržaški zaliv ali v bližnje kraje, se splača v svoj izlet ali poslovni urnik vključiti še postanek pri Banksyju. Do 10. aprila imate čas. Da bi šli v Trst samo zaradi Banksyja? Če ste njegov fen ali vsaj malo pristaš tovrstne umetnosti gotovo, sicer pa velja nasvet, da obisk kombinirajte še s čim ... Zato preverite naše nasvete v okvirčku ob tem tekstu!

Nekdanja ribarnica v Trstu je sedaj veliko razstavišče.
Matija Stepišnik

Nazaj k razstavi! To je razstava z zelo jasnim komercialnim motivom, a obenem gotovo prinaša dober kronološki vpogled v fenomen Banksy, njegov razvoj in koordinate pojavljanj, posegov. Za spremna besedila, ki so natančna, si je treba vzeti čas. Šestdeset del, nekaj je reprodukcij, je na ogled iz italijanskih in drugih tujih zbirk. Grafiti sicer niso tradicionalni galerijski eksponati, zato jih je zanimivo opazovati v tovrstni formi, ko so iztrgani iz "naravnega okolja", iz ulice, s trgov, z zidov, in postavljeni v neko organizirano umetniško okolje.

Tudi s takšnimi dogodki želijo v Trstu privabiti čim več novih gostov, turistov.
Matija Stepišnik
Tudi otroci imajo svoj kotiček, kjer lahko ustvarijo svoje "grafite". Kapuca čez glavo, Banksyjev zaščitni znak, je seveda obvezna oprema.
Matija Stepišnik

Kdo je Banksy? Ali kdo so Banksy?

Kdo se skriva za tem imenom, je to posameznik, gre za skupino, celo gibanje? Mit? Vprašanja brez odgovorov. Dve imeni sta bili doslej največkrat v obtoku: Robin Gunningham in Robert del Naja. A v resnici je nevidnost avtorja ključna za grafitarski koncept umetnosti, je namreč glavni gradnik priljubljenosti in razširjenosti. Intervjujev Banksy ne daje oziroma jih le redko, pa še takrat potekajo prek elektronske pošte ali z zamaskiranim glasom, da ga ni mogoče prepoznati.

Grafiti so antikonvencionalen žanr, medij, ki ni povsem ulovljiv, je gverilski, subverziven, provokativen. Grafiti so umetnost, a so predvsem politično sporočilo in družbena intervencija, socialni angažma. So odziv, odmev, komentar časa in prostora. Risba, ilustracija mora biti tako prepričljiva, neposredna in razumljiva, da doseže, pritegne čim širše množice, tako iskalce, premišljevalce, raziskovalce grafitov kot naključne mimoidoče. Grafitiranje je načeloma državljanska nepokorščina, zato je avtorstvo anonimno. A je slog prepoznaven, unikaten. Na različne načine obravnava aktualne družbene teme: od vojne, okoljskih problemov, zgodovinskih pretresov, nasilja, revščine, pohlepa, kapitalizma, potrošništva, konformizma do čisto konkretnih dogodkov, procesov ali tem, političnih žarišč, denimo Palestine, Ukrajine, ali pa konkretnih zgodovinskih osebnosti - na primer britanske kraljice ali Winstona Churchilla. Upodablja zelo globalne pojave, a tudi intimne momente. Na veliko Banksyjevih grafitih so upodobljeni otroci, ki sprožijo močnejši čustveni odziv, njegov klasični motiv so podgane.

Banksyjevih 30 let

Banksy - na sceni je 30 let, v devetdesetih se je njegovi grafiti pojavili v Bristolu, na stenah stavb in vlakih - je skozi vsa ta leta postal brend, blagovna znamka, afirmirana tako rekoč do svetovne slave. Čeprav med drugim kritizira potrošništvo, je zadnji postanek med eksponati speljan skozi trgovino spominkov in drugih artiklov, ki pripovedujejo njegovo zgodbo. Tudi vstopnice v Trstu niso poceni. Do 15,50 evra (brez popustov) je posamična karta, za otroke od 6. leta pa 7 evrov. Mlajši imajo vstop brezplačen. Novembra se je razstava začela in je dobro obiskana, nam pove receptor ob vstopu, tržaški Slovenec. Da je pomemben del publike slovenski, še doda. Ni pa to prva razstava, dovolj pop-up, dovolj privlačna za marsikoga, s katero se želi Trst umetniško, kulturno in turistično revitalizirati in popularizirati, se dokončno otresti slovesa zaspanega, umazanega, manj privlačnega pristaniškega mesta, ki je bil dolgo v senci drugih, bolj izpostavljenih italijanskih turističnih biserov.

Deželni turistični urad je v promocijo tako vložil precej denarja in naporov, prav tako deželna vlada in občina Trst. Pred Banksyjem so gostili denimo razstavo o Fridi Kahlo, napovedujejo pa že nove, velike. "Razstava je velik izziv, a hkrati velika priložnost za Trst," je ob odprtju povedal predsednik avtonomne dežele Furlanija - Julijska krajina Massimiliano Fedriga. Tržaški svetnik za kulturo Giorgio Rossi je menil, da je eden izmed pristopov k nadaljnjemu razvoju mesta tudi prirejanje tovrstnih razstav, ki Trst umeščajo na svetovni zemljevid umetnosti.

V ​kijevskem predmestju Gostomel, je skupina domačinov v začetku decembra s fasade hiše, poškodovane v vojni, odstranila Banksyjevo sliko. 
Reuters
Narodni dom
Matija Stepišnik
Buffet L'Approdo! Splača se ga obiskati za pristno tržaško kulinarično izkušnjo.
Matija Stepišnik
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?