Redkvica: Vsa užitna, vsa zdravilna

Borut Cerkvenič
21.04.2019 02:58

Redkvica razkužuje prebavila in dihala, poživlja presnovo in čisti ožilje. V kombinaciji z medom je učinkovito zdravilo proti kašlju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Rdeča redkvica (Raphanus sativus L.) je vsem znana zgodnjepomladanska vrtnina, ki jo uvrščamo v družino križnic. Pri redkvici je užitno sprva vse - koren in listi. Udomačena je bila v Evropi še v predrimskih časih. Redkev je številna sorta, ki se razlikuje v velikosti, barvi in trajanju potrebnega časa pridelave. Nekatere vrste so gojene za semena, druge za pridelavo olja.
Redkev lahko razdelimo v štiri glavne vrste: poletne, jesenske, zimske in spomladanske. Uspevajo v različnih oblikah (okrogle ali podolgovate korenine), barvah (rdeče, roza, bele, sive, črne ali rumene) in velikostih. Spomladi si najpogosteje privoščimo rdeče redkvice, poleti pa nas razveseljujejo bele redkvice. Črno redkev z okroglim plodom (korenom) z belim mesom pobiramo jeseni in skladiščimo za zimsko uporabo. Redkev je uporabna v solatah, omakah, juhah, namazih.

V kombinaciji z medom

Redkvica razkužuje prebavila in dihala, poživlja presnovo in čisti ožilje. V kombinaciji z medom je redkev zelo dobro zdravilo proti kašlju. Tudi listi so zdravilni.

Zeleno in rdeče
Profimedia

Nega suhe kože

Za osvežitev in nego obraza pripravite pire iz surove rdeče redkvice in ga nanesite na obraz. Pustite nekaj časa, nato izperite z mlačno vodo.

Sirup za izkašljevanje

Redkvico dobro opremo in čim bolj na drobno narežemo, potem prelijemo z gozdnim ali smrekovim medom ter limoninim sokom. Dobljeno zmes dobro premešamo in pustimo stati 4 do 5 ur. Nato iz zmesi izcedimo sok in pijemo po žličkah večkrat na dan.
Opozorilo: ljudje z ledvičnimi težavami naj se temu soku izogibajo.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta