(RECEPT) Zaalouk, priloga iz jajčevcev

Zora Štok Zora Štok
06.10.2024 03:00

Zaalouk je maroška izvedba številnih prilog ali namazov iz jajčevcev, ki jih poznajo v deželah Magreba in Bližnjega vzhoda.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Sestavine:

2 srednje velika jajčevca

2 večja mesnata paradižnika

6 strokov česna

1 manjši šopek peteršilja

1 manjši šopek listov koriandra

1 zvrhana mala žlička mletega kumina

1 mala žlička rdeče mlete paprike

sol po okusu

4 žlice olivnega olja

Priprava:

Jajčevcema odrežemo pecelj, ju prerežemo na pol in pečemo na močnem ognju v ponvi na štedilniku ali v pečici, dokler koža ni skoraj črna in se zlahka olupi.

Paradižnika olupimo in odstranimo semenje ter ju drobno sesekljamo, česen stisnemo ali čim bolj drobno sesekljamo. Peteršilj in koriander drobno sesekljamo.

V ponvi segrejemo olivno olje in dodamo narezan paradižnik, sol, česen, peteršilj, koriander ter kumin in mleto papriko, premešamo in solimo. Na zmernem ognju kuhamo, da nastane gosta omaka oziroma povre vsa tekočina. Pečenim jajčevcem izdolbemo meso in ga dodamo v ponev s paradižnikom in začimbami. Premešamo in z vilicami ali hrbtno stranjo žlice zmečkamo jajčevce, kako veliki kosi naj ostanejo, je odvisno od našega okusa. Na zmernem ognju kuhamo še pet do deset minut, da se okusi lepo povežejo. Po želji lahko dodamo še malo koriandra ali peteršilja. Če želimo bolj pikantno jed, v ponev dodamo še čili v prahu ali poper, dodatek limoninega soka pa bo okus še izboljšal.

Če se želimo izogniti peki jajčevcev, jih surove olupimo in narežemo na majhne kose. V ponev damo narezane paradižnike, česen in vse ostale sestavine, premešamo in dodamo še jajčevce. Dolijemo toliko vode, da sestavine v ponvi niso povsem pokrite, in na zmernem ognju kuhamo 10 minut. Premešamo, po potrebi dodamo še katero od začimb in v odkriti posodi nadaljujemo s kuhanjem, dokler jajčevci ne začnejo razpadati in ne povre vsa tekočina (15 do 20 minut). Odstavimo z ognja in premešamo, po želji dodamo še malo soli, limoninega soka ali čilija.

Zaalouk je maroška izvedba številnih prilog ali namazov iz jajčevcev, ki jih poznajo v deželah Magreba in Bližnjega vzhoda.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta