(RECEPT) Torta Kentucky

Zora Štok Zora Štok
14.06.2020 04:45

Kot pove že ime, ta torta (ki je bolj podobna šarklju), izvira iz ameriške zvezne države Kentucky.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Potrebujemo:

22,5 dag masla
385 g moke
40 dag sladkorja
4 jajca
2,4 dl pinjenca
2 čajni žlički vaniljevega ekstrakta
1 čajna žlička pecilnega praška
1 čajna žlička sode bikarbone
1 čajna žlička morske soli
- za premaz:
7,5 dag masla
15 dag sladkorja
1 žlička vaniljevega ekstrakta
Maslo naj se zmehča na sobni temperaturi. Pečico segrejemo na 160 stopinj. Okrogel pekač za šarkelj (lahko pa tudi podolgovatega za kolače v obliki pravokotnika) premažemo z maslom in potresemo z moko. Preostanek masla stepamo s sladkorjem, da postane svetlo in penasto, potem dodamo jajca, pinjenec, moko in druge sestavine (če imamo napravo za mešanje testa, damo vse sestavine naenkrat v posodo in pustimo na drugi hitrosti, da se zamesi testo). Testo stresemo v pekač in pečemo 60 minut. Ali je testo pečeno, preverimo z leseno paličico - ko jo izvlečemo in na njej ni sledi testa, je pravi čas, da pekač vzamemo iz pečice. Testo naj se hladi okoli 10 minut, potem na več koncih z leseno paličico naredimo po vrhu luknje.
Preliv pripravimo tako, da maslo in sladkor ter nekaj žlic vode segrevamo na zmerni temperaturi, dokler se sladkor ne stopi, a pazimo, da ne zavre. Ko se sladkor raztopi, dodamo še vaniljo. Kolač premažemo in pustimo stati nekaj ur, da vpije preliv, preden torto postrežemo pa po vrhu potresemo sladkor v prahu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta