(RECEPT) Rumbledethumps: Zanimiva škotska kombinacija

14.07.2024 01:00

Škotska jed, ki jo podobno kot v Angliji poznajo pod imenom bubble and squeak, na Irskem pa kot colcannon.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rumbledethumps V Angliji podobno jed poznajo pod imenom bubble and squeak, na Irskem pa kot colcannon.
Wikipedija

Potrebujemo:

  • 70 dag krompirja (naj bodo večji)
  • 40 dag repe
  • 25 dag ohrovta
  • 5 dag sira čedar
  • 7 dag masla
  • sol, poper
  • olje

Krompir olupimo in narežemo na ne pretanke kolobarje. Repo narežemo na kose in jo skupaj s krompirjem skuhamo v slani vodi. Odcedimo. V ponvi segrejemo pet dag masla in do mehkega pražimo na kose narezan ohrovt ali zelje, potem to dodamo v ponev s krompirjem in repo. Dodamo še preostalo maslo, sol in poper ter s pripomočkom za pire krompir mešanico zmečkamo.

Pekač namastimo in stresemo vanj zelenjavno-krompirjevo zmes ter v pečici, ogreti na 180 stopinj, pečemo 30 minut. Pekač sprva pokrijemo s folijo, zadnjih 10 minut pečenja pa folijo odstranimo. Postrežemo kot samostojno jed s svežo solato ali kot prilogo kakšni mesni jedi.

Rumbledethumps je znamenita jed škotskih obmejnih krajev. Po želji lahko krompirju, ohrovtu in repi dodamo ostanke pečenega mesa ali kose šunke in praženo čebulo (na njej pražimo ohrovt in skupaj dodamo krompirju). Ponekod namesto repe uporabijo zgolj ohrovt in čebulo. V Angliji podobno jed poznajo pod imenom bubble and squeak, na Irskem pa kot colcannon.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta