(RECEPT) Dublinski coddle

Zora Štok Zora Štok
07.11.2020 04:00

Kot pove ime, je ta jed značilna za Irsko oziroma njeno glavno mesto Dublin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

3 večje čebule

8 rezin mesnate slanine

4 pečenice

1 kg krompirja

3 dl vode ali jušne osnove

1 večji korenček

3 jušne žlice sesekljanega peteršilja

sol, poper

Krompir narežemo na srednje debele krhlje, korenček na debelejše kolobarje, slanino na širše trakove, pečenice na tri do štiri centimetre dolge kose, čebulo pa na tanke polmesece. V ognjevarno posodo ali ponev z debelim dnom damo najprej čebulo, potem slanino, klobase in krompir ter korenje, vsako plast potresemo s soljo in poprom. Na koncu potresemo s polovico sesekljanega peteršilja in zalijemo z juho ali jušno osnovo in damo na ogenj, da jed zavre. Potem ogenj zmanjšamo, posodo pa pokrijemo s pergamentnim papirjem ali s pokrovko, ki dobro tesni, in kuhamo še eno uro oziroma dokler tekočina povsem ne povre in je krompir kuhan. Po potrebi še solimo in popramo, tik preden jed postrežemo, jo potresemo s preostankom sesekljanega peteršilja. Zraven se prileže kruh.

Jed lahko pripravimo tudi brez korenja, namesto pečenice pa lahko uporabimo katero drugo klobaso iz svinjskega mesa. Namesto na štedilniku jo lahko pripravimo tudi v pečici (pri 150 stopinjah naj se jed duši okoli dve uri). Irci priporočajo ob tej jedi vrček piva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta