Primer Rog: Milo oblasti za žajfo alter scene

Marko Crnkovič
24.01.2021 03:00
Janković na strani Janše.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Dnevi so ledeno mrzli, v zraku je korona. Na oblasti so politiki s pravno podlago za vse, kar si zamislijo, na cesti pa domnevno objestna in razvajena mladina, ki se na to požvižga. Takšen je najkrajši in najbolj poenostavljen povzetek incidenčnega dogajanja v Rogu in spopadov med protestniki in policijo.

Lastniško gledano

Junija 2016 je Mestna občina Ljubljana prvič naskočila tako imenovano avtonomno cono Rog. Neke noči ob štirih zjutraj so hoteli začeti z bagrom rušiti moteče elemente nekdanje propadle tovarne biciklov, ki je že dolgo samevala in se sesedala vase. Župan je v duhu standardnih menedžerskih idej o javno-zasebnih partnerstvih in v domnevnem interesu vseh pridnih meščanov - tudi tistih iz Črnuč in Sostrega - fantaziral, kaj vse bi lahko zgradil(i) na območju Roga. Toda medtem jo je poskvotala današnja urbana, kulturna, aktivistična mladina. Lastniško gledano je Rog seveda Jankovićev, da tako rečem, zato da ta alter scena tam nima kaj iskati. Ne na tuji posesti in ne v pravni državi. Takšni so bili argumenti za poskus deložacije mladine takrat in takšni so še danes, ko jih ven mečejo že drugič. In to precej bolj brutalno kot prvič.

Simbol konfliktov

Alter scena ni zato na svetu, da bi žela simpatije dobromislečega in bogaboječega meščanstva. Alter scena je tu zato, da bi provocirala ta samozadovoljni in izpraznjeni lifestyle etabliranih in uglajenih, ki ustreza oblastniškim in kapitalističnim predstavam o primernosti in dostojnosti bivanja in sobivanja. Dejstvo je, da je trikotno štirikotna siva lisa med Trubarjevo in Petkovškovim nabrežjem ter Rozmanovo in Usnjarsko ulico urbano degradirana in da je za velikansko večino Ljubljančanov irelevantna. Za njih Roga kot da ni. In dejstvo je, da je Rog, kakršen je, dovolj dober samo za njegove (do)sedanje stanovalce oziroma uporabnike, ki jim ta neurejenost, skromnost in sesutost celo paše k imidžu. Rog je v tem smislu statusni simbol konfliktov med centralnim komitejem oblasti kot varuhom reda in avtoriteto na eni strani in marginalno, marginalizirano alternativo kot državljansko provokacijo na drugi.

Milo za drago?

Jaz se z enimi in drugimi težko identificiram. Tako kot MOL za nasilno uveljavljanje pravice do lastniškega razpolaganja z Rogom nima pametnejšega argumenta od tako imenovane pravne države - in tudi ne posebno smart ideje, čému naj bi Rog po novem in po njihovem sploh služil -, tudi alter scena z nekaterimi socialno relevantnimi aktivnostmi, ki jih tam izvaja, računa na pravico do nedotakljivosti, nepogrešljivosti in samoumevnostno družbeno rento in priznanje. Seveda me pa moti nasilje na domačem pragu. Gotovo obstaja in mora obstajati še kak drug, miroljubnejši način sporazumevanja od policijske intervencije s solzilcem. Na trmo in nepopustljivost alter scene ni treba odgovarjati s trmo in nepopustljivostjo oblasti. Milo za žajfo? Sami so tako hoteli? Ni nam preostalo drugega? Če tako razmišljajo, potem se pač ni moglo zgoditi nič drugega, kot da so organi represije premlatili in odvlekli upornike.

Največji levičar Janković

Avtokratska izterjava Roga pa ima tudi širše politične in ne samo ljubljanske implikacije. Zoran Janković se je s tem postavil na stran vlade, konkretno v imitatorsko pozicijo notranjega ministra Hojsa na lokalni ravni. Tako je recimo Mahatma Miha Zadnikar, glavni oskrbnik intelektualne nadstavbe alter scene - in prvoborec že na Metelkovi -, pred dnevi v zvezi s tem lucidno napisal: "Mestna oblast mora prevzeti odgovornost, da je z nepremišljenim dejanjem olajšala delo skrajni desnici in njenemu rovarjenju po področjih kulture, okolja, občil, sodstva, družbe." Ljubljanski župan se ima deklarativno za največjega levičarja, kar jih je svet videl, zelo rad pa tudi nasprotuje desničarskemu revizionizmu zgodovine in se pridobitvam revolucije na ljubo za imidž dela nekakšnega postkomunista. Malo morgen. Ko gre za zemljišče in nepremičnino, za ekonomijo, za denar - domnevni denar: ker ga še ni, bo pa morda padel z neba direktno na dvorišče Roga -, pride pač z barvo na dan in vstopi v naključno, nenačelno, ad hoc koalicijo. Koalicijo politikov na oblasti, katerekoli barve, ki imajo pravno podlago za vse, kar si zamislijo - in si zato dovolijo mlatiti mladino na cesti, ki se na vse to požvižga.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.