Preizkusna vožnja z dusterjem: V nekaj potezah postane uporaben bivak

Artur Švarc Artur Švarc
07.07.2024 08:00

Na kratki preskusni vožnji, ki nas je vodila do enega najlepših koncev v Sloveniji, smo od blizu spoznali novega dusterja. Tretja izdaja je med drugim na voljo s hibridnim pogonom in paketom opreme

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tretja generacija je izgubila rahlo naiven videz in postala čistokrvni terenec.
Peter Pirkovič

S prihodom novega dusterja so se trgovci te romunske znamke znašli pred zanimivim izzivom. Kako še naprej ohranjati uspešno prodajo, ko pa so se odpovedali glavnemu adutu. Namreč, novi duster ni več na voljo z dizelskim motorjem, ki je bil v preteklosti daleč najbolj priljubljen med kupci. Nasploh je to veljalo za poslovne kupce, ki so dizelski motor kombinirali s štirikolesnim pogonom. Kot pravijo pri Dacii, so prepričani, da bodo kupci prepoznali prednosti bencinskih in hibridnih motorjev, zato so prepričani, da bodo v prihodnje mesečno še vedno prodali okrog 80 primerkov dusterja.

V notranjosti so zdaj digitalni merilniki, osrednji 10-palčni zaslon pa je na voljo v višjih nivojih opreme.
Peter Pirkovič

Proti Logarski dolini se odpeljem z dusterjem, ki ima vgrajen Renaultov 1,2-litrski trivaljnik s 96 kilovati moči, kjer je pogon speljan na vsa štiri kolesa. Roko na srce, oblikovalci pri Dacii so zunanji videz popeljali na občutno višji nivo, na način, da je ta moderen in prijetnega videza. S prepoznavno sprednjo masko in z novim logotipom celotna podoba dusterja deluje izjemno robustno. Z dolžino 4,34 metra je tretja izdaja pravzaprav dimenzijsko zelo podobna preteklemu modelu, ki je bil na trgu od leta 2017. Prehod na konstrukcijsko osnovo CMF-B je prinesel možnost vgradnje novega hibridnega pogona, ki je tehnološko enak tistemu iz clia. To pomeni, da ga v osnovi poganja 1,6-litrski štirivaljni bencinski motor, dodatno pa so vgradili še dva elektromotorja (eden kot visokonapetostni zaganjalnik), 1,2-kWh baterijo in samodejni menjalnik. Skupna sistemska moč znaša 103 kilovate (140 KM). V ponudbi je tudi bencinski litrski motor, ki ga poganja kombinacija bencina in utekočinjenega naftnega plina (Eco-G). V tem primeru pogonski sklop razvija 74 kilovatov moči (100 KM). Hkrati je ta na ceniku tudi najcenejši. Predstavljal bo do največ četrtino celotne prodaje, medtem ko bo duster z oznako znamke Hybrid 140 prepričal le desetino vseh kupcev. Predvsem zaradi cene, saj hibridna verzija velja za najdražjo.

V tretji generaciji ni več dizla, vendar pravijo, da to ne bo vplivalo na prodajo.
Peter Pirkovič

Torej, jasno je, da bo največ pozornosti požel duster z 1,2-litrskim motorjem s 96 kW (130 KM), ki ga je kot edinega v ponudbo možno kombinirati s štirikolesnim pogonom. In ta ima dodatek elektrifikacije v obliki 48-voltnega blago hibridnega sistema, ki pomaga motorju z notranjim zgorevanjem ob speljevanju in pospeševanju, to pa menda ima rahel učinek na porabo. V neposredni bližini celotnega dogajanja nam na urejenem poligonu uredijo krajši preskus zmogljivosti. Dusterjevo podvozje je v primeru štirikolesnega pogona od tal oddaljeno 217 milimetrov (centimeter več od klasične verzije), vgrajeno ima vrtljivo osrednje stikalo, kjer uporabnik lahko izbira med 5 različnimi programi vožnje (vključno s funkcijo Lock – zapora diferenciala) in možnostjo vklopa sistema nadzorovanega spusta. Obenem velja izpostaviti, da je ta opremljen s celoletnimi gumami in da ima zelo ugoden vstopni in izstopni kot za lažje premagovanje terena - do 31° spredaj in 36° zadaj ter 24° pri bočnem kotu. Vse to v praksi na licu mesta in pod nadzorom inštruktorja Janoza Marolta tudi preskusimo. Duster je odločen in natančen. A o njegovih terenskih sposobnosti bodo najboljšo oceno dali tisti, ki se bodo z njim vsakodnevno preganjali po terenu. Denimo slovenski gorski reševalci, ki jih bodo verjetno kmalu dobili v uporabo. Dacia je namreč njihov dolgoletni partner in zaradi njih so si zagotovili pozornost podjetij z večjimi flotami službenih vozil.

Prtljažnik meri 478 litrov, dovolj za pustolovščine, ki jih bo Duster doživljal.
Peter Pirkovič

Nova platforma je posledično prinesla tudi povečanje prostora za potnike. Zdi se, da je prostora na zadnji klopi več kot pri predhodniku, za odtenek se je povečal volumen prtljažnika (478 – 1623 litrov), dodatne ojačitve karoserije pa omogočajo večjo nosilnost strešnega prtljažnika (maksimalno 80 kg). Tako kot pri joggerju, ima tudi duster tretje generacije možnost, da zadnji del avtomobila uporabnik preuredi v nekakšen bivak. Poseben spalni komplet zajema modularno postavitev ležišča (1,90 m x 1,30 m), mizico in prostor za shranjevanje. Kolikšno je doplačilo, iz cenika ni razvidno. Potniška kabina je na novo zasnovana. Sprednja sedeža sta udobna, opazno nov je volan, urejenih je kar nekaj odlagalnih mest, a celotno sliko malce skazi uporaba trde plastike. Analogne merilnike je nadomestil 7-palčni prikazovalnik, osrednji zaslon na dotik, ki pri najvišjem paketu opreme meri 10,1 palca in je rahlo obrnjen proti vozniku, pa omogoča brezžično povezovanje s pametnimi telefoni. V osnovni opremi duster nima osrednjega zaslona na dotik, pač pa zgolj radijski sprejemnik s konzolo za pametne telefone (Media Control), ki postane podatkovno središče za potovalne podatke.

Od nekdanjega nizkocenovnika je duster postal sodoben in tehnično dovršen terenec. Taka je zdaj tudi cena.
Peter Pirkovič

Ko smo dusterja daljnega leta 2010 pospremili na slovenski trg, je takrat v posebni akciji s financiranjem stal skromnih 9900 evrov. Danes najcenejša tretja generacija z osnovnim paketom znamke Essential in s plinsko gnanim litrskim Eco-G motorjem stane 18.990 evrov. Najbolj priljubljeni avto znamke Duster TCe 130 stane 21.990 evrov, izbira štirikolesne kombinacije bo še za dva tisočaka dražja, medtem ko hibridno gnani duster dosega osnovno ceno tik pod 25 tisoč evri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta