(FOTO) Premiera BMW X3 ali po sedmih letih vse pride prav

Artur Švarc
30.06.2024 02:25

BMW X3 je eden najbolje prodajanih bavarskih modelov po vsem svetu, po sedmih letih v salonih pa je čas za novo generacijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Četrta generacija je bila predstavljena pred kratkim in bo na trgu malo pred koncem leta.
Bmw X3

Na kratko, srednji SUV je zdaj daljši, nižji in na voljo kot priključni hibrid z dvakrat daljšim dosegom od predhodnika, a v tej generaciji ne bo iX3, vsaj ne na tej osnovi. V zadnjih tednih smo bili priča številnim premieram nemške znamke premium, nekateri so bili prenovljeni, nekateri z intenzivno prenovo (serija 1) imenovani za nove, X3 (G45) pa je dejansko povsem nova generacija, že četrta po vrsti, s precej tehničnimi novostmi. X3 je zdaj pet centimetrov daljši in meri 4,76 metra, je širši za 2,9 centimetra in nižji za 1,6 centimetra in kot celota videti malo bolj razpotegnjen. K temu pripomore optično daljši in višji nos s precej nazaj postavljeno potniško kabino. Spojler nad zadnjo šipo je poravnan z zadnjim stebričkom in tudi pripomore k bolj zaobljenim bokom.

Ker je platforma ista kot pri predhodniku, medosna razdalja še vedno meri 2,87 metra. No, v resnici je za 1 milimeter daljša, če bo kdo opazil. Prtljažnik ob dodatni dolžini X3 premore 570 litrov prostornine, 20 več od predhodnika, razen pri priključnem hibridu, kjer je prostora 460 litrov, še vedno pa 10 več kot pri prejšnji generaciji G08. S podrtimi sedeži se prostornina poveča na 1700 litrov, pri PHEV pa na 1600 litrov.

BMW nadaljuje v smeri digitalizacije in minimalizacije, gumbov skoraj več ni, le še zasloni.
Bmw X3
X3 je najbolje prodajan SUV nemške znamke premium.
Bmw X3

Zunanjost je povsem nova, čeprav črpa navdih od X1 in celo nove serije 5. Maska je večja in drugačna, žarometi segajo vse do roba maske. Motorni pokrov je zdaj zaobljen na robovih in pokriva blatnike. Sredi pokrova in spredaj je manjša vdolbina, kjer je nameščena BMW-jeva značka. Ledvičke imajo različno polnilo, od horizontalnih rešetk do kombinacije vertikalnih in poševnih. Odvisno od motorne različice se spreminja tudi podoba odbijača. Za tiste z okusom je na seznamu doplačil osvetlitev ledvičk.

X3 ima precej manj linij kot predhodnik in predvsem s strani je videti precej bolj gladek. Izginili so dekorativni elementi na sprednjem odbijaču in boki so praktično brez optičnih prelomov, če odštejemo oster zavihek, ki sledi liniji stranskih šip. Kljuke so zdaj pogreznjene in poravnane s površino vrat. Zelo samosvoj je tudi zadek: tablica se je preselila v odbijač, ki je prav tako različno oblikovan glede na motorno različico. M50, najmočnejši član družine, edini razkazuje izpušne cevi, vsi ostali imajo skrite. Za tiste, ki bi radi malo bolj začinjen videz, sta tu M Sport in M Sport Pro paketa.

Nova generacija prinaša tudi precej drugačno notranjost, ki v mnogočem posnema serijo 7 in iX. Na armaturi sta 12,9-palčni zaslon za volanom in 14,9-palčni osrednji zaslon, ki poganja BMW-jev OS 9. Še dodatno so zmanjšali število gumbov in vse preselili v kapacitativne površine in na zaslon, vključno z zapiranjem zračnikov. Na sredinski konzoli med sedežema je je spet okrogli BMW-jev gumb za upravljanje z infozabavnim sistemom. Tu so seveda tudi ostale možnosti, vključno s kretnjami. Na tem mestu je še fizični gumb za glasnost in majhen gumb za izbiro smeri vožnje, ki je zamenjal občutno večjo ročko pri prejšnji generaciji. BMW je še nadgradil ambientalno osvetlitev, ki zdaj osvetljuje tudi področja na konzoli med sedeži in oblogah vrat. Tam so tudi gumbi za zaklepanje in odklepanje vrat in precej drzno oblikovano kljuko.

BMW X3 ponuja pisano paleto bencinskih in dizelskih motorjev, vsi imajo osemstopenjsko avtomatiko, vključno z lopatkami za volanom in en priključni hibrid, ki se zdaj imenuje 30e xDrive (prej xDrive30e). Sestavljen je iz 2-litrskega bencinskega motorja s 140 kW (190 KM) in elektromotorja s 135 kW in 250 Nm navora. Skupna sistemska moč je 220 kW (299 KM), malce več od prejšnje generacije, predvsem je občutno močnejši elektro del pogona (prej le 80 kW). Do stotice X3 PHEV odleti v 6,2 sekunde, končna hitrost je 215 km/h, samo na elektriko pa gre do 140 km/h. Nova generacija ima tudi skoraj enkrat večjo baterijo, z 19,7 kWh gre X3 samo na elektriko do 89 kilometrov, spet enkrat dlje kot predhodnik.

Iz generacije v generacijo je več poudarka na umetniškem pristopu do dizajna.
Bmw X3
Zanimivo, tokratna generacija X3 nima električnega predstavnika (za zdaj), ta bo ločen v posebno linijo.
Bmw X3

Vsi preostali pogoni imajo blago hibridni dodatek, bencinski zmore 13 kW in 200 Nm navora v obliki zaganjalnika na pogonski gredi motorja. Paleta se začne z X3 20 xDrive (BMW je nedavno iz bencinskih različic odstranil črko 'i'), ki premore 140 kW (190 KM) iz 2-litrskega turbo štirivaljnika in še omenjen dodatek v obliki 13 kW (18 KM), skupno torej 153 kW (208 KM) in 330 Nm navora. Do stotice pospeši v 7,8 sekunde.

Za kaj več si bo treba omisliti kar M Performance izvedbo M50 xDrive (prej M40i). Sistemska moč je 293 kW (398 KM) in 580 Nm, več kot pri M40i. Bencinski del je seveda stari dobri vrstni šestvaljnik s tremi litri prostornine. Do stotice se M50 izstreli v samo 4,6 sekunde, končna hitrost je 250 km/h.

Dizel je X3 20d xDrive s skupno močjo 145 kW (197 KM) in 400 Nm navora in je tudi malce močnejši od predhodnika. Prihodnje leto prihaja še šestvaljni dizel.

Kaj pa elektrika? Za zdaj pozabite nanjo, iX3 ni v načrtu, vsaj ne na tej osnovi. Seveda bo v sklopu Neue Klasse nekoč v bližnji prihodnosti prišel tudi električni ekvivalent X3, a bo povsem drugačen avto na drugačni platformi in ne bo imel nič skupnega z X3. Morda bo vendarle imel oznako iX3? Na to bomo morali počakati. Med vsemi asistenčnimi sistemi velja opozoriti na novi Park Assist, ki omogoča parkiranje avta tudi s telefonom izven njega.

Na trg X4 prihaja v zadnjem četrtletju letošnjega leta, o cenah pri nas pa je še prezgodaj govoriti, se bodo pa začele nekje v sredini 60 tisočakov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta