Pravljične poti: K skrivnostnemu oltarju sredi gozdička Judovje

Rožanski mitrej pa poleg dveh ptujskih mitrejev sodi med edine tri, ki si jih lahko ogledamo na mestu, kjer so jih izvorno postavili v antiki.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prelepa narava pri Rožancu v gozdiču Judovje Foto: Wikipedia
Wikipedia

Kako uro hoda po cesti, ki drži proti Kočevju, je dolina, znamenita zaradi rimskih napisov in podob, vklesanih v naravno skalo. Pod hribom je votlina, samo nekaj korakov od cerkve sv. Jurija. Ljudje imenujejo ta kraj Judovje.

Podoba na steni predstavlja daritev v čast sončnemu božanstvu Mitri. Napis na njej priča, da je bil kraj pomemben za daritev temu božanstvu. Ljudje seveda o votlini pripovedujejo najrazličnejše pravljice in si podobe razlagajo po svoje. Ta spomenik, pravijo, je v starodavnih časih postavil neki lovec v zahvalo, ker se je rešil pred hudo divjo zverjo. Ko ga je ta napadla, je že mislil, da je po njem, a se mu je v tistem trenutku posrečilo z nožem zabosti zver. Drugi spet pripovedujejo, da je na tem mestu zakopano zlato tele. Lahkoverneži, ki so ga želeli najti, so pred leti res kopali na kraju pred skalno podobo, a izkopali so same kosti. Bile naj bi še iz časa skrivnostne daritve.

Mitrej pri Rožancu

To tihotno belokranjsko svetišče, skrito v odročni vrtači, je v preteklosti močno burilo ljudsko domišljijo. Po eni od razlag naj bi podobo v skalo izklesali velikani ajdi, ki so verovali v skrivnostna božanstva. Po drugi naj bi bila delo Keltov, ki so tod imeli skrivni tempelj, v katerem so častili boga vojne. Ker so se zbali, da bi jim Rimljani vzeli zlate zaklade, so jih pretopili v sobo zlatega teleta in ga zakopali v bližini templja.

Danes vemo, da se v ovalni vrtači sredi gozdička Judovje skriva mitrej, tempelj, posvečen Mitri, bogu sonca, svetlobe in resnice. Kult Mitre izvira iz Perzije, od koder so ga rimski legionarji v tretjem stoletju zanesli tudi v naše kraje.

Relief Mitre v antičnem kamnolomu v bližini Rožanca Foto: Wikipedia
Wikipedia

Na najvišji steni vrtače, ki je kot nekakšen mini amfiteater, je vklesan danes že močno zabrisan relief - bog Mitra, ki ubija bika. Po perzijski legendi se je sončni bog Mitra rodil iz skale, nato pa je moral darovati belega bika. Odnesel ga je v votlino, v naročje zemlje, in ga tam daroval zato, da bi dobro premagalo zlo. S tem žrtvovanjem so nastali rastlinstvo, živalstvo in človek. Poleg podobe Mitre so na skalo vklesani tudi napis, posvečen "nepremagljivemu bogu Mitri", in živalska simbolika iz staroiranske mitologije: pes, kača, škorpijon in krokar. Mitreji so bili pogosto na krajih, ki so ponazarjala svete kraje iz te legende: v naravnih ali umetnih jamah in pri vodnih izvirih. Kulisa rožanskega svetišča je popolna.

V neposredni bližini mitreja stoji obnovljena cerkvica sv. Jurija, obdana s kamnitim obzidjem. V listinah je prvič zapisana leta 1526, vendar je verjetno starejša. Jurij ni daleč od Mitre, oba ubijata temo in zlo - prvi bika, drugi zmaja.

Črnomelj je nastal na pomolu med strugama Lahinje in Dobličice. Foto: Slavica Pičerko Peklar
Slavica Pičerko Peklar

V Sloveniji je ohranjenih več mitrejev, posebno v okolici Ptuja, rožanski mitrej pa poleg I. in III. ptujskega mitreja sodi med edine tri, ki si jih lahko ogledamo na mestu, kjer so jih izvorno postavili v antiki.

Izhodišče izleta in opis

Tri kilometre pred Črnomljem zavijemo s ceste Semič-Črnomelj proti vasi Rožanec, kjer je ob tabli, ki opozarja na Mitrej, možnost parkiranja. Po kolovozu gremo skozi vas in kmalu dosežemo železniško progo Semič-Črnomelj. Takoj ko prečkamo progo, se kamniti kolovoz začne vzpenjati v gozd. Kmalu se s kolovoza levo odcepi stezica k svetišču, h kateremu vstopimo skozi kamnit "vhod". Pred vrtačo je pojasnjevalna tabla.

Po ogledu mitreja se lahko sprehodimo še k cerkvi svetega Jurija, do katere nadaljujemo pot po kolovozu.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta