V NEDELJO

(POGOVOR) Rok Lunaček, Flirrt: Niso vse solze slabe, niso vsi nasmehi dobri

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Glasbena skupina Flirrt zaznamuje 25-letnico glasbene kariere.
Boštjan Tacol

Skupina Flirrt, ki je nanizala številne uspešnice (Romeo in Julija, Kako si, Ko je ni, Njena balada, V mojem telesu, Punca v belem, 20 let nazaj, Nekoč sva se pa rada imela, Na peronu, Inja ...), letos praznuje 25-letnico glasbenega ustvarjanja. Skupina, ki jo sestavljajo Rok Lunaček, pevec, avtor in gonilna sila, kitarist Štefan Kokalj, klaviaturist Matjaž Ravnikar, bobnar Domen Malis in basist Klemen Bartol, bo obletnico zaznamovala s koncertom v petek, 25. novembra, v ljubljanski Festivalni dvorani, kjer se ji bodo na odru pridružili številni glasbeni gostje in prijatelji.

Zaigrali bodo tudi svojo novo pesem Ko leživa - pod njo se podpisujeta kar dva prekaljena producenta, in sicer Blaž Hribar in Krešimir Tomec. "To je zelo čustvena in osebna pesem. Zame je to, da bi nekdo v tem svetu ostal sam, brez sorodne duše, nekaj najbolj bolečega, kar si lahko predstavljam. Cela pesem je poklon iskanju nekoga, ki je pravi za nas v tem življenju in trenutku, ko nas ta oseba najde in doda smisel našemu celotnemu bivanju," pravi Rok Lunaček, s katerim smo se pogovarjali pred koncertom.

Skupino je doletela čast, da je letos aprila pred pet tisoč obiskovalci nastopila v Hali Tivoli, kjer so bili predskupina legendarni angleški skupini Smokie. Rok Lunaček, katerega glasbena kariera se je sicer leta 1997 uradno začela s skupino Flirt, ki je pozneje po ponovni združitvi v ime dodala še dodatno črko r, je napisal več kot sto pesmi, saj velja za enega najbolj iskanih piscev besedil v slovenski glasbi. Piše tudi poezijo.

Flirrt, kot so bili pred leti.
Arhiv skupine Flirrt

Priznam, sem nostalgik

Člani skupine Flirrt so skupaj izdali sedem albumov. Na vprašanje, kaj zanj in za preostale člane Flirrta pomeni častitljiva obletnica, Lunaček pravi: "Priznam, sem nostalgik. Čeprav skušam ne prijateljevati preveč z retrospektivo, ne morem mimo čustev, mimo slik, ki jih rišejo lepi spomini; nekako rad zahajam v čas, ki je bil in vsled katerega sem danes tukaj, kjer sem in kjer Flirrt je, kar je. Nekoč sem napisal skladbo z naslovom V preteklosti ni prihodnosti - pa vendarle je. Obe sta sestri, le da je ena starejša in izkušenejša. Morda smo tukaj sedaj tudi s Flirrt. Manj nam pomenijo etikete. Te sicer lepo izgledajo na cesti glasbenega življenja, ampak v resnici štejejo ljudje, ki so z nami to cesto prehodili. Še več tisti, ki so z nami ostali in nas še vedno povezuje glasba. Konec dneva šteje le ta. Vsi bomo kmalu prah in mah. Pesmi pa bodo živele onkraj našega časa."

Nanj so močan vtis pustili različni izvajalci, kot so Arsen Dedić, Đorđe Balašević, Riblja Čorba, Bruce Springsteen, Leonard Cohen, Pink Floyd, Prince, Bob Dylan, Lačni Franz, Tomaž Pengov. "Vsi so del mene, del mojega srčnega podpisa. Težko bi rekel, kje se kdo od njih konča in kje začne drugi. Kar se pa tiče mojega talenta - v resnici nisem kaj dosti storil zanj. Podedoval sem ga po očetu, ki je imel izjemen občutek za besedo, za ljudi. Bolj se mi zdi, da šteje tisto, kar pride za talentom. Delo. Ljubezen. Soljudje. Oče mi je vedno govoril, da niso vse solze slabe, tako kot niso vsi nasmehi dobri. Tako skušam živeti. Majhna gesta lahko odmeva v veličini večnosti, prav tako lahko majhno pesem poje nešteto ljudi. Vsi mi smo namreč luč, ki osvetljuje temne hodnike naših strahov, in glasba zagotovo pomaga".

Lunaček, ki je tudi kantavtor, v svojih pesmih pogosto piše o ljubezni, čustvih, življenju. Ko sledi vprašanje, od kod črpa navdih za svoje pesmi, pravi: "Morda bo moj odgovor dolgočasen in so ga povedali mnogo pametnejši in izkušenejši od mene. Navdih je življenje samo. Nekoč sem v eni pesmi napisal verz, ki pravi 'Tok življenja dalje nosi, jaz sem zgolj še ena sled; kaplja v poletni noči - kot pozimi češnjev cvet'. Zato pa - vsi smo le utrinki. Kako bomo zažareli v tem kratkem času, ki nam je dan, sprejmemo vsak dan sami. Ljubezen je vedno pravilen odgovor. Pisal sem o nešteto stvareh, o jezi, problemih, odnosih, si izmišljeval junake. Ampak veste, o ljubezni še vedno najraje pišem. Ljubezen je kot resnica. Je ali pa ni. Tako zelo brutalno jasna je. Mi pa jo skušamo 'okrancljati' z nepotrebnimi pridevniki in scenariji."

20 let po ljubezenski Julija in Romeo

Njegova pesem, in ena najbolj prepoznavni uspešnic skupine Flirrt, je ljubezenska Julija in Romeo, ki je že skoraj ponarodela. Lunaček pojasni, da je ta čudovita pesem nastala "zaradi manka ljubezni, ker sta se moja oče in mama ločila". Ampak danes, po več kot 20 letih, odkar je nastala, "je pesem oda ljubezni". Avtor dodaja, da so pesem ljudje oplemenitili, da so se odločili, da jo bodo peli in da bo njihova. "In jaz sem jim hvaležen, da ne nosi niti ščepca patetike več, ampak zares lepo energijo. V živo nas vselej gane, kako zelo od ljudi je. Flirrt smo samo še starši, ki so ponosni na svojega otroka, ki živi svoje življenje," dodaja Lunaček, ki mu ni vseeno, kaj se dogaja z drugimi, z naravo in življenjem nasploh. To se izraža tudi v njegovih pesmih. Na vprašanje, kako lahko skozi pesmi išče rešitve, da bi bil ta svet boljši, pravi: "Za zdaj mirno spim. Imel sem srečo, da sem bil blagoslovljen z osebami, ki mi veliko pomenijo, in verjamem, da tudi jaz njim. Življenje vedno izbere po svoje - in izbere prav. Je pa res, da je svet boljši že s tem, ko si samo želimo, da bi bil boljši. S hotenjem se začne. Naše misli vlečejo naše vsakodnevne poteze, ki sestavljajo naše navade, navade pa so naše življenje, mar ne? Torej je pomembno že to, kaj pomislimo. Dajmo pomisliti na dobro, na lepo. In da ... ni mi vseeno za soljudi, ni mi vseeno, da otrok nima denarja za kos kruha, ni mi vseeno, da se srčni ljudje lomijo pod težo krivice tistih, ki so oropali ta svet dobrega in želijo, da tako ostane. Ni mi vseeno, da svet pripada srčnim rabljem. Ampak verjamem v dobro, moram, in nočem izgubiti vere v dobro; ta svet na koncu dneva vseeno pripada čistemu srcu. Slednje vedno utripa glasneje od teme. Dobro je dobro ne glede na to, v kakšno agregatno stanje ga nekdo želi pahniti."

Kaj ga osrečuje in kaj žalosti? "Takole bom rekel, da ne naštevam tistega, kar žuli mojo dušo. Đorđe Balašević je v skladbi Namćor krasno napisal, kaj ga nervira. Malo za hec, malo zares. Poslušajte tisto skladbo, lepše nihče ne zna povedati kot veliki Balašević. Raje povem, kaj imam rad. Rad imam dobro knjigo, dobrega človeka, dobro hrano in kvalitetno tišino. Dobro pesem. Dober dan. Vse, kar imajo radi vsi, četudi nas vsakodnevno skušajo prepričati, da je pomemben 'like' in koliko 'virtualnih' prijateljev imamo in kako smo videti v kopalkah. Tisto ne šteje nič. Šteje le stisk roke, iskren pogled človeka, ki nas ima rad. Zato bi pozdravil tudi vaše bralce. Upam, da se kdaj srečamo, kaj spijemo, zapojemo, stisnemo roko. Ne nujno v tem vrstnem redu - to bo pa življenje določilo."

Rok iz skupine Flirrt in Vlado in skupine Orleki
Arhiv skupine Flirrt
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?