Po pustu potrebujemo temeljito čiščenje telesa: Post ni stradanje

Saša Britovšek Saša Britovšek
26.02.2023 02:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rezine lososa z oljkami in zelišči
Ivan Merljak

V zimskem obdobju se zaradi pogostega uživanja razmeroma mastnih jedi in tudi pomanjkanja zelenjave strupi hitreje nabirajo, kot nam jih uspe odvajati. Zastruplja nas lahko povsem zdrava hrana, če je uživamo preveč, če je enolična in pomanjkljiva in z njo ne dobimo vseh potrebnih snovi za pravilno delovanje telesa. Navdajata nas občutek utrujenosti in brezvoljnosti z vsem, kar to spremlja. Prav tako se manj gibamo v naravi, ker je dan krajši in vreme slabše, več je praznikov. Z mesno in zlasti mastno hrano ustvarjamo več energije, s tem tudi odpadnih snovi. Zato po pustu, ki je mejnik zimskega obdobja, potrebujemo temeljito čiščenje telesa. Zgodovinsko gledano temu je namenjen - spomladanski post. Postno čiščenje, kot rečeno, poznajo vse kulture, tudi najstarejše.

Post niso le sadje, zelenjava in sokovi

Vendar post ni stradanje in tudi med postenjem moramo skrbeti za uravnotežen vnos snovi v telo. Pogosto ljudje preprosto ''skočijo'' direktno v post in uživajo samo presno zelenjavo in sadje ali pijejo samo sokove. Ker smo zaradi zime in strupov, ki so se nabrali, oslabljeni, tako početje ni modro in se bomo še slabše počutili, saj bomo takoj sprostili strupe iz jeter in jih poslali v izločevalne organe, v limfni sitem, črevesje in v kožo. A ti organi niso pripravljeni in niso sposobni odstraniti tolikšne količine strupov.

Današnja industrijsko predelana hrana je pomanjkljiva in po navadi neuravnotežena, kar pa oslabi delovanje razstrupljevalnih organov. Zato je treba postenje prilagoditi današnjemu času in posamezniku, saj se izločanje strupov od človeka do človeka razlikuje in je odvisno od starosti, prehranskih navad in dela, ki ga posameznik opravlja.

Kokošja juha s cmoki
Ivan Merljak

Post kot osnova za razstrupljevanje poteka res v treh stopnjah, a mi jih ne zaznamo, saj so med seboj prepletene in potekajo sočasno. No, prva stopnja skuša pomagati želodcu in vranici, da čim bolj učinkovito vsrkata hrano in nadzirata krvni sladkor. Cilj druge stopnje je izločiti strupe iz črevesja, obnoviti sluznico črevesja ter pospešiti prehod hrane skozi debelo črevo in čistiti limfni sitem, kri, želodec in črevesje. Cilj tretje stopnje pa je razstrupljevanje jeter in ledvic ter končno izločanje vseh strupenih snovi iz telesa.

Zaužiti moramo raznovrstna živila

- Beljakovine: jajca, ker imajo metionin, cistein ter holin. Pri prigrizkih si dajmo zraven tudi nekaj rezin pršuta, albuminske skute in vseh mlečnih izdelkov. Ne pozabimo tudi na govejo in kokošjo juho s polno jušne zelenjave in ribe, ki imajo omega-3-maščobne kisline ter sirotke, ki ima tri aminokisline glicin, glutamin in cistein za izdelavo glutationa. Ta nevtralizira težke kovine, med njimi živo srebro, in proste radikale ter jih odplavlja iz telesa. Znano je, da deaktivira kar 30 različnih karcinogenih snovi, uničuje perokside in razstruplja že oksidirane maščobe. Proces vezave strupov in njihove nevtralizacije poteka toliko časa, dokler molekul strupov ni preveč za število molekul glutationa, ki ga ima telo na voljo. Več ga imamo na voljo, bolj temeljito bo čiščenje telesa in bolj mladi in zdravi bomo.

Krepka juha iz krompirja, kolerabe in korenja
Ivan Merljak

Slaba prehrana, hud stres, okužbe, onesnaženost okolja, razna sevanja in človekove razvade znižujejo raven glutationa v krvi in čedalje bolj upočasnjujejo njegovo nastajanje. Jetra so vse bolj obremenjena in ne zmorejo več v celoti opravljati svoje naloge razstrupljevalca. Postajamo čedalje bolj dovzetni za razpadanje celic zaradi oksidativnega stresa, ki ga povzročajo prosti radikali v procesu prebave in presnove in tisti iz okolja. Glutation je v beluših, pomarančah, grenivkah, orehih, čebuli, korenju, špinači, zelju, regratu, cvetači in brokoliju. Nastajanje glutationa iz aminokislin sirotke pa pospešita vitamin C in selen.

• Zelenjava in sadje: poleg omenjenih živil potrebujemo še krompir, paradižnik, gomolj janeža, bučke, koprive in sadje (hruške, jagodičje, ananas, oljke...) Hruške ohranjajo raven krvnega sladkorja in znižujejo holesterol, oljke pa podpirajo delovanje nadledvičnih žlez.

• Žita z rastlinskimi beljakovinami: riž, proso, pira, pšenica, amarant ...

• Semena, zelišča in začimbe z eteričnimi olji: laneno seme, origano in timijan, kumina, koriander, poprova meta, koper, pegasti badelj ...

• Hladno stisnjena olja: olje pšeničnih kalčkov, oljčno olje, orehovo in lešnikovo olje, laneno in sezamovo olje.

Losos kot karpačo
Marija Merljak

Koliko časa naj traja spomladansko čiščenje?

Nekako tri tedne do 40 dni, kakor priporoča večina verstev. Vsekakor pa se nadzorujemo tako, da spremljamo znanke in prilagajamo dolžino posamezne faze. Za vse tri faze je skupen napotek, da ko zjutraj vstanemo, spijmo velik kozarec vode s celo limono. Voda naj bo mlačna, ne mrzla.

Ribja pojedina
Ivan Merljak
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta