Po prazničnih dneh naj si želodec malo spočije

Zora Štok
10.01.2021 04:51
Čeprav zadnji mesec preteklega leta morda ni bil toliko naporen zaradi hrane in pijače kot decembri prejšnjih let, ne bo nič narobe, če tudi letos januarja malce zategnemo ročno zavoro pri tipično zimski in izdatni hrani.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rezine citrusov, lahko tudi z dodatkom kakija, bodo pravšnji vitaminski dodatek v zimskih tednih. Foto: Profimedia
Profimedia

Kakršnikoli že so bili praznični dnevi, večina nas je vsaj nekoliko več jedla (in tudi popila), ne glede na to, da druženja zunaj domačih štirih sten ni bilo prav veliko. Saj se tudi doma vedno kaj najde, zadnjih deset decembrskih dni pa je tako in tako namenjenih dobri hrani, vključno s sladicami.

Ne glede na razne trende v prehrani in dostopnost vseh mogočih živil vse leto, tudi zunaj sezone (pa čeprav paradižnik decembra še zdaleč nima enakega okusa kot avgusta), mnogi pozimi še vedno dajejo prednost izdatnejši hrani. Raznim enolončnicam, jedem s kislim zeljem ali repo, fižolu, pečenkam, zložencem. Kar je pač jedi, ki terjajo nekaj časa za pripravo, a potem tako prijetno pogrejejo ne le telo, temveč tudi dušo. Seveda, dnevi so kratki in včasih turobni, in kdo bi rinil ven, ko pa je v kuhinji prijetno toplo in diši po hrani.

A vseeno, naj si telo januarja le malo spočije od zadnjih decembrskih dni. In se prečisti, se navzame sveže energije. To ne pomeni, da moramo dan preživeti le ob skledi solate in pustem mesu ali jogurtu iz posnetega mleka. Tudi ni treba v drugo skrajnost in se zateči k eksotiki. Z vsem, kar že dobro poznamo, si lahko pripravimo odlične jedi, hladne in tople, bolj ali manj nasitne, pa vendarle takšne, da konca januarja ne bomo dočakali utrujeni od obilne hrane.

​Kislo zelje

​Žita, stročnice in zelenjava so pravšnji za kombiniranje, tudi z mesom. In ni nujno, da kislo zelje porabimo le za segedin ali kot spremljavo pečenicam, prekajenim rebrom in vsemu, kar poznamo pod skupnim imenom koline. Pripravimo si ga kot solato, tako bomo v njem tudi ohranili največ koristnih snovi, ki jih vsebuje.

Solato iz rdečega zelja popestrimo s krhlji pomaranče in orehi. Foto: Profimedia
Profimedia

Kislemu zelju (ali na tanke trakove narezani zeljni glavi) dodamo le ščepec mlete rdeče paprike ali popra in zmešamo z bučnim ali drugim oljem, ravnamo se po okusu. In ne pozabimo na rdeče zelje. Vsebuje izjemno veliko koristnih snovi, pa še na oko so jedi z njim privlačne zaradi intenzivne barve. V solati ga lahko zmešamo z belim zeljem, dodamo na tanke rezance narezan por in že je preprosta solata nared. Lahko pa rdečemu zelju dodamo krhlje pomaranče in na kocke narezano jabolko ter nekaj orehovih jedrc in tako naredimo malce neobičajno, a izjemno okusno zimsko solato.

​Repa

Tudi sveža repa je še kako uporabna, ne le kisla. Naribana ali narezana na majhne kocke bo pravšnja za solato, sploh če jo kombiniramo z rdečo peso ali z na trakove naribanim korenjem, kolerabo, porom in papriko na primer. Še malo hrena, pomešanega s kislo smetano, in popoldanski obrok nas bo tako nasitil, da na večerjo niti pomislili ne bomo. Kar se bo poznalo tudi zjutraj, ko bomo vstali polni energije, ker organizem čez noč ne bo obremenjen s prebavo težke hrane.

Profimedia

​Črna redkev

Enako kot kislo repo lahko uporabimo tudi črno redkev. Kombinacija s fižolom je seveda med najbolj priljubljenimi, a z dodatkom zelenjave ali kuhanega žita si lahko pripravimo zanimive jedi. Tudi različne juhe, ki so pozimi dobrodošle na jedilniku. Leča, čičerika in fižol so vsestransko uporabni, tako kot razna žita. Kombinirajmo jih po mili volji, z dodatkom začimb bodo odlična zimska hrana tudi, če se v juhi ne bo kuhal kos prekajenega mesa ali klobase. Ne da si tega ne bi privoščili tudi v januarju, ampak dan ali dva v tednu brez mesa ne bo škodil še tako zapriseženemu mesojedcu.

​Sadje

​Vitamini so pozimi še posebno pomembni, zato naj v prehrani ne manjka sadja. Citrusi vsebujejo veliko koristnih snovi, pa si jih privoščimo. Ne samo kot sok ali po koščkih, iz njih si naredimo pisano solato. Pomaranča, rdeča grenivka, rdeča pomaranča, limeta in mandarina, prelite z mešanico sokov, ki smo ga zbirali v skledo med rezanjem, bodo z dodatkom malo soka limone (in sladkorja, ki bo ublažil kislost) - narezane na tanke rezine in okrašene s sušenimi brusnicami, z borovnicami ali semeni granatnega jabolka - lepe tudi na pogled, ne le da bodo prijale našim brbončicam. Na tanke rezine narezane hruške, orehi ali lešniki pa malo dobrega sira, nekaj rezin rdeče čebule in listov mlade špinače in že je nared okusna in pisana ter nadvse zdrava solata, ki jo dopolnimo le še z oljem in limoninim sokom ali s kakšnim prelivom. Razvajajmo se z različnimi sveže stisnjenimi sokovi, ne le iz sadja, ampak tudi iz zelenjave, mešajmo jih s čaji ali sadnimi sirupi.

​Jogurt

Ne pozabimo na mlečne izdelke. Jogurt z medom in malo sezamovih semen bo odličen zajtrk, skuta z jogurtom bo teknila v slani in sladki izvedbi. Za slano poskrbijo sol in druge začimbe, ne bojmo se dodati tudi karija ali malo čilija pa seveda različnih zelišč. Narezana zelenjava, sploh kumare ali paprika, se lepo poda k skuti. In še malo hrena povrhu. Za sladko varianto pa lahko, tako kot pri jogurtu, uporabimo koščke sadja ali kakšno marmelado.

Mleko, jogurt, skuta, smetana in sadje so dobitna kombinacija tudi pozimi. Foto: Profimedia
Profimedia

In ne pozabimo na jabolka, to izjemno zdravo sadje, vsestransko uporabno tako za sladke kot za slane jedi. Je vedno dostopno, po zmerni ceni, okusno in še vedno velja, da jabolko na dan odžene zdravnika stran.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta