Otroški kašelj je najboljše zdraviti brez zdravil

DR
16.12.2018 03:27

Namesto sredstev za lajšanje, ki jih dobite v lekarni brez recepta, pediatri priporočajo veliko tekočine in medu. Nekatera zdravila lahko imajo celo negativne stranske učinke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Starši so pogosto razočarani ali celo nejevoljni, kadar jim zdravnik pove, da za otroke, ki kašljajo, kihajo in imajo nahod, ni zdravila, po katerem bi se počutili bolje. Za otroke, mlajše od šest let, pediatri ne priporočajo nobenih zdravil proti prehladu in kašlju.
Po drugi strani pa se starši zavedajo, kako slabo se lahko majhni otroci počutijo zaradi kašlja in nahoda ali zamašenega nosu, kar se kaže predvsem v nejevoljnem razpoloženju čez dan in neprespanih nočeh. V sredstvih proti kašlju, ki so na voljo brez recepta, je nekaj pomirjujočega in znanega, saj pri starših zbudijo spomine na čas, ko so bili sami bolni. Ker so tudi sami jemali ta zdravila, jih to dejstvo pomirja, meni dr. Ian Paul, profesor pediatrije na ameriški medicinski univerzi Penn State College of Medicine.
V študiji, katere rezultati so bili objavljeni v splošni medicinski reviji BMJ, so znanstveniki preučili, ali sredstva proti prehladu in kašlju delujejo proti nahodu, zamašenemu nosu in kihanju, pri čemer niso pozabili preučiti tudi stranskih učinkov.

Pod pritiskom, da moramo nekaj storiti

"Starši imajo vedno občutek, da se dogaja nekaj hudega in da morajo nekaj storiti," je povedala dr. Mieke van Driel, profesorica splošne medicine in vodja osnovne zdravstvene nege na Univerzi v Queenslandu v Avstraliji ter prva avtorica omenjene študije. Kot vodja osnovne zdravstvene nega se zaveda potrebe staršev, da bi pomagali otroku v stiski. "Na žalost naša raziskava kaže, da je zelo malo dokazov za učinkovitost teh sredstev, še zlasti pri otrocih." Obenem opozarja, da obstajajo tveganja v primeru uporabe teh sredstev pri otrocih. Ameriška agencija za hrano in zdravila odsvetuje uporabo pripravkov proti kašlju in prehladu pri otrocih, mlajših od dveh let, medtem ko je Ameriška akademija pediatrije to mejo zvišala na šest let. Po tem, ko so tudi proizvajalci prostovoljno umaknili izdelke, ki so jih tržili za otroke, in spremenili opozorila, v katerih svarijo pred uporabo pri manjših otroci, je po urgencah začelo upadati število otrok, ki so jih starši pripeljali zaradi stranskih učinkov zaradi uporabe omenjenih sredstev, kot so halucinacije, srčne aritmije in motnje zavesti.

Zmeda zaradi starostne omejitve

Po navedbah dr. Paula tudi pri starejših otrocih in adolescentih ni jasnih dokazov o učinkovitosti večine sestavin sredstev proti kašlju in prehladu, vedno pa obstaja nevarnost stranskih učinkov, še zlasti če uživamo prevelike odmerke. Dr. Yinova trenutno dela na projektu, ki ga financira Ameriška agencija za zdravila in hrano, za izboljšanje oznak in navodil o doziranju na otroških zdravilih proti kašlju in prehladu. Za zdaj so raziskave pokazale, da so starši zmedeni glede starostne omejitve za zdravila, glede aktivnih sestavin in doziranja. Številna sredstva namreč vsebujejo več učinkovin, med katerimi so tudi zaviralec kašlja, dekongestant, antihistaminik in zdravilo proti bolečinam in vročini.
"V svoji ambulanti otroke pregledam in še dodatno pozornost namenim ušesom, pljučem in grlu, nato pa starše pomirim, da gre za prehlad, ki ga imunski sistem sam pozdravi v približno tednu dni," je dejala dr. van Drielova. "Ljudje morajo zaupati svojemu telesu in se manj zanašati na zdravila. Obenem starše opozorim, naj otroku ne dajejo ničesar, kar bi vzeli sami ali kar bi dali starejšemu otroku," je še dodala in opozorila, da morajo biti starši vedno pozorni na simptome, ki bi nakazovali, da gre za kaj več kot le prehlad. Vsako težavo z dihanjem je treba vzeti resno, zato mora zdravnik pregledati vsakega dojenčka, ki diha prehitro, ali vsakega otroka, ki težje diha. Skrb zbujajo so visoke temperature in znaki gripe, kot so drgetanje in bolečine v telesu. Pri otrocih gripo zdravimo s protivirusnimi zdravili, preventivno pa jih lahko zaščitimo s cepljenjem proti gripi.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta