Osteoporoza je tiha bolezen, za katero večina sploh ne ve

31.10.2021 04:50
Ne povzroča nobenih težav, dokler se kost ne zlomi. Ogroža skoraj vsako drugo žensko in vsakega petega moškega.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vaje z utežmi prispevajo k vzdrževanju kostne mase in upočasnjujejo njeno zmanjševanje v zrelih letih. Foto: Profimedia
Profimedia

Osteoporoza postaja eden glavnih zdravstvenih problemov razvitih družb. Skoraj vsaka druga ženska in vsak peti moški po 50. letu si bo do konca življenja zlomil kost zaradi neprepoznane in nezdravljene osteoporoze. Po oceni Mednarodne fundacije za osteoporozo ima v Sloveniji osteoporozo 100 tisoč žensk in 25 tisoč moških, kar je 5,4 odstotka vseh prebivalcev v Sloveniji. Toda 60 odstotkov bolnikov za svojo bolezen sploh ne ve ali se ne zdravi.

Beseda osteoporoza dobesedno pomeni porozne kosti. Kosti, ki so bile močne, postanejo zaradi osteoporoze krhke in lomljive. Gibi, ki se zdijo sami po sebi umevni, npr. skloniti se in pobrati časopis ali dvigniti vnuka, lahko pri bolnikih z osteoporozo povzročijo zlome. Večina ljudi ne ve, da ima osteoporozo, dokler se kost ne zlomi. Takrat je bolezen že napredovala.

Bolj ogrožene so ženske

Osteoporoza je bolezen starejših ljudi. Ocenjujejo, da v Evropi vsakih 30 sekund nekdo utrpi zlom zaradi krhkosti kosti. Najpogosteje se zlomijo vretenca, kolk ali roka tik nad zapestjem. Strokovnjaki pričakujejo, da se bo zaradi staranja prebivalstva število takšnih zlomov v naslednjih petdesetih letih podvojilo.

Skupni stroški osteoporoznih zlomov v letu 2019 v Sloveniji so bili ocenjeni na slabih 96 milijonov evrov, od tega približno 88 milijonov za oskrbo zlomov, le malo več kot osem milijonov evrov pa za zdravljenje. "Preprečevanje zlomov je v tem času pomembno ne le za bolnike z osteoporozo, ampak tudi za zdravstveni sistem, ki bi ga povečano število zlomov dodatno obremenilo," je ob minulem 20. oktobru, svetovnem dnevu osteoporoze, dejal endokrinolog izr. prof. dr. Tomaž Kocjan s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

Tveganje ženske, da bo umrla zaradi zapletov po zlomu kolka, je enako tveganju za smrt zaradi raka dojke. Foto: Msd
Msd

Ker imajo ženske na splošno manjšo kostno maso kot moški, poleg tega pa se v obdobju po menopavzi kostna masa hitro zmanjšuje, ni presenetljivo, da je med bolniki z osteoporozo kar 80 odstotkov žensk. Tveganje ženske, da bo umrla zaradi zapletov po zlomu kolka, je enako tveganju za smrt zaradi raka dojke. Umre namreč skoraj četrtina bolnikov, ki utrpijo zlom kolka, in to že v prvem letu po zlomu. Zaradi zlomov vretenc, ki so najpogostejši zlomi zaradi krhkosti kosti in ostanejo v dobri polovici primerov neprepoznani, se bolniki zmanjšajo za več centimetrov, njihov hrbet postane ukrivljen, pojavijo se težave z dihanjem, lahko tudi vnetje požiralnika. S staranjem je izguba dela kostne mase sicer običajna in pričakovana. Osteoporoza z bolečimi zlomi in izrazitim zmanjšanjem telesne višine pa je tudi pri starejših bolezenski pojav.

Verjetnost osteoporoze je večja, če v obdobju tvorbe kosti te niso dosegle največje mase. Pri Zvezi društev bolnikov z osteoporozo so za lažje razumevanje naredili slikovito prispodobo. Predstavljajte si, da je vaša kost kot bančni račun, na katerem je le toliko kosti, kot ste na račun naložili.

Kosti se vse življenje neprestano prenavljajo. Stara kost se razgradi, v prostorih, ki tako nastanejo, se nalaga nova. V desetih letih se na ta način obnovi ves skelet. V otroštvu in najstniških letih se nova kost nalaga hitreje, kot se stara odstranjuje, na ta način kosti postajajo težje in gostejše. Tvorba kosti prehiteva njeno razgradnjo, dokler ne dosežemo največje kostne mase, kar se zgodi do 30. leta starosti. Po tem se začne kostna masa postopno manjšati. Proces se zelo pospeši pri ženskah v prvih petih letih po menopavzi, nato pa poteka pri obeh spolih enako hitro.

Ocena tveganja in odkrivanje osteoporoze

Preden se kost zlomi, osteoporoza ne povzroča nobenih težav, zato jo imenujemo tudi tiha bolezen. Edini način, da jo pravočasno odkrijejo in zdravijo, je merjenje mineralne kostne gostote. Merijo jo s posebno napravo, ki deluje na podlagi rentgenskih žarkov. Metoda je varna, saj je sevanje izrazito majhno, kar 10- do 15-krat manjše kot pri običajnem rentgenskem slikanju pljuč. Meritev je opravljena v nekaj minutah, neboleče in zelo natančno. S to meritvijo lahko odkrijejo osteoporozo pred pojavom zlomov in napovejo, kolikšna je nevarnost zloma. S ponovnimi meritvami ocenijo izgubo kostne mase v določenem časovnem intervalu ali pa spremljajo učinek zdravljenja osteoporoze.

Zaradi zlomov vretenc se bolniki zmanjšajo za več centimetrov, njihov hrbet postane ukrivljen. Foto: Msd
Msd

Pomembno vlogo pri zgodnjem odkrivanju bolnikov z visokim tveganjem za osteoporozne zlome in tudi pri obravnavi bolnikov s to boleznijo imajo zdravniki družinske medicine. "V ambulantah družinske medicine izvajamo presejanje populacije na visoko tveganje za osteoporozni zlom z računalniškim programom Frax. Vključeni so vsi odrasli (moški in ženske), ki so starejši od 60 let," je povedala prim. Jana Govc Eržen, družinska zdravnica in predstojnica Zdravstvene postaje Vojnik ZD Celje, sicer pa nacionalna koordinatorka za preventivo kroničnih nenalezljivih bolezni odraslih pri NIJZ. Oceno tveganja za osteoporozni zlom lahko naredite tudi sami, saj je program Frax prosto dostopen na spletu, a žal še ne v slovenskem jeziku.

Prof. dr. Kocjan ocenjuje, da je obravnava osteoporoze za zdaj v Sloveniji dokaj ugodna. "Smo ena od le petih držav v EU, kjer se je stopnja osteoporoznih zlomov na tisoč prebivalcev v tem obdobju zmanjšala. Kljub naglemu staranju prebivalstva se je tako absolutno število operativnih zlomov le malo povečalo," je povedal, a dodal, da imamo še veliko možnosti za izboljšave, predvsem na področju sekundarne preventive zlomov.

Dobra novica za bolnike s hudo osteoporozo, ki so že utrpeli zlom vretenca, je nov pristop k obravnavi. "Za te bolnike je znano, da so močno ogroženi za nove zlome, zato zadnja mednarodna priporočila priporočajo čimprejšnje osteoanabolno zdravljenje. Na ta način izgradimo novo kost in dokazano bolj zmanjšamo pojav novih zlomov kot pa z zaviralci kostne razgradnje. To zdravljenje je sedaj možno tudi pri nas." Prof. dr. Kocjan je bolnike z osteoporozo odločno pozval, naj zaradi trenutnih epidemioloških razmer ne prekinjajo zdravljenja. "Ker po do zdaj znanih podatkih zdravila za osteoporozo ne povečajo tveganja za okužbo s SARS-CoV-2 ali za resnejši potek covida-19, ni strokovnega vzroka za kakršnokoli prekinitev zdravljenja."

Zdravje mojih kosti - moja odgovornost

A za zdravje svojih kosti lahko vsakdo največ stori sam. Tudi slogan kampanje ob letošnjem svetovnem dnevu osteoporoze: Zdravje mojih kosti - moja odgovornost spodbuja k aktivni skrbi za zdravje kosti, saj osteoporozo lahko preprečimo.

Najmočnejše orožje v obrambi pred razvojem te bolezni je nastanek močnih kosti, zlasti pred 30. letom starosti. Pozneje je treba kostno maso vzdrževati in upočasniti njeno zmanjševanje v zrelejših letih. Preprečevanje osteoporoze se torej začne že v otroštvu in se nadaljuje vse življenje.

Običajno govorimo o treh stopnjah preprečevanja osteoporoze. Vsaka od njih sama po sebi ne zadošča, vse skupaj pa so pogosto učinkovite:

- uravnotežena prehrana, obogatena s kalcijem in vitaminom D;

- zdrav način življenja brez kajenja in čezmernega pitja alkoholnih pijač;

- redna telesna dejavnost, zlasti tiste aktivnosti, kjer kosti in mišice delujejo proti težnosti. To so vse tiste vaje, kjer vaše noge nosijo vašo težo: tek, hoja, hoja po stopnicah, ples, igranje nogometa. Koristne so tudi vaje z utežmi ali na fitnes napravah.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta