O čustvih ženske po splavu

NR
26.01.2020 02:58

Večina žensk po splavu čuti olajšanje, ne obžalovanja, ugotavlja obsežna ameriška raziskava. Kljub temu vedno več zveznih držav zahteva za odobritev splava pogovor s svetovalcem in čakalno dobo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V družbi je zakoreninjena domneva, da bodo ženske svojo odločitev o splavu obžalovale.
Canstockphoto

V eni od največjih raziskav o čustvih ženske po splavu, objavljeni v reviji Social Science & Medicine, so ugotovili, da jih največ čuti olajšanje in da ženske ne obžalujejo svoje odločitve, tudi če so pred tem omahovale ali bile v skrbeh zaradi morebitne stigme. Raziskovalci so ugotovili, je poročal CNN, da ima pet let po opravljenem splavu le šest odstotkov žensk predvsem negativna čustva. Kar 84 odstotkov anketiranih žensk pa je imelo zaradi odločitve o splavu pozitivna čustva ali pa čustev sploh ni občutilo, čeprav ob sprejemanju odločitve še niso čutile tako. Samo dobra polovica žensk, ki so jih zajeli v raziskavo, je povedala, da je bila odločitev o prekinitvi nosečnosti zelo težka, 27 odstotkov žensk pa jo je opisalo kot "nekoliko težjo". Okrog 46 odstotkov anketirank je povedalo, da zanje to sploh ni bila težka odločitev. Okrog 70 odstotkov žensk pa je bilo prepričanih, da bi jih doletela stigmatizacija, če bi drugi vedeli za splav.
Ženske, ki so razkrile, da so se borile z odločitvijo ali občutile stigmatizacijo zaradi tega, so pogosteje poročale o občutku krivde, jezi ali žalosti takoj po splavu, a čez čas so se ti občutki močno zmanjšali, včasih celo že po enem letu.
Najmočnejše občutje po splavu pa je bilo pri vseh ženskah, ki so sodelovale v raziskavi, olajšanje. Z njim so opisale svoje vsakokratno počutje, ko so jih drugi o tem spraševali. Raziskovalci so prišli do te ugotovitve, potem ko so anketirali skoraj 1000 žensk, ki so en teden po splavu živele v 21 ameriških državah, in nato še enajstkrat - vsakih šest mesecev. Po besedah raziskovalcev se je v zadnjih desetletjih domnevalo, da bodo ženske svojo odločitev o splavu obžalovale. Vedno več ameriških zveznih držav zahteva za odobritev splava pogovor s svetovalcem in čakalno dobo. Pri tem omenjajo "obžalovanje" in trajne čustvene posledice, kar je doseglo celo zvezni zakon. Leta 2007 je sodnik Anthony Kennedy v primeru Gonzales proti Carhartu na vrhovnem ameriškem sodišču zapisal, da podpira omejitev pravic žensk za nekatere postopke splava in da "je sprejemljivo sklepati, da nekatere ženske pridejo nazaj z obžalovanjem svoje odločitve o splavu otroka, ki so ga nekoč spočele in obdržale".
Raziskovalci pa so prepričani, da njihovi izsledki dokazujejo, da je ta ideja samo mit. "Vse obtožbe, da se bodo negativna čustva ves čas pojavljala, so samo mit, ki je vztrajal desetletja - brez dokazov, ki bi to utemeljevali, pa je jasno, da to enostavno ne drži," razloži avtorica raziskave Corinne Rocca, epidemiologinja in profesorica na oddelku za porodništvo, ginekologijo in reproduktivno medicino na kalifornijski univerzi, članek o naprednih novih standardih na tem področju pa je objavila v strokovni reviji Reproductive Health.
Študija temelji na prejšnjih raziskavah, ki nakazujejo, da splav pri večini žensk ne vzbuja obžalovanja. Zgodnje raziskave, ki so vzele pod drobnogled ženska občutja v treh letih po splavu, so pokazale, da pri ženskah čez čas čustvena intenzivnost pade in da velika večina občuti, da je bila odločitev za splav pravilna. Corinne Rocca je bila ob tem presenečena nad rezultatom študije - ne glede na to, kako se je ženska počutila pred splavom in kako čez pet let, celo ko so izginila mnoga druga čustva, je čutila olajšanje. "Mnogi bi mislili, da je olajšanje kratkoročno občutje, ki izgine že čez nekaj tednov, a ne zbledi tako kot druga občutja," zaključi Corinne Rocca: "Olajšanje je trajno." 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta