Nova voditelja oddaje Dobro jutro Ljubica Mlinar in Boštjan Romih: Jutra so najlepši začetki, zgodijo se vsak dan

Saša Britovšek Saša Britovšek
09.01.2022 06:30

O začetkih in koncih pa o tem, kdaj sta nazadnje kaj naredila prvič, z Ljubico Mlinar in Boštjanom Romihom, novim voditeljskim parom oddaje Dobro jutro.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Noč pred prvo skupno oddajo sta oba slabo spala.

Adrijan Pregelj

Za njima je prva oddaja, prva skupna, seveda. Boštjan Romih ima za seboj dolgoletno voditeljsko kariero pri raznovrstnih televizijskih in radijskih oddajah, pa tudi njegova kolegica Ljubica Mlinar ni več novinka pred televizijskimi kamerami. Ekipi novinarjev oddaje Dobro jutro se je pridružila pred šestimi leti, lani pa je dobila tudi priložnost, da je vodila celotno oddajo v studiu. Pred nekaj meseci pa je v uredništvu Programa plus Televizije Slovenija vzniknila zamisel, da bi z novoletnimi spremembami programa sestavili tudi nov voditeljski par. Ljubica in Boštjan sta se prvič srečala šele pred kratkim, a njuna prva oddaja, na prvi ponedeljek v novem letu, je tekla, kot bi sodelovala že dolgo.

Nekaj simpatičnih šal, nenačrtovanih komentarjev, veliko smeha in čisto nič treme. Vsaj tako je bilo videti, čeprav v en glas povesta, da je bilo v vodenju tudi nekaj improvizacije. Prijetna doza za prvo oddajo, se strinjata. "Nekajkrat sem bil celo presenečen nad tem, da so mi iz ust kar izletele nenačrtovane šale, kar pomeni, da sem se v tem okolju že fajn počutil," komentira Boštjan in še doda, da gredo zasluge za sproščenost utečeni ekipi in Ljubici, ki dobro pozna dogajanje za in pred kamero. Mlinarjeva je namreč tudi redaktorica oddaje, kar pomeni, da jo v celoti pripravi in je skoraj nič ne more presenetiti. Ker sta oba precej redoljubna in dobro pripravljena, je to odlična osnova za sproščen in suveren nastop. Boštjan ob tem nasmejano meni, da je to gotovo zasluga njegove neznanske zrelosti, Ljubica pa ga dopolni, da sama stavi na svojo mladostno svežino. Da, v klepetu z novim voditeljskim parom ne manjka duhovitosti.

Prečuta noč pred oddajo

Ugotovila sta, da sta noč pred oddajo obe slabše spala. "Vedel sem, da se nimam česa bati, a sem se kljub temu ponoči prebujal in ugotovil, da v polsnu vadim pogovore z gosti, ki me naslednje jutro čakajo v oddaji. Okoli dveh zjutraj sem bil skoraj že zaskrbljen, a me je na srečo prešinila misel tolažbe: To le pomeni, da bo vse dobro. Ker konec koncev prve oddaje ne morem jemati z levo roko." Boštjan iskreno prizna, da vendarle mora obstajati bodica, ki ga bode v zadnjo plat, spodbuja in ob tem ohranja ostre misli.

Prvo skupno jutro novega voditeljskega para je teklo, kot da bi sodelovala že dolgo.

Tvs

Podobno je bilo tudi pri Ljubici, saj se je sredi noči prebudila in premlevala, ali je pripravila vse potrebno. "A ko sem prišla zjutraj v službo, sem občutila le še pozitivno vznemirjenje. Najbolj pa sem si želela, da bi gledalci videli, da sva dala vse od sebe in da bi naju kot voditeljski par lepo sprejeli." Kmalu po začetku oddaje je bilo jasno, da so se njene želje uresničile, saj so v kontaktnih rubrikah pohvale novemu paru kar deževale, ob tem pa so gledalci z navdušenjem pozdravljali tudi novinca v oddaji Dobro jutro.

Novi začetki? Zakaj pa ne?

Z začetki je tako, da nekatere navdajajo z upanjem, prijetnim vznemirjenjem, medtem ko drugim predstavljajo skrb in negotovost. Vsekakor je z začetki lažje kot s konci, razmišlja tudi Ljubica. "Veljam za zagnano, včasih tudi malce brezglavo, navsezadnje sem po horoskopu strelka, kar pomeni, da mora okoli mene vedno kaj streljati. Nisem za ustaljene tirnice, rada imam dinamiko, zato imam rada nove začetke." Tako je tudi, ko se sooči s čim nepričakovanim, saj takrat pomisli: Zakaj pa ne? Vse, kar je, sprejmem. Tako je bilo tudi, ko je izvedela, da v novo leto vstopa s sovoditeljem.

Ljubica Mlinar: "Nisem za ustaljene tirnice, všeč mi je dinamika, zato imam rada nove začetke."

Adrian Pregelj

Boštjan k novostim pristopa nekoliko bolj premišljeno, sam pravi - zrelo. "Morda pride tukaj do izraza moja letnica rojstva. Prevečkrat sem se ujel, da sem se navdušeno lotil nekih stvari in jih potem nisem končal. Zato sem ob začetkih bolj realen in zaradi začetne vneme si ob nekem projektu ne delam več visokoletečih načrtov." Tako smo se skupaj lotili teme, o kateri so govorili tudi v njuni prvi oddaji. Ljudje si ob začetku leta vse prevečkrat zastavimo previsoke in premalo konkretne cilje. Izkušeni televizijski in radijski voditelj zato ni ljubitelj novoletnih zaobljub, saj so prevečkrat šle prehitro mimo. Raje ima dolgoročno načrtovanje, ki sprva ni visokoleteče, a se počasi z majhnimi koščki sestavi v večjo sestavljanko.

Kdaj sta zadnjič kakšno stvar naredila prvič? "Starejši ko si, vedno bolj redki so ti prvič," ob vprašanju razmišlja Boštjan. Brska po spominu, a se kar ne more spomniti, kdaj je zadnjič kakšno stvar naredil prvič. Spomni se zgolj komentarja svoje žene, ki se rada šali, da si na pet do sedem let vedno omisli nov hobi in se mu čisto preda. Zdaj je to gorsko kolesarjenje, bilo je plezanje, pred tem potapljanje na dah oziroma podvodni ribolov. V teh dneh pa nekako sluti, da bi se lahko navdušil nad rožami, k čemur ga spodbuja tudi Ljubica. V oddaji imata namreč rubriko, posvečeno rožam.

Boštjan Romih: "Raje imam dolgoročno načrtovanje, ki sprva ni visokoleteče, a se počasi s koščki sestavi v večjo sestavljanko."

Adrian Pregelj

"Jaz sem pred dnevi prvič spekla skutino torto in mi je zelo dobro uspela," Ljubica takoj najde svoj zadnji prvič. "Seveda sem pred devetimi leti prvič postala mama, potem sem že drugič postala mama. Ja, res je, starejši ko si, manj je teh prvič, a je fajn, da se vsake toliko spet pojavijo."

Konci naj bodo nepričakovani

Konci so v primerjavi z začetki pospremljeni z manj navdušenja, lahko so sicer prijetni zaključki, olajšanje, a znajo biti tudi grenki in otožni. Vseeno so priložnost za oceno in ne nazadnje – nov začetek. Ljubica meni, da medtem ko imajo začetki dobro energijo, je pri koncih malo težje. "Priznam, da mi konci niso ljubi, raje bi jih pustila nedorečene. V zraku. Včasih ni prijetno vedeti, da se nekaj konča." Nekoč je bil velik del njenega življenja ples. Plesala je na največjih slovenskih odrih, v najbolj gledanih zabavnih oddajah, v glasbenih videospotih. Plesala je skoraj vsak dan. A prišel je trenutek, ko se je morala odločiti in to obdobje končati. "Spraševala sem se, ali je res lahko po vseh teh letih in vsem, kar sem vložila v ples, zdaj tega konec. Ja, bilo mi je hudo. A tudi naša plesna skupina ni več bila tisto, kar je bila nekoč, vsak je imel že druge ambicije, nove želje in jaz se nisem odločila za odhod v tujino. Počasi sem se že videla v novinarstvu, ki je postalo moja velika ljubezen, in si sploh ne predstavljam, da bi televizijsko delo kdaj izpustila iz rok. Globoko v meni pa še tli želja, da bi kdaj spet zares plesala, ne le, kadar sem sama doma. Morda celo v oddaji Dobro jutro," se zasmeji in se vprašujoče ozre k Boštjanu, ki prizna, da ga kolegica spodbuja k sodelovanju s plesnimi vložki v studiu. "Bomo videli, kako dolgo se ji bom lahko upiral." Pomeni to, da je Boštjan med vrsticami sprejel izziv?

Prenovljena ekipa voditeljev oddaje Dobro jutro

Janez Klenovšek

"Za začetke in za konce je bolje, da se nam zgodijo nepričakovano. Tako recimo, ko se skušaš znebiti neke razvade – recimo kajenja, ni dobro, da konec napoveš. Naj se zgodi samo od sebe. Tako vsaj ni prelaganja, saj nikoli ni idealen trenutek in vedno je pravi trenutek," je razmišljal Boštjan, oče treh otrok, in se spomnil, da je bila starejša hči stara petnajst let, ko je bila nazadnje na skupnem družinskem dopustu. Takrat družina ni vedela, da bo to zadnje skupno jadranje v tem obdobju in da bo v poletjih, ki so sledila, vedno nekaj prišlo vmes. "To pomeni, da moraš uživati vsak trenutek na polno, ker ne veš, ali se bo ponovil," je zaključil in še dodal, da verjame, da se jim bo hči Rosa seveda še pridružila na skupnem dopustu.

Rada vstajata zgodaj

Morda so prav jutra najlepši začetki in zgodijo se čisto vsak dan. Ljubica Mlinar jih ima od nekdaj rada, saj so mirna, magična in dišeča po prvi jutranji kavi. Boštjan sicer pravi, da ne velja za zgodnjega škrjančka, a kljub temu rad zgodaj vstane, sploh zadnjih nekaj mesecev, ko si je izoblikoval svojo jutranjo rutino. Pred leti je sicer na Radiu 1 vodil jutranji program, vsak delovnik med peto in deveto uro, kasneje pa je vodil tedensko oddajo Zajtrk z zvezdami. "Zelo dobro se spomnim tistih treh let vodenja jutranjega programa. To je bilo obdobje, ko sem imel največ dela. Ko pogledam nazaj, imam občutek, kot da sem imel tri službe. Bilo je strašno naporno in po treh letih sem dosegel nekaj, čemur bi danes zlahka rekli izgorelost. Potem sem ugotovil, da se ne smem več igrati z zdravjem in sem se najprej znebil jutranjih terminov. Počasi sem pozdravil duha in telo."

Povabilo v oddajo Dobro jutro je prišlo v času, ko je spet začel spoznavati lepoto juter, in pravi, da to ekstremno zgodnje vstajanje enkrat na teden res ne bo noben velik izziv. Boštjan in Ljubica sta namreč voditelja zgolj ponedeljkove oddaje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta