Nohti so ogledalo urejenosti in prostor kreativnosti

Denis Bende Živčec Denis Bende Živčec
20.10.2024 01:00

Človeka, ki ima življenje pod nadzorom, prepoznamo po nepošvedranih čevljih in skrbno negovanih nohtih, ki so tudi prostor ustvarjalnosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Želite vedeti, ali imate opravka z dobro manikirko? Preverite njene nohte in prosite za kak nasvet.
Profimedia

Lakiranje nohtov ni samo modna muha, ampak tudi dobrodošla zaščita roževine pred zunanjimi dejavniki. Menjavanje lakov na nohtih pa ne sme biti prepogosto, posebna skrb velja negi obnohtne kožice. Prihajajoči trendi na naše nohte prinašajo pastelne barve ali izrazite barvne kombinacije. Hit ostajajo raznovrstni geli, za katere naj raje poskrbijo strokovnjaki.

Vrhunec lepih in negovanih rok so urejeni nohti, zato bi jim morale ženske nameniti nekaj pozornosti tudi ob pomanjkanju časa. Velika napaka je, da ženske pri domačih opravilih ne uporabljajo rokavic. To je prvi pogoj za zdrave in lepe nohte ter nežno kožo. Rokavice so obvezne, ko se roke zmočijo, pravijo strokovnjaki. Med največjimi napakami navajajo še rezanje obnohtne kožice, ki bi jo morali negovati z dobrimi izdelki in jo samo potisniti nazaj. Bolj ko jo režemo, bolj bo rasla. Hkrati se je treba zavedati, da s tem odpremo pot bakterijam, ki pridejo med kožo in noht. Za obnohtno kožico je treba uporabljati olje. Da so najboljši odstranjevalci lakov tisti brez acetona, je že jasno, porumenelosti nohtov zaradi lakiranja pa se lahko izognemo z uporabo podlaka. Laka ne bi smeli menjavati pogosteje kot na štiri do pet dni. K obstojnosti pa bistveno pripore pravilno lakiranje, ki obsega vsaj osem do deset potegov.

Noht je, čeprav se zdi trd, ranljiv in nagnjen k poškodbam, zato ga je dobro zaščiti z vseh strani.
Profimedia

Pomembna zdrava rast nohta

Lakiranje nohtov je priporočljivo, saj je roževina izpostavljena raznovrstnim dejavnikom. Lak nohte zaščiti. Če ženska resnično nima časa, je dovolj, da nanese podlak v dveh plasteh, pri tem pa je pomembno, da lak s kožice odstranimo s korektorjem. Nekatere so privrženke lakiranja tudi na spodnji strani nohta in na sprednjem odprtem robu, da je noht res zaprt z vseh strani.

Predvsem pozimi strokovnjaki svetujejo čim bolj pogosto uporabo kreme za roke. Ne le enkrat ali dvakrat na dan, nanesti bi jo bilo treba kar po vsakem umivanju rok. Pilinge lahko uporabljamo na rokah le, če koža ni preveč razpokana, sicer jo bomo dodatno dražili. Priporočljiva so tudi vitaminska olja, ki lahko vsebujejo preventivno zaščito pred mikroorganizmi, ali negovalna esencialna olja, ki kožo nahranijo. Olja se vpijejo v matico nohta, kjer noht potem zdravo raste.

Doma lahko za svoje nohte naredite veliko, a manikirka ima boljšo opremo, tudi UV-lučko, pod katero se gel hitreje strdi.
Profimedia

Bistveno bolj pazljivo bi morali ravnati pri piljenju nohtov. Pilice ne smemo vleči kot žage sem in tja, ampak moramo nohte vedno piliti samo v eno ali drugo stran. Na koncu noht zapremo tako, da ga popilimo tudi navpično in tako preprečimo cepljenje. Pri negi nohtov je pomembna osnova. Kar nekaj je manikirjev, ki nohte preveč popilijo in jim s tem škodujejo. Ženske se tega pogosto sploh ne zavedajo. Vidijo rdečico na nohtih in jih boli. Takrat ne preostane drugega, kot da počakajo, da noht zraste, kar traja tri do šest mesecev. Ne prezrimo še higiene v kozmetičnih salonih. Največje "puritanke" menijo, da bi v salonu morala vsaka ženska uporabljati svojo pilico, ki jo lahko odnese tudi domov in jo naslednjič prinese s seboj. S tem se izognemo prenašanju mikroorganizmov in bolezni, a vsaka manikirka se s to idejo najbrž ne bo strinjala.

Geli ostajajo privlačni

Priljubljena ostaja uporaba raznih gelov, s katerimi nohte okrasijo ali podaljšajo. Zdi se, da trendi na tem področju nimajo meja. Nekatere prisegajo na živobarvne vzorce, druge si želijo čim daljše nohte. A kadarkoli uporabljate umetne mase, jih ne odstranjujte sami. Pojdite v salon, da to napravijo pravilno in vam svetujejo, kako okrepiti noht. Uporaba umetnega materiala bo sicer zmehčala noht, pokvarile pa ga bodo nepravilne tehnike. Izkušene manikirke strankam svetujejo, naj si pogledajo njihove nohte. Če so urejeni, bodo verjetno pazile tudi na strankine. Dobro je tudi povprašati o materialih, ki jih manikirke uporabljajo, in kakšna naj bo nega doma. Če ne znajo svetovati, potem je bolje, da ne greste k njim.

Vemo, da redno negujete svoj obraz, kaj pa roke? Ne pozabite na kremo.
Profimedia

Uporabo gelov svetujejo ženskam, ki so naklonjene novostim in spremembam. Poslikavo priporočajo tudi tistim bolj zadržanim, saj dobri manikirji napravijo tudi kaj manjšega in nežnega ter tako ne preveč vpadljivega ali motečega za službo. Vsem ženskam, ki rade ustvarjajo same, priporočajo uporabo nalepk, kamenčkov in lakov s tankimi čopiči, ki se sušijo na zraku in zanje ne potrebujejo UV-lučke.

Tudi podaljševanje nohtov v vseh tehnikah je še vedno zelo aktualno. Na slovenskem trgu se je uveljavil gelni lak. Kot že samo ime pove, se gel nanaša kot lak, a na tanko brez kakršnekoli dodatne izgradnje, v salonih pa vam bodo to naredili v pol ure. Gel lak je primeren tudi za naravne nohte, lahko se ga uporablja za klasično podaljševanje nohtov, njegova največja prednost pa je, da ima po strjevanju visok sijaj in ga zato ni treba nadgrajevati. Aktualni so postali barvni 3D-geli, ki so v pomoč pri kreaciji raznovrstnih rožic, doslej je bilo to mogoče le z akrilom. Z enofaznim gelnim sistemom ženskam poslej ponujajo hitre korekcije nohtov, ker je prozoren in močan, pa se ga lahko uporablja tako za osnovo kot za sijaj.

Trendi negovanja in poslikave nohtov sledijo tistim v kozmetični in predvsem tekstilni industriji. Spomladi in poleti naj bi se torej vse vrtelo okoli pastelnih tonov: vijolične, zelene, modre v kombinaciji s temnejšimi odtenki iste barve. Ali pa uporabimo popolnoma kontrastne barve: vijolično z rumeno, rdečo z zeleno. Večni hit ostaja vse, kar se sveti: torej kristali Swarovski in bleščice v prahu. Manikirke opažajo, da v Sloveniji zelo sledimo svetovnim trendom.

Rokavice so vaše zaveznice. Nekateri pravijo, da z njimi preprosto ne morejo delati, a kaj, ko so za lepoto in zdravje rok tako koristne.
Profimedia

Za večne klasike

Kljub široki ponudbi poslikav in najbolj nenavadnih barv, ki so v zadnjem času zaznamovale ameriški in zato tudi našega, pa nekatere ženske vedno prisegajo na klasiko. Kot pravi svetovna ikona klasične elegance pri negi nohtov Essie Weingarten, morajo biti ženske roke vedno urejene, saj so njeno ogledalo. Ženska z neverjetnim občutkom za detajle je za ameriški trg skozi leta zmešala kakšnih sto odtenkov rdeče barve, ženskam pa svetuje, naj vedno uporabijo vsaj kakšnega izmed pastelnih lakov, ker bodo tako vedno urejene. Glede barvnih odtenkov so ženske tudi pri nas zelo podkovane in spremljajo novosti. V zadnjem času rade nosijo tudi nesvetleče, torej mat lake, kar je številka ena tako v Ameriki kot pri nas, saj je še vedno aktualno spogledovanje z estetiko baleta. Ni pa dovolj le obisk salonov, nohte je treba negovati tudi doma.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta