Nogometni pokal: Lepa nagrada, ki je za "male" precejšnje breme

Miha Dajčman Miha Dajčman
11.08.2019 05:29

V našem najbolj množičnem klubskem tekmovanju, slovenskem nogometnem pokalu, sodelujejo tudi klubi iz nižjih lig, skupaj jih je 210.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rudar je v pokalu obiskal Pesnico pred štirimi leti, v sredo pride tja Gorica.
Sašo Bizjak

​Sredi prihodnjega tedna (14. in 15. avgusta) se pričenja slovenski nogometni pokal, tekmovanje Nogometne zveze Slovenije (NZS), ki je najbolj množično slovensko klubsko športno tekmovanje. V njem ob slovenskih prvoligaših tekmujejo tudi nižjeligaši, zmagovalci pokalnih tekmovanj v medobčinskih ligah; kar 210 ekip je vključenih v pokalno tekmovanje. Po dvobojih v nižjih ligah nekatere zmagovalce "na vasi" čaka nagrada - tekma s predstavnikom slovenske nogometne elite. In tako je tudi letos. Prihodnji teden bo 24 klubov pričelo tekmovati v pokalu, preostali sodelujoči (prvoligaši) se bodo tekmovanju priključili po žrebu, ki sledi po prvem krogu. Matjaž Krajnik iz NZS nam je razložil, da tekme v pokalu, dokler se ta ne igra na dve tekmi, vedno gosti ekipa iz nižje lige, če sta ekipi iz iste lige, pa domačina določi žreb. Klubom je NZS pred tedni poslala navodila, dokument, dolg deset strani, o organizaciji tekme na tem nivoju.

Po zadnjem derbiju je bil Hadžić glavni junak dneva. Mu bo spet uspelo prelisičiti vijoličaste?  
Andrej Petelinšek

Pesničani že vajeni

Za klube iz prvega in drugega ranga slovenske nogometne lige navodila o pripravi tekmovanja v tem rangu niso nič posebnega, a ko se v zapletena navodila krovne nogometne organizacije zazrejo funkcionarji manjših klubov, jih lahko zaboli glava, pravijo.
Samo Dvoršak, predsednik NK Tehnotim Pesnica, je na zahteve NZS pripravljen, ker se Pesničanom vsakih nekaj let uspe uvrstiti v pokal Slovenije. Minulo sezono so nogometaši iz mariborske soseščine izpadli iz tretje lige, a osvojili pokalno tekmovanje Medobčinske nogometne zveze (MNZ) Maribor in "rešili" sezono. Čeprav so Pesničani še spomladi igrali v tretji ligi, kjer so zahteve višje kot v ligi MNZ, je tudi za njih pokalno tekmovanje organizacijsko velik zalogaj. Dvoršak pove, da se pokalne tekme z Gorico lotijo, kot da gre za normalno tekmo, hkrati pa pokal Slovenije prinese še številne druge obveznosti. Vsaj dva tisoč evrov jih bo stala organizacija te tekme, še sreča, da veliko obveznosti volontersko uredijo ljudje, povezani s klubom, predsednik pesniškega nogometnega kluba pa iz glave našteje obveznosti, ki jih je treba urediti: "Reševalno vozilo iz Zdravstvenega doma Maribor, zdravstvena ekipa, vsaj osem originalnih žog iste znamke, za varnost skrbimo sami, vsaj osem pobiralcev žog mora biti na tekmi, lokalni gasilci iz PGD Pesnica, sodniške ekipe so v pokalu dražje ..."

Tudi Dobrovce so leta 2013 v pokalu gostile Velenjčane, tokrat so na vrsti Radomlje.
Marko Vanovšek

Sodniki in delegat jih stanejo 600 evrov

Tudi v Dobrovce, v kraj v občini Miklavž na Dravskem polju, v sredo prihaja močna ekipa Radomelj. Po besedah predsednika Roberta Meznariča organizacijsko ne gre za tekmo, ki bi bila drugačna kot ligaška. "Zanimivo je za gledalce, da pride k nam močnejši klub, čeprav drugoligaš. A bolj kot take tekme jih zanimajo lokalni derbiji," izpostavi Meznarič. Verjame, da bo klub stroške, ki nastanejo s pokalno tekmo, hitro pokril, tudi s pomočjo donatorjev. Samo sodniška ekipa in delegat klub staneta okoli 600 evrov, kar je za nižjeligaše trikrat višji strošek kot na tekmi lokalne ravni. Tudi Dobrovce so v preteklosti že igrale v pokalu Slovenije in izgubile proti Rudarju iz Velenja.

V Vidmu pri Ptuju prvoligaš

Videm pri Ptuju bo k ŠD Videm prihodnjo sredo prišel prvoligaš, Tabor Sežana. Primorci so se lani v pokalno tekmovanje uvrstili preko regijskega. "Nekih posebnih priprav ni. Ker začnemo prvenstvo komaj konec avgusta, se bomo na to tekmo pripravili kot prejšnja leta. Lani smo s Triglavom igrali izenačeno in izgubili šele v podaljških," se spominja trener ŠD Videm Robert Hojnik. Pravi še, da se pokalne tekme med klubi iz različnih rangov tekmovanj končajo na dva načina - ali z visoko zmago ali z zelo izenačenim razpletom.

Občina Videm je nogometno obarvana, nestrpno pričakujejo pokalno gostovanje prvoligaša iz Sežane.
Darja Lukman Žunec

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta