Nekaj nasvetov, kako pripraviti božično zabavo z zmanjšano možnostjo okužb s koronavirusom

Če za božič in novo leto že ne gre brez zabave, se držite vsaj teh pravil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Tudi na zabavi bodite previdni. 

Profimedia

Samo še nekaj dni nas loči od božiča ter prijetnih druženj s svojci in prijatelji. Če nameravate pripraviti tako srečanje in ne želite, da bi se na njem gostje okužili z novim koronavirusom, je priporočljivo, da se pred dogodkom pogovorite z gosti in postavite določena pravila, s katerimi boste tveganje za okužbe zmanjšali na minimum. Verjetno se sprašujete, ali naj povabite samo tiste svojce in prijatelje, ki so cepljeni proti covidu-19, in ali naj od gostov zahtevate, da tik pred prihodom opravijo hitri antigenski test.

Naj vam kot strokovnjakinja na področju preprečevanja in obvladovanja okužb posredujem nekaj informacij, na podlagi katerih se boste lažje odločili. Kako se novi koronavirus prenaša med ljudmi?

Virus SARS-CoV-2, ki povzroča covid-19 oziroma covidno pljučnico, se lahko prenaša na tri načine.

- S kužnimi kapljicami, ki nastanejo ob kašljanju, kihanju, govorjenju, petju ali pospešenem dihanju. Te kapljice zaradi svoje velikosti razmeroma hitro padejo na tla, zato lahko z vzdrževanjem fizične distance 1,5 do dva metra ter z uporabo zaščitnih obraznih mask precej zmanjšamo tveganje za okužbo.

- Preko zraka z aerosoli, manjšimi kapljicami, ki lahko v zraku lebdijo več ur in prepotujejo daljše razdalje. Ključna strategija pri preprečevanju okužb z aerosoli sta uporaba zaščitnih mask in redno prezračevanje prostorov.

- Ob stiku z onesnaženimi površinami, če se jih na primer dotaknemo s prsti, lahko virus prenesemo na sluznice v nosu, ustih in očeh ter se tako okužimo. Virus lahko v telo vnesemo tudi s hrano, če se je dotaknemo z rokami, s katerimi smo se prej dotaknili onesnažene površine.

Zdaj pa k praktičnim nasvetom, kako zmanjšati možnosti prenosa virusa, če se bomo za praznike vendarle družili v ožjem krogu.

1. Higiena rok

Najlažji način preprečevanja okužbe z virusom je, da se z rokami ne dotikamo svoje hrane in obraza ter da si redno umivamo in razkužujemo roke, zlasti pred jedjo.

Poskrbite, da bodo imeli gostje ves čas druženja na voljo dovolj mila in razkužila. Izogibajte se temu, da se z rokami dotikate svojih oči, ust in nosu, kar utegne biti težje, kot si morda mislite, saj se svojega obraza običajno dotaknemo 23-krat na uro.

2. Respiratorna etiketa

Nekateri ljudje imajo simptome respiratornih bolezni, pa niso okuženi z novim koronavirusom, ampak bolehajo na primer za astmo ali senenim nahodom. Svojim gostom pred njihovim prihodom povejte, da želite, da med druženjem prakticirajo respiratorno etiketo, torej da kihajo ali kašljajo v pregib komolca ali v robček namesto v dlani, in si takoj za tem razkužijo roke.

3. Če imajo simptome okužbe, naj se druženja ne udeležijo

Svoje goste prosite, naj se druženja ne udeležijo, če imajo kakršnekoli znake covida-19, kot so na primer boleče grlo, kašelj, povišana telesna temperatura ter izguba vonja in okusa. Naredite seznam udeležencev druženja, če bi pozneje morda potrebovali njihove podatke zaradi sledenja stikom.

4. Druženje naj bo na prostem

Če vreme in okoliščine to dopuščajo, druženje raje organizirajte na prostem. S tem boste precej zmanjšali nevarnost prenosa okužb, saj lahko veter razpiha kužne delce. Raziskave so pokazale, da so okužbe v zaprtih prostorih skoraj 19-krat pogostejše kot na prostem. Poleg tega UVB-žarki, ki so naravno prisotni v sončni svetlobi, zelo hitro uničijo virus na površinah, saj poškodujejo njegov genetski material, zaradi česar se težje razmnožuje.

Zunaj je lahko celo lepše. 

Reuters

5. Prezračevanje

Če nimate druge možnosti, kot da druženje organizirate v zaprtem prostoru, poskrbite za redno prezračevanje, denimo s pogostim odpiranjem vrat in oken. Premislite tudi o nakupu prenosnega čistilca zraka, ki lahko iz zraka odstrani kužne delce. Nekatere študije nakazujejo, da so najbolj učinkoviti tisti, ki so opremljeni s filtrom HEPA.

6. Preverite, ali je kdo v rizični skupini

Premislite, ali ne bi bilo morda bolje, da ljudi, ki se uvrščajo v katero od rizičnih skupin, ločite od drugih. Svojce in prijatelje, pri katerih obstaja večja možnost za težji potek bolezni (starejši ljudje, onkološki bolniki na kemoterapiji ali tisti, ki uživajo zdravila, ki zavirajo imunski odziv), posedite stran od gostov, ki morda več hodijo naokrog in bi lahko bili okuženi z virusom, vendar pri njih simptomi še niso vidni. Lahko se tudi odločite, da goste povabite ob različnem času. Starejše babice in dedke lahko denimo povabite na kosilo, druge svojce in prijatelje pa na večerjo.

7. Prosite goste, naj bodo polno cepljeni

Če so vsi vaši gostje polno cepljeni, bo druženje bolj varno za vse. Pri nekom, ki je polno cepljen, obstaja namreč manjša verjetnost, da so bo okužil z novim koronavirusom, saj cepivo pomaga njegovemu telesu proizvajati protitelesa, ki se vežejo na protein S virusa in mu preprečijo, da bi se vezal na receptor na celici, preko katerega vstopi v celico. Če ste polno cepljeni in se vseeno okužite, obstaja pri vas precej manjša možnost, da boste zaradi tega huje zboleli, pristali v bolnišnici ali celo umrli. Poleg tega cepivo izzove tudi druge odzive našega imunskega sistema, ki prispevajo k zmanjšanju virusnega bremena. Zato ima tisti, ki je polno cepljen, četudi se okuži, v nosu in grlu običajno ves čas bolezni manjšo količino virusa in je kužen krajši čas. To pomeni, da je precej manj verjetno, da bo bolezen prenesla na druge.

----------

Avtorica prispevka Thea van de Mortel je profesorica na fakulteti za medicinske sestre in babice pri univerzi Griffith.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta