Ne jejte, da bi odgnali stres, raje preberite, kako se počutiti bolje

NR
10.02.2019 03:13

Ljudje, ki spijo manj kot pet ur na dan, se veliko hitreje zredijo, počutijo se, kot da imajo polno glavo vsega in kot da v njej vlada velika zmeda.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Stres lahko pomeni hudo obremenitev za um in telo. Ko smo pod stresom, slabše spimo, se ne prehranjujemo pravilno in se na splošno v svoji koži ne počutimo najbolje.
Z nekaj preprostimi koraki lahko raven stresa znižamo in s tem poskrbimo, da se bomo kljub vsem obveznostim in pritiskom počutili dobro.

Poskrbite za kakovosten spanec

Stres močno vpliva na to, kako spimo. Ko ste pod stresom, spite bodisi premalo bodisi preveč. Toda to lahko spremenite. Zvečer pojdite spat prej in zjutraj vsak dan vstanite ob isti uri. Tako si boste ustvarili spalno rutino in svoje telo navadili na to, kdaj je čas za spanje, kljub vsem skrbem, ki vam utegnejo rojiti po glavi.

Pazite kaj jeste.
Janko Rath

Sladkor poslabša počutje

Za mnoge med nami dobi hrana funkcijo tolažbe, če smo pod stresom. Hrana, po kateri tedaj posegamo, običajno ni preveč zdrava in dobra za naše telo. Zato pazite, kaj jeste, saj lahko hrana, zlasti takšna, ki vsebuje preveč sladkorja, še dodatno poslabša vaše počutje. Prehranjujte se uravnoteženo in hitro se boste počutili bolje.

Preusmerite pozornost z negativnih misli

Ko smo pod stresom, smo običajno zelo negativno naravnani in kritični do sebe. V takih primerih je dobro, da se usmerite h kakšni aktivnosti, ki vam pomaga odvrniti negativne misli. Ukvarjajte se s športom, pojdite na sprehod s prijatelji ali preberite knjigo. Tako se boste umirili in pozabili na slabe stvari.

Napolnite se z energijo

Stres lahko povzroči, da se počutimo utrujeni in popolnoma brez energije. Temu se lahko upremo z redno telesno aktivnostjo ter uživanjem multivitaminskih pripravkov in drugih prehranskih dopolnil, ki okrepijo imunski sistem in dvignejo raven energije v telesu.

Prevzemite nadzor nad stresom

Ne dovolite stresu, da prevlada nad vami in vašim razpoloženjem. Spopadite se s težavami, rešujte eno za drugo in brez zadržkov poiščite pomoč, če jih ne morete rešiti sami. Če boste težave reševali na tak način, se boste počutili veliko bolje, hkrati pa vam bo to vlilo pogum za sprejemanje novih izzivov.

Kaj se dogaja neprespanim

Običajno zbolimo, ker je naš imunski sistem zaradi nenaspanosti oslabljen. Ko je imunski sistem šibek, se telo veliko težje bori proti boleznim. Če nismo naspani, naši možgani delujejo počasneje, zato veliko težje kakovostno sklepamo in se osredotočamo. To je lahko zelo nevarno, zlasti pri ljudeh, ki veliko časa preživijo za volanom.
Ljudje, ki spijo manj kot pet ur na dan, se veliko hitreje zredijo. To se lahko zgodi tudi tistim, ki sicer spijo več kot pet ur, vendar to njihovemu organizmu še vedno ne zadostuje. Posledično čez dan nimajo dovolj energije, zato posežejo po nezdravi hrani in se manj gibajo.
Koža je videti veliko slabše, če ne spimo dovolj. Gubice so bolj izražene, opazimo lahko vse več starostnih peg, včasih se pojavijo akne. Dejstvo je, da se telo hitreje stara, če je utrujeno.

Triki za spanec

Hiter način življenja in stres nam ne dopuščata, da umirimo misli. Namesto tega te hitro krožijo po možganih tudi tedaj, ko bi morali že zdavnaj spati. Če nismo sproščeni v svojih mislih, je vse naše telo v krču, kar nikakor ne prispeva k mirnemu spancu. Obstajajo številni triki, s katerimi lahko dosežete, da se boste sprostili, umirili svoje misli in hitreje utonili v spanec.
Ta je zelo pomemben za delovanje telesa in uma. Vsako življenjsko obdobje s seboj prinaša drugačne potrebe, okoliščine in navade. Vsak neprijeten občutek, denimo mraz, prevelika vročina, bolečine, zaskrbljenost, tesnoba in negotovost, v možgane pošlje informacije, ki otežijo uspavanje in motijo spanec. Na spanje vplivajo številni dejavniki, ki jih lahko razdelimo na tiste, na katere lahko vplivamo, in na tiste, na katere ne moremo vplivati, kot so denimo bolečina in težave v službi ali zasebnem življenju.
Dobro je, da spimo v zatemnjenem prostoru, saj se v temi v našem organizmu izloča hormon melatonin, ki uravnava spanje. Zato tudi spimo ponoči. Ugasniti moramo torej vse luči in prostor zatemniti s senčili, zlasti če pred našim oknom stoji ulična svetilka. Spalnico zaščitimo tudi pred hrupom, kolikor je le mogoče. Pred odhodom v posteljo je priporočljivo popiti topel napitek, denimo čaj, mleko ali kakav, da se krvni obtok bolj usmeri proti prebavilom in manj proti možganom. Znano je, da mleko vsebuje aminokislino L-triptofan, ki pripomore k temu, da lažje utonemo v spanec.
Pred spanjem ne bi smeli gledati vznemirljivih oddaj ali filmov. Če radi zadremate tudi čez dan, naj to ne traja dlje kot deset ali petnajst minut. Razvijte svoj lastni obred odhoda v posteljo, saj bo ta pri vas sprožil pogojni refleks pripravljanja na spanje. Lahko na primer preberete kakšno lahkotno knjigo, poslušate nežno glasbo, se oprhate s toplo vodo, popijete topli napitek. Počnite tisto, kar vas bo uspavalo in opomnilo, da se je delovni dan končal.
Pomembno je, da pred spanjem ne pijete kave, pravega čaja in alkohola ter ne kadite. Neposredno pred spanjem bi se morali izogniti tudi telesni vadbi, saj vas utegne ta prebuditi. Zaželeno je, da pred odhodom v posteljo meditirate ali se sprostite v topli kopeli. Za dober spanec so izrednega pomena še kakovostna postelja, posteljni vložek in vzglavnik. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta