Prava sivka lajša težave z dihanjem, krepi srce in krvni obrok. S sivkinim čajem si pomirimo živce

Borut Cerkvenič
28.02.2021 04:50
Prava sivka (Lavandula officinalis Chaix L.) spada v družino ustnatic, domača imena zanjo so aspik, sivka, spik. Zraste do pol metra visoko.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Je zelo razvejen polgrm, olesenel je le spodnji del. Mlada stebla so neolesenela in pokončna. Na steblih sedijo nasprotno nameščeni črtasti ali suličasti, celorobi, sivozeleni listi. Spodnji so po obeh straneh porasli z belimi dlačicami, dvoustnati. Vijoličnomodri cvetovi so združeni v navidezna klasasta socvetja, ki so na dolgih, redko olistanih steblih. Cveti od julija do septembra, nabiramo jo od junija do avgusta. Je značilna sredozemska rastlina. Raste po prisojnih apnenčastih pobočjih do nadmorske višine 1500 metrov. Gojimo jo lahko tudi po vrtovih.

Sivkina limonada Foto: Profimedia
Profimedia

Sivka vsebuje eterično olje, čreslovine, nekaj saponinov. Uživamo jo v čaju ali kot začimbo, uporabna je za obloge, kopel, tinkturo, vino, dišeče šopke in zoper molje.

Šopek za v omaro Foto: Shutterstock
Shutterstock

Deluje proti bolečinam v mišicah in izboljšuje krvni obtok. Pomirja pike žuželk, lajša migreno in menstrualne bolečine. Sivka krepi srce, uravnava krvni pritisk, pomaga tudi pri povišani telesni temperaturi. Priporočajo jo zoper živčne bolezni in za boljši spanec. Pomirja bolečine v ušesih, uporabljamo jo zoper prhljaj. Neguje aknasto in suho kožo. Uživamo jo za boljšo prebavo, nasploh pri težavah s črevesjem ali napihnjenostjo (proti vetrovom). Uporabna je za izpiranje ran. Lajša težave z dihanjem (astma, bronhitis, suh kašelj).

Eterično olje Foto: Profimedia
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta