Najlepša pot na Triglav, a tudi najtežja

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
16.08.2020 05:00

Bambergova pot na Triglav z Luknje čez Plemenice, izbrana za naj planinsko pot leta 2020, je temeljito obnovljena, zaradi težavnosti in izpostavljenosti pa je primerna le za izkušene, dobro pripravljene in nevrtoglave planince.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naj planinska pot 2020 čez Plemenice na Triglav pohodnikom ponuja izjemne razglede.
Mediaspeed

Zmagovalka letošnjega izbora Naj planinska pot je Bambergova pot na Triglav čez Plemenice. To je ena najlepših, najbolj atraktivnih, a tudi najtežjih poti v naših gorah. Velja celo za najbolj plezalno od nealpinističnih smeri, tako da je primerna le za izkušene gornike. Prav pred vrhuncem sezone v visokogorju je doživela prepotrebno obnovo.
​Tehnična ekipa sedmih markacistov Planinske zveze Slovenije je ob pomoči markacistov Planinskega društva Ptuj, ki skrbi za to pot, in helikopterske enote slovenske vojske, ki je na delovišče pripeljala kar tono materiala in opreme, od tega 400 kilogramov jeklenih varoval, opravila zares zahtevno delo. Na več kot treh četrtinah 2,7 kilometra dolge poti so zamenjali ali prenapeli 290 metrov jeklenice, porezali rušje ob poti, s trase odstranili padlo kamenje in dva kubična metra skal, ki so zapirale pot zaradi podora naravne police, zvrtali 62 lukenj in na novo namestili 44 različnih vrst klinov. ​​Obnovo Bambergove poti z Luknje čez Plemenice na Triglav je v sklopu akcije Očistimo naše gore podprla Zavarovalnica Triglav.

Preko na videz neprehodne stene

Bambergova pot čez Plemenice se začne na prevalu Luknja, ki na višini 1758 metrov ločuje dolino Vrat od doline Zadnjice v Trenti oziroma Gorenjsko od Primorske. Do prevala je od Aljaževega doma v Vratih dve uri in pol hoda, iz Zadnjice pa dobre tri ure. Že s prevala se odpira lep pogled proti Triglavski severni steni in okoliškim vrhovom predvsem na trentski strani.

Pot čez Plemenice je poimenovana po planoti na robu severne stene Triglava.
Mediaspeed
Težavnost poti je predstavljala velik izziv tudi za markaciste, ki so jo obnavljali.
Mediaspeed
Pot čez Plemenice nas nekajkrat zapelje na sam rob Severne triglavske stene, ene najmogočnejših v celotnih Alpah.
Zavarovalnica Triglav
Na Triglav vodi veliko poti, od katerih nobena ni lahka, a pot čez Plemenice je najzahtevnejša.
Zavarovalnica Triglav

Premagati je treba 1849 višinskih metrov

Vsem, ki se želijo na naj planinsko pot 2020 podati še letos, pri Planinski zvezi Slovenije (PZS) svetujejo, da se doma najprej dobro prepričajo, ali jo zmorejo opraviti, in se nanjo ustrezno pripravijo. Pot je primerna le za izkušene pohodnike, ki so fizično in psihično dobro pripravljeni na njene izzive. Po mnenju predsednika PZS Jožeta Rovana, ki je vodil tudi tehnično ekipo markacistov, ki so pot obnavljali, je njena največja težava v tem, da ni vseskozi varovana, kot sta na primer Tominškova pot ali Pot čez Prag, ampak so zavarovani samo najnujnejši deli, medtem ko je na vmesnih delih še vedno treba plezati, včasih gre celo za prvo stopnjo. Pot dodatno otežijo velika višina in skalne police, zato jo Rovan odsvetuje tistim, ki jim globina povzroča kakršnekoli težave.
Za vzpon je potrebna osnovna oprema za visokogorje, kar pomeni visoke ali polvisoke čevlje z dobrim podplatom, čelado, plezalni pas in samovarovalni komplet ter rokavice, da si ne poškodujemo rok. V mokrem je na poti nevarno za zdrs, spomladi in v zgodnjem poletju so na osojnih mestih, grapah in podih snežišča, zato naj bodo cepin in dereze v tem času v nahrbtniku.
"Če razmišljate o tem, da bi se podali po naj planinski poti 2020, svoje sposobnosti najprej preizkusite in dobro izpilite na zahtevnih in zelo zahtevnih planinskih poteh, ki ne predstavljajo tako velikega izziva. Pripravite se že doma, pri čemer v nahrbtnik vključite vse potrebno za tak pohod. Pas in samovarovalni komplet ter čelada na glavi so bistveni, da poskrbite za svojo varnost. Zaupajte svojemu občutku. Če dvomite, da boste zmogli naprej, se raje obrnite," še svetuje Jože Rovan.
Seveda je pomembno, da ste dolgi in zahtevni poti tudi kondicijsko kos. Za pot od izhodišča v dolini Vrat mimo prevala Luknje do Triglava boste namreč potrebovali med šest in sedem ur, iz Trente še nekaj več, vmes pa ni planinskih koč, kjer bi se okrepčali in odpočili. Tudi višinska razlika, ki jo boste premagali, je markantna: čaka vas namreč kar 1849 višinskih metrov. Pred odhodom pa ne pozabite preveriti tudi vremenske napovedi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta