V gorah letos manj prenočitev v planinskih kočah, obiskovalci pa so večinoma Slovenci

Vida Božičko
12.08.2020 06:00

Zaradi epidemije koronavirusa je letos drugačna tudi planinska sezona. Veliko pohodnikov koristi bone, zlasti v nižje ležečih kočah

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Planinarjenje je ena osrednjih ponudb slovenskega turizma, saj je po celotni državi na voljo več kot deset tisoč kilometrov pohodnih poti, ki pripeljejo do 179 planinskih koč s 7400 ležišči. Ta pa letos niso polno zasedena. Več je sicer domačih gostov, bistveno manj pa je tujih planincev. Oskrbniki poročajo, da je obiska za četrtino manj kot prejšnja leta. "Najvišji upad prenočitev beležijo nekatere visokogorske koče, tudi za polovico. V preteklih letih je bilo največ prenočitev na račun tujcev, teh pa je v letošnjem letu za kar 70 odstotkov manj. K sreči opažamo povečan obisk slovenskih gostov. A ker v primeru slabega vremena Slovenci ne gremo v gore, ostajajo postelje prazne," je razložil strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije Dušan Prašnikar.
Postelje pa ostajajo prazne tudi zaradi omejitvenih ukrepov Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Ta namreč določa, da lahko v eni sobi spita dve osebi oziroma več ljudi, ki so iz istega gospodinjstva ali več ljudi, ki potujejo skupaj. Zaradi teh ukrepov je v planinskih kočah posledično manj razpoložljivih prenočitvenih kapacitet.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta