Morilec, ki je žrtvam obril brke in brado: Priznal je umore osmih ljudi

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
10.02.2019 05:32

Februarja lani je policija na posestvu v kanadskem Torontu odkrila več razkosanih trupel, Bruce McArthur bo do smrti za rešetkami. Morilec je žrtvam obril brke ali brado ter jih skrbno shranil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bruce McArthur je moril pripadnike gejevske skupnosti.

Osemkrat je, oblečen v črn pulover, nekdanji krajinski vrtnar, 67-letni Bruce McArthur z mirnim glasom na sodišču v kanadskem Torontu ponovil: "Priznam!" Obtožen je umora, posilstva in raztelešenja osmih moških, ki jih je srečal v gejevskem delu Toronta v sedmih letih - med 2010 in 2017.
Policija je v začetku preteklega leta našla ostanke sedmih moških na plantaži posestva, kjer je McArthur delal. Kasneje so tam blizu našli še ostanke osmega trupla. Tožilec Michael Cantlon je dejal, da gre v primeru ne le za umore, temveč tudi za spolne napade in prisiljenje, trupla pa je morilec nato razkosal in skril.

Vse žrtve ustrezale profilu

Vse njegove žrtve so ustrezale istemu profilu. Večinoma so to bili moški z Bližnjega vzhoda ali iz južne Azije, ki so živeli na obrobju kanadske družbe, njihovo izginotje pa je vzbudilo le malo pozornosti. Ena od žrtev je svoji muslimanski družini prikrivala, da je gej. Drugi je pred kratkim imigirial v Kanado, imel je težave zaradi mamil. Tretja žrtev je bil brezdomec, ki je kadil crack in denar služil s prostituiranjem. Leta 2012 je policija ustanovila skupino za preiskavo smrti med geji, a ta ni prinesla uspeha. A nato je izginil 49-letni Andrew Kinsman. Aktivist lezbične in gejevske skupnosti in nekdanji točaj je imel veliko prijateljev. Ko je izginil dan po gejevski paradi v mestu, bilo je junija 2017, so to njegovi prijatelji hitro opazili, prav tako policija. Člani gejevske in lezbične skupnosti so kar nekaj časa glasno izražali zaskrbljenost glede serijskega morilca in zahtevali odgovore in rezultate preiskave o izginotju 49-letnika. Policija je znova ustanovila posebno skupino in ta je le našla serijskega morilca. Glavno vodilo, ki je preiskovalce pripeljalo na pravo sled, je bilo dejstvo, da je Kinsman v svoj koledar na dan izginotja zapisal ime Bruce, nadzorne kamere pa so posnele kombi, ki je tistega dne pobral kasneje pogrešanega Kinsmana. Tako so prišli na sled Bruceu McArthurju.

Februarja lani je policija precesala posestvo, kjer je bil Kanadcan zaposlen. In naletela na grozljivo najdbo.

Čaka ga dosmrtna ječa

Brucea McArthurja so aretirali. Nekaj dni kasneje so začeli prečesavati posestvo, na katerem je moški delal. In prišli do grozljivih najdb. Deli trupel so bili zakopani v zemljo pod številnimi okrasnimi rastlinami. Najprej je bil McArthur obtožen umora Kinsmana pa tudi 44-letnega Selima Esna, ki je izginil le dva meseca pred Andrewom Kinsmanom. Bil je turški državljan, ki se je zapletel z drogo. Nato so preiskovalci na seznam dodali še šesterico. Prvi, ki naj bi ga bil umoril McArthur, je bil 40-letni begunec s Šrilanke, Skandaraj Navaratnam, ki je izginil septembra 2010. Dva meseca kasneje je izginil 42-letni Abdulbasir Faizi, afganistanski imigrant. Oktobra 2012 je izginil še en afganistanski imigrant, 58-letni Majeed Kayhan. Avgusta 2015 se je vsaka sled izgubila za 37-letnim Kirushno Kumarjem Kanagaratnamom, šrilanškim prosilcem za azil, skoraj v istem času pa je izginil tudi 50-letni Soroush Mahmudi, begunec iz Irana. Aprila 2016 je izginil tudi 44-letni Dean Lisowick, brezdomec, narkoman, prostitut. Vsi ti moški so bili geji, večine izginotij pa ni prijavil nihče. Družine izginulih so še veliko kasneje, nekatere celo ob najdbi njihovih posmrtnih ostankov, izvedele, da so bili njihovi izginuli svojci geji.
Ob razkritju, kdo mori geje, je bila policija deležna kar precej kritik, češ da bi se zadeva razrešila prej, če ne bi bili žrtve geji. A policija je gejevski skupnosti očitala, da je prepozno in preslabo sodelovala z njo. Dejstvo pa je, da policistom Bruce McArthur ni bil neznan. V njegovih dosjejih je namreč obstajala obsodba iz leta 2003, ko je bil obsojen na dve leti pogojne kazni, ker je s kovinsko palico napadel moškega prostituta in ga poškodoval. Takrat ga je tudi doletela prepoved približevanja gejevskemu delu mesta, a tega očitno ni upošteval.
Kot je na sodišču pojasnjeval tožilec, je McArthur svoje žrtve zalezoval, načrtno iskal take, ki so ustrezale njegovemu profilu. Zvabil jih je v stanovanje, jih tam posilil. Z nekaterimi svojimi žrtvami se je fotografiral, ko so bile še žive, preiskovalci pa so zasegli tudi veliko fotografij, na katerih je McArthur ​slikan ob truplih. Morilec je svojim žrtvam obril brke ali brado ter to skrbno shranil. Policija je v njegovem stanovanju tako zavarovala več kot 1800 dokazov.
Koliko moških naj bi bilo dejansko žrtev danes 67-letnega morilca, za zdaj ni znano. Policija še preiskuje nekaj primerov izginotja, a ne glede na to, ali bo McArthur obtožen še kakšnega umora, velja za najbolj zloglasnega zločinca v gejevski skupnosti v zgodovini Kanade.
McArthurju bo sodišče glede na priznanje izreklo dosmrtno kazen, za pogojni izpust pa bo lahko zaprosil šele, ko bo (če bo) star 91 let.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta