Moj prvi milijon

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
04.08.2019 05:32

Super, Fortnite zasvoji kot heroin.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

​Vsak dan v vsakem pogledu vse bolj nazadujem, finančno itak. Sicer nisem tip, ki bi ga razjedala nevoščljivost (po domače favšija), sem pa nekoliko zavidal dečku, ki je v začetku tedna v New Yorku za zmago v računalniški igrici Fortnite prejel ček za tri milijone dolarjev. Šestnajstletni Kyle Giersdorf iz Pensilvanije, ki se je v Fortnitu bojeval z vzdevkov Bugha, pa ni edini srečnež "svetovnega prvenstva" v tej igrici, ki je podjarmila otroke sveta. Najboljšim so podelili 30 milijonov dolarjev, v dvojicah sta slavo in denar pobrala evropska fanta, 16-letni Emil Bergquist Pedersen "Nyhrox" iz Norveške in 17-letni David Wang "Aqua" iz Avstrije; ta dva sta si tri razrezala na polovico. Kaj nam sporočajo takšna "športna" tekmovanja z denarnim skladom ranga Wimbledona (Đoković in Halepova sta dobila za dlako manj od Bughe - po 2,6 milijona evrov)?
Novodobni najstniški milijonarji pošiljajo svojim vrstnikom signal, da se splača igrati virtualne igrice. Zakaj bi šolarji neskončno dolgo buljili v delovne zvezke in učbenike, ko pa lahko igraje se vzamejo milijon tu, milijon tam. Da je zmagati na SP v Fortnitu enako glavnemu dobitku na loteriji, je zamegljeno dejstvo, ki nikogar ne zanima. Opozorila psihologov, da "ta igra zasvoji kot heroin", nihče ne jemlje resno. Odvajanje od alkohola je mala malica, Fortnite se zažre bolj. Sem se prepričal na lastne oči. Pobiči, ki so pravkar končali trening, niso stekli pod prho, ampak so takoj zagrabili telefone in na brzino odigrali nekaj potez Fortnita. Če jih zunaj ne bi čakali starši, bi bržčas prenočili v klubskih prostorih.
Najstniki milijonarji svetu sporočajo tudi to, da se ne splača 40 let garati za penzijo, sploh v deželah, kot je naša, v katerih so pokojnine večinoma mizerne. Nyhrox je pravi dedec, ne pa mi; iz plenic je preskočil v menedžerja, ki razpolaga z milijoni: "Večino nagrade bom prihranil, nekaj bom investiral, zagotovo pa bom 'upgradal' (nadgradil) svojo igrico." Nas, ki smo gor zrasli ob žgancih in tetrisu, nas take izjave iritirajo. Ampak če že ne bo nogometni zvezdnik, bo pa morda zaslužil milijone s Fortnitom. Ni kaj, pestra izbira za prihodnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta