Misterij obleke cesarice Elizabete. Kako to, da še zmeraj ni znano, katero poročno obleko je nosila Sisi?

Branka Bezjak Branka Bezjak
23.06.2024 02:00

Tudi 170 let po poroki cesarja Franca Jožefa I. in cesarice Elizabete Bavarske, bolj znane kot Sisi, ni zagotovo potrjeno, kakšno obleko je nosila na poroki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slika cesarice Elizabete - Sisi v prekrasni obleki. Ali je poročna, raziskovalci z gotovostjo ne morejo trditi.
Branka Bezjak

Zanimanje svetovne javnosti o vseh podrobnostih (zasebnega) življenja cesarice Elizabete Bavarske in madžarske kraljice, bolj znane po ljubkovalnem vzdevku Sisi, tudi po skoraj 130 letih od njene smrti ne pojenja. Zato bi pričakovali, da so vsi vidiki že raziskani. A vendarle še zmeraj ni znano, kakšno obleko je nosila na poroki v avguštinski cerkvi na Dunaju leta 1854.

Pred nekaj leti se je pojavilo upanje, da odgovor vendarle imajo. In to na olju na platnu. Slika je bila do takrat raziskovalcem in ljubiteljem Sisi popolnoma neznana. Hrani jo Šlezijski deželni muzej v Opavi (Troppau) in prikazuje cesarico v obleki, ki jo je morda nosila na poročnem obredu, sedaj pa je na ogled v avstrijskem Bad Ishlu v cesarski vili, poletni rezidenci Franca Jožefa in Sisi. Javnosti in novinarjem so jo predstavili prejšnji teden predstavniki turističnega urada Bad Ischl, dr. Monica Kurzel-Runtscheiner, direktorica dunajskega cesarskega muzeja kočij, in družina Habsburg- Lothringen na posebnem dogodku.

Vendar raziskovalci in poznavalci zgodovine po vseh proučevanjih in preverjanjih še zmeraj ne morejo trditi, da je bila poročna obleka prav takšna. V muzeju kočij na Dunaju sicer hranijo vlečko, ki ima enak vzorec, kakor je naslikan na obleki na tej sliki. "V nobenih pisnih arhivih ni navedeno, kakšna je bila obleka, zato še zmeraj ne moremo trditi, da je to ta," pravi Monica Kurzel-Runtscheiner. Na vprašanje, kako to, da vendarle v vsem tem času še ni znano, kakšno obleko je nosila Sisi, je pojasnila, da poroka takrat ni bila tako pomemben dogodek, kot je morda danes. "To je bil le eden od uradnih dogodkov, obveznost družine, ki mu niso pripisovali posebnega pomena. Poleg tega na veliki poročni slovesnosti v avguštinski cerkvi aprila leta 1854 ni bilo novinarjev ali ilustratorjev. Zato so časopisna poročila in ilustracije iz tistega obdobja nezanesljivi. Poleg tega še ni pojasnjeno, kako je avtor slike, avstrijski umetnik Josef Neugebauer, ki ni bil dvorni slikar in za katerega cesarica dokazano ni pozirala, lahko tako podrobno naslikal obleko. Domnevamo, da je sliko naslikal po pripovedovanjih nekoga, ki je bil tam. Poleg tega slika nosi letnico 1857, to je tri leta po poroki," je še pojasnila.

Markus Habsburg-Lothringen, pravnuk Elizabete in Franca Jožefa I., je goste veselo sprejel in popeljal v salon, kjer je slika začasno razstavljena. "Zelo smo veseli, da bo v okviru sodelovanja z dunajskim cesarskim muzejem kočij in Šlezijskim muzejem v Opavi ta posebna slika cesarice Elizabete ostala v cesarski vili celo sezono. S sliko, ki zbuja misli, da je to Sisijina poročna obleka, ponujamo še eno spodbudo domačim in mednarodnim obiskovalcem, da obiščejo nekdanjo poletno rezidenco cesarskega para," še vabi v vilo in park, ki sta za oglede odprta med 9.30 in 17. uro. Seveda ne brezplačno. Ogled parka bo odrasle stal 6,50 evra, ogled parka in vile pa 23 evrov. Še do oktobra je v parku tudi posebna razstava znanega kitajskega umetnika Aj Vej Veja v okviru Evropske prestolnice kulture Bad Ishl in Salzkammergut 2024. Sodobna umetnost nasproti tradiciji, kitajska dinastija nasproti ​avstroogrski monarhiji, bi lahko strnili. Če si želite ogledati vse troje, torej tudi razstavo, vas bo to stalo 29 evrov.

Vila je bila poročno darilo, obdaja jo lep park, kjer se je Sisi lahko dolge ure sprehajala, seveda je bila zraven tudi velika konjušnica, da je lahko cesarica izživljala svoje jahalne spretnosti, svojo največjo strast. Kako lahko sedaj potomci živijo sredi tega živega muzeja, smo se spraševali novinarji med našim obiskom. Vila je precej velika in deli, kjer so njihovi zasebni prostori, so nekoliko ločeni od dela, ki je odprt za javnost in ponuja vpogled v nekdanje življenje cesarjevega para. In če ti vsak obiskovalec prinese tudi nekaj denarja in morda še kaj spije v lokalčku vile, najbrž to lažje preneseš, smo sklepali. Dodajmo še, da so potomci to vilo lahko obdržali oziroma jo dobili nazaj, ker je bila zasebna lastnina Sisi in Franca Jožefa in ne v lasti monarhije.

Območje nekdanje poletne rezidence Franca Jožefa I. in cesarice Elizabete je sedaj del razstave kitajskega umetnika Aj Vej Veja. Pred vilo so ogromne skulpture živali kitajskega zodiaka.
Branka Bezjak

Kako pa je ta misteriozna slika sploh prišla v Bad Ischl oziroma najprej na Dunaj? Leta 1989 je Cesarski muzej kočij na Dunaju pridobil veličastno vlečko, ki je bila zagotovo del poročne obleke, od neposrednega potomca cesarja Franca Jožefa I. in cesarice Elizabete. Nato so leta 2008 v muzeju odprli tako imenovano Sisijno pot. Na njej je na ogled več kočij in tudi druge obleke, ki jih je Sisi nekoč nosila. Tudi omenjena bela vlečka z izvezenimi vzorci vinskih listov, vitic in grozdnih jagod je bila na ogled. Leta 2021 si je španska obiskovalka Silvia Santibáñez, velika oboževalka Sisi, to pot ogledala in opazila podobnosti na vlečki s sliko, ki jo je videla na enem od svojih potovanj v Šlezijskem deželnem muzeju v Opavi. Fotografijo slike je poslala Monici Kurzel-Runtscheiner, ki se je nato obrnila na muzej v Opavi. Skupaj s kustosinjo Deniso Hradilovo sta začeli raziskovati izvor slike.

"Zame je bil neverjetno vznemirljiv trenutek, ko mi je Španka, ki je obiskala naš muzej, po elektronski pošti poslala fotografijo te slike," pravi direktorica cesarskega muzeja kočij. "Vlečko smo pred tem že dolgo razstavljali v muzeju kočij. Zahvaljujoč tej sliki pa smo lahko leta 2023 rekonstruirali še obleko. Kljub intenzivnim raziskavam pa je še zmeraj nemogoče reči, ali je Sisi v resnici nosila ta veličastni komplet na svoji poročni slovesnosti ali ob kakšni drugi pomembni priložnosti. Zato ostaja skrivnostna obleka. Zagotovo pa je nosila tak tip obleke, to potrjujejo tudi druge slike," je še dodala.

Sliko v naravni velikosti si lahko ogledate v Rdečem salonu cesarske vile kot del vodenih ogledov še do 31. oktobra.
Branka Bezjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta