Martinovo, jesenski pust: In kdo je pravzaprav bil sveti Martin?

David Vasiljevič
03.11.2019 05:07

Ljudski rek pravi, da je martinovo jesenski pust. Vendar pa imata vino in pust malo opraviti s svetim Martinom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sveti špricer
Sašo Bizjak

Verjetno je, da je sveti Martin stopil na mesto kakšnega keltskega božanstva. V novembru so namreč imeli naši predniki praznik v zahvalo za letino in dobro pašo. Ker v tem času dozori tudi vino, so ga kasneje začeli povezovati s svetim Martinom. Legenda pravi, da je tudi sveti Martin (tako kot Jezus) spremenil vodo v vino. Na Slovenskem je zato navada, da za martinovo krstijo vino. Prej je bil mošt, od tega trenutka pa je vino. Mošt, ples mušic, mlado vino, politične zdrahe klobas in krofov, torej že slišane "novitete" na letošnjem razigranem teatru.
Vinski pogovori najpogosteje zaidejo v letnik 2019, ki ga primerjamo s predhodnimi letniki in obenem iščemo razloge in razlage v prid ali bran. Nov letnik, nove košarice okusov in novo/mlado vino. Na severni polobli mlada vina počasi prihajajo na površje oziroma čakajo na 11. november ali tretji četrtek v mesecu. Do 11. novembra se namreč mošt obravnava kot nečisto in grešno novo vino, ki se ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino. Na južni polobli so slednja aktualna že od zgodnje severne pomladi, tako da je stari svet zaradi geografske razpetosti v tej domeni vselej za nekaj mesečnih korakov zadaj.

Dobra letina

Letošnja letina na Štajerskem je dobra, mati narava je marsikaj vzela, a veliko dala, kot se spodobi za vrhunske vinske regije. Ne pozabimo, da načeloma mlada vina pridejo na uradno površje po martinovem, a vsako leto pridne kleti urno pohitijo, da so vina na tržišču že mnogo prej. Tako smo lahko veselo točili letošnjo štajersko mladost že od sredine oktobra.
Vinskih dogodkov je v kozarcih na pretek, tako da je bilo skoraj nemogoče obiskati prav vse.

Sveti Martin

Kdo pravzaprav je bil sveti Martin? Rodil se je v Panoniji leta 316 in umrl 11. novembra 397. Kariero je začel kot vojak in kasneje nadaljeval kot konjeniški častnik v Galiji. Kmalu je spoznal, da je v resnici Kristusov vojak, in zaprosil za razrešitev iz vojske. Ker so ga obtožili strahopetnosti, je ponudil, da bo stal neoborožen med bojnima črtama. Zavoljo svoje skromnosti, dobrosrčnosti in nesebičnosti so ga imeli ljudje radi in kaj kmalu so se okrog njegovega življenja spletle mnoge legende. Najbolj znana pripoveduje, da je pri mestnih vratih Amiensa srečal berača, ki je napol oblečen zmrzoval. Martin je izvlekel svoj meč, prerezal svoj topli plašč in ga dal polovico revežu. Naslednjo noč se mu je prikazal Kristus, oblečen v polovico plašča, in rekel: "Martin me je ogrnil s tem ogrinjalom." Ta izkušnja potrjuje njegovo predanost vsemu človeštvu in izraža lepoto keltskega gostoljubja.
Pozneje so ga izvolili za škofa, a v svoji skromnosti naj bi bil zavrnil škofovsko mesto in se skril med gosi, te pa so ga izdale z glasnim gaganjem. Od tod simbolika gosi in njena uvrstitev na praznični jedilnik, kamor so mnogo kasneje priromali še mlinci, zelje in jabolko.

Mlada vina sveta

Poglejmo še nekaj najuspešnejših zgodb o mladih vinih sveta.
Beaujolais nouveau je najbolj znano mlado vino na svetu, ki prihaja iz regije Beaujolais, povsem južnega dela Burgundije, kjer je poglavitna rdeča sorta gemaj. Močno izražena sadnost, prijetna kislina, lahkotnost, nizki tanini in pitnost so le nekateri atributi, s katerimi so pokorili svet v panogi mladih vin. Prodaja beaujolaisa po celem svetu se sme pričeti točno tretji četrtek v novembru, kar je posebnost, ki se je držijo vsi vinski trgovci. Posebnost rdečih mladih vin je karbonska maceracija, s katero dosežejo fermentacijo že v grozdnih jagodah. Doma imamo vrhunsko rdečo sorto za tovrsten stil, a jo premalo izkoristimo.
Modra portugalka velja za eno najbolj perspektivnih rdečih sort, ki med poznavalci dosega nekaj stopnic višjo kakovost, kot jo ima trenutno v svetu "mladenič" številka ena, beaujolais nouveau. Sadna, slastno izražena kislina, daljša pri pookusu in mladostni kompleksnosti, in kar so že dokazali južni ter vzhodni sosedje, zelo primerna tudi za staranje.

Beaujolais nouveau, najbolj znano mlado vino na svetu
Epa
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta