Marija Šarapova: Oprosti mi, tenis, poslavljam se

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
29.03.2020 03:14

Kariero je nedavno končala Marija Šarapova, ena najboljših, najlepših, najbogatejših in najbolj prepoznavnih teniških igralk vseh časov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sibirska tigrica je vedno pritegovala poglede.
Reuters

Kako za seboj pustiti edino življenje, ki ga poznaš? Kako oditi z igrišč, na katerih si trenirala že kot majhna deklica? Kako pustiti igro, ki jo imaš rada, ki ti enkrat prinese neizrazite solze, drugič neizprosne radosti. Šport, v katerem najdeš družino in si skupaj z oboževalci več kot 28 let. Nova sem v tem, zato, prosim, oprosti mi. Tenis - poslavljam se. Tako je v čustvenem zapisuj v modni reviji Vogue konec svoje kariere objavila Marija Šarapova, ena najboljših, najlepših, najbogatejših in najbolj prepoznavnih teniških igralk vseh časov.
Sibirska tigrica, kot so jo imenovali, je kariero končala pri 32 letih. V svetovni vrh se povzpela že leta 2004, ko je, stara komaj 17 let, zmagala v prestižnem Wimbledonu. Po tistem je osvojila še štiri turnirje za veliki slam, ima karierni grand slam, zmage na vseh štirih največjih turnirjih sveta. V Londonu 2012 je osvojila srebrno olimpijsko medaljo. Na prvem mestu lestvice WTA je bila 21 tednov.

Od sposojenih dolarjev do bogastva

Marija Jurjevna Šarapova se je rodila 19. aprila 1987 v Njaganu v Sibiriji, kamor so se njeni starši malo pred njenim rojstvom preselili iz Belorusije zaradi strahu pred posledicami jedrske nesreče v Černobilu leto prej. Kmalu nato se je družina preselila v črnomorski Soči. Tam je Marija pri štirih letih začela igrati tenis. Že njen prvi trener je pri svetlolasi deklici opazil izjemno koordinacijo med očmi in roko.

Pri 32 letih je Marija Šarapova odšla s teniških igrišč.
Epa
Nakdanja zaročenca: Saša Vujačić in Marija Šarapova
Reuters

Ne bo mariborska snaha

Zaradi njene elegance v gibanju so jo klicali sibirska tigrica, nekateri pa tudi kričeča Pepelka, saj je vsak udarec pospremila z glasnim krikom. Na enem od dvobojev v Wimbledonu leta 2005 so ji izmerili rekordno glasnost 101 decibel. Na številne pritožbe tekmic je odgovarjala, da tega ne počne nalašč, ampak instinktivno, novinarjem pa je zabrusila, naj je ne poslušajo, ampak naj raje gledajo njen tenis. V njem se je odlikovala z agresivno igro z osnovne črte, dobra je bila tako s forhandom kot bekendom. Pri višini 188 centimetrov je bil tudi servis njeno močno orožje, vsaj dokler je niso začele mučiti kronične poškodbe hrbta. Kljub ponavljajočim se poškodbam je v naslednjih letih osvojila US Open (2006), Australian Open (2008) ter kasneje dvakrat Roland Garros (2012 in 2014). S tem je postala ena od le dveh takrat še aktivnih igralk (ob Sereni Williams), ki so osvojile karierni grand slam, to je vse štiri največje turnirje na svetu. Na odprtju olimpijskih iger v Londonu leta 2012 je nosila rusko zastavo. Na olimpijskem turnirju je osvojila srebrno medaljo, poraz v finalu proti Sereni Williams je opisala kot najbolj boleč poraz svoje kariere.
Sreče ni imela niti v zasebnem življenju. Leta 2012 se je razšla s slovenskim košarkarjem Sašo Vujačićem, s katerim sta bila par od leta 2009, leta 2011 sta se celo že zaročila. Menda zveza ni zdržala zaradi njunih nezdružljivih urnikov in posvečanja športnim karieram. Zatem je bila v zvezi z bolgarskim tenisačem Grigorjem Dimitrovom, nekdanjim fantom Serene Williams, a tudi z njim se je leta 2015 razšla.

Prav dobro se znajde tudi na rdeči preprogi.
Epa
Sugarpova, "sladkorjeva", je njena blagovna znamka sladkarij.
Reuters

Moje telo se je zlomilo

Leta 2017 se je vrnila na teniška igrišča, ampak bila je le bleda senca tiste Marije Šarapove, ki je nekoč zmagovala. Osvojila je le manjši turnir na Kitajskem. Še vedno so jo pestile poškodbe. Ko je avgusta lani na odprtem prvenstvu ZDA v prvem krogu izgubila proti Sereni Williams, svoji večni največji nasprotnici, je bilo to znamenje, da se njena kariera bliža koncu.
"Za zaprtimi vrati, 30 minut preden sem šla na igrišče, sem imela poseben postopek, da se prebijem skozi dvoboj. Poškodba rame zame ni bila nič novega. Sčasoma so se moje kite posušile kot vrvica. Imela sem več operacij. Enkrat leta 2008, drugo operacijo sem imela 2018, ob tem pa prestala nešteto mesecev terapij. Samo stopiti na igrišče je bilo zame kot zmaga, a to bi moral biti šele prvi korak k njej. Tega ne pišem zato, da bi se smilila sami sebi, ampak zato, da prikažem realno sliko. Moje telo se je zlomilo," je zapisala na družabnih omrežjih.
Zadnjič je nastopila januarja letos na odprtem prvenstvu Avstralije, zanj je dobila posebno povabilo, turnir pa je končala že v prvem krogu, v katerem je bila od nje boljša Hrvatica Donna Vekić.

Na teniških igriščih je narekovala modne trende.
Reuters
Klicali so jo tudi kričeča Pepelka, saj je vsak udarec pospremila z glasnim krikom.
Reuters
Paparaci so jo ujeli na dopustu z zaročencem, britanskim milijonarjem Alexandrom Gilkesom.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta